Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 09 15 /12:01

Suvalkijos kriminalistai smogė ciniškų sukčiautojų grupuotei: „Pradžioje buvo net sunku patikėti“

Marijampolės apskrities teisėsaugos pajėgos sudavė smūgį grupuotei, užsiiminėjusiai, kaip įtariama, sukčiavimu visoje Lietuvoje. Nukentėjusių žmonių yra labai daug, tvirtina pareigūnai, o nusikaltimų schema – įžūli ir ciniška: „Tai yra masė nukentėjusių žmonių, didelės sumos.“ Sukčiavimas neatrodė nusikalstamas, nes veiklai naudotos tikros įmonės: „Eurosprendimai“, „Autentika“ ir „Sėkmingas prekybininkas“.
Tarnybinis policijos šuo Alfaras
Asociatyvi iliustracija: sulaikymas, patikra / Vilniaus VPK nuotr.

Kaip skelbiama Lietuvos Respublikos prokuratūros anonse, Marijampolės apylinkės prokuratūros prokurorų ir Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnų bendros operacijos metu sulaikyta grupuotė, kuri, įtariama, visoje Lietuvoje vykdė nusikalstamas veikas.

„Labai mėgo grynuosius pinigus. Ir labai mėgo grynuosius pinigus, sakykime, plačiai leisti“, – vaizdingai apibūdino bylai vadovaujantis prokuroras Arūnas Žukauskas.

„Sunku buvo patikėti, kad taip ciniškai ir primityviai gali vykti sukčiavimo veikos. Pasirodo, gali“, – stebėjosi prokuroras.

Teisėsaugos atstovai akcentuoja, kad pagrindiniai grupuotės vykdyti ir nutraukti nusikaltimai kvalifikuojami kaip sukčiavimas, nors iš pradžių tai neatrodė akivaizdu, nes buvo veikiama įmonių vardu, oficialiai pasirašomos sutartys, vekseliai.

Penktadienį priešpiet Marijampolėje surengta speciali trumpoji spaudos konferencija, kurioje apie įtariamųjų sukčių tinklą bei masinę jų sulaikymo operaciją pateikta detali ir vaizdinga informacija.

Konferencijoje dalyvavo Marijampolės apylinkės prokuratūros vyriausiasis prokuroras A.Žukauskas ir Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato kriminalinės policijos nusikaltimų tyrimo skyriaus viršininkas Laurynas Čyvas.

Atskleidė tipinę schemą

Įtariama, kad grupuotę sudaro mažiausiai 11 asmenų. „Vienas nebuvo sulaikytas, nes tuo metu buvo gydymo įstaigoje, stacionare“, – minėjo prokuroras.

Nustatytos dvi pagrindinės šios grupuotės veiklos kryptis. Viena susijusi su statybos, remonto darbais, kita – su automobilių prekyba.

Sukčiai dangstėsi įmonėmis, kurios formaliai veikia, bet realios veiklos nevykdo.

„Mažesnių miestelių laikraščiuose buvo talpinami skelbimai, kad įmonė laiku, kokybiškai atlieka remonto, statybos darbus Žmonės kreipdavosi. Ta įmonė atvykdavo – viskas gražu: dokumentai, pažadai. Asmenys tikrai yra įvaldę įtaigaus bendravimo meną. O iš tiesų išviliodavo pinigus, kaip avansą darbams, avansą medžiagoms. Kaip pavyzdys, klausdavo klientų: ar turite medžiagas? Jei šie atsakydavo, ne, sakydavo: mes kaip tik važiuojame į Lenkiją – jums bus 30 proc. pigiau!“, – apie statybinio sukčiavimo metodą papasakojo L.Čyvas.

Anot viršininko, tyrėjai susidūrė ir su itin ciniškais poelgiais, kuomet aferistai iš miestelių ar kaimelių gyventojų paimdavo jų „paskutinius pinigus“.

Neva pirkdavo automobilius

Be to, kaip minėta, grupuotė neva pirkdavo, o iš tiesų iš esmės grobdavo transporto priemones.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Laurynas Čyvas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Laurynas Čyvas

„Tarkime, kažkas parduoda automobilį. Vienas iš grupuotės narių susisiekia su pardavėju. Sako, jūsų automobilis vertas 10 tūkstančių, mes nesiderame, už tiek ir perkame, bet norime pirkti išsimokėtinai. Mes – solidi įmonė. Tikrumui, solidumui užtvirtinti būdavo pasirašomi trys dokumentai. Pasirašoma pirkimo-pardavimo sutartis. Pasirašoma pirkimo-pardavimo išsimokėtinai sutartis, numatant grafikus, kad bus sumokėta. Ir pasirašomas neprotestuotinas vekselis, kad žmogus bet kada galėtų kreiptis į tą įmonę ar į teismą, kad visa ta suma būtų jam sumokėta. Bet iš tik tikrųjų būdavo kitaip“, – apie sukčiavimo schemą papasakojo L.Čyvas.

Realiai žmonėms kartais būdavo sumokamas tik avansas, o kartais tik pažadama pirmoji įmoka po mėnesio. Kitaip tariant, mašina nusikaltėliams būdavo parduodama už 0 eurų arba maždaug 1000 eurų. Tuomet įmonė transporto priemonę, pavyzdžiui, už 4000 eurų perleisdavo su „grupuote susijusiems asmenims“, o pastarieji dar kartą ją parduodavo jau už vidutinę rinkos kainą.

Nukentėjusiųjų yra „masė“

Prokuroro A.Žukausko žodžiais tariant, nusikalstamų veikų ir nukentėjusiųjų yra „masė“. Nukentėję asmenys skaičiuojami šimtais.

„Sunku buvo patikėti, kad taip ciniškai ir primityviai gali vykti sukčiavimo veikos. Pasirodo, gali“, – stebėjosi prokuroras.

Jis dar pridūrė: „Pradžioje buvo net sunku patikėti, kad yra tokia sistema.“

Anot A.Žukausko, po pastarosios sulaikymo operacijos grupuotės veikla „nutraukta visiškai“.

Įvardijo tris bendroves

Teigiama, kad sulaikytieji yra 8 vyrai ir 3 moterys. Minimos sukčiavimui naudotos šios bendrovės: „Eurosprendimai“, „Sėkmingas prekybininkas“, „Autentika“.

Grupuotės vadovas, 45 metų amžiaus, turi teistumų. Jis deklaravęs gyvenamąją vietą Vilkaviškyje, tačiau realiai gyvena Marijampolėje.

Teisėsaugininkai viliasi, kad paviešinus šią situaciją, į pareigūnus kreipsis dar daugiau nukentėjusiųjų.

Apie 30 automobilių grupuotė yra spėjusi užgrobti, tačiau jų dar neperpardavė.

Ikiteisminiam tyrimui vadovaujančio Kauno apygardos prokuratūros Marijampolės apylinkės prokuratūros prokuroro prašymu, teismas 4 įtariamiesiems skyrė suėmimą 2-3 mėnesių laikotarpiui, likusiems skirtos švelnesnės kardomosios priemonės, papildomai praneša prokuratūra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas