Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 02 07 /18:50

Dirbo šuo, pareigūnai, savanoriai, dronai, bet Mykolo prie Vievio nerado: mama prabilo apie atlygį, komisaras – apie versijas

Vilniuje tęsiasi šeštadienį mįslingai dingusio 15-mečio Mykolo Davidonio paieškos. Antradienį į paieškų misiją Neryje išplaukė net 8 ekipažai, viename jų buvo specialiai sekimo vandenyje apmokytas šuo. Viena paieškų grupė kol kas koncentravosi ties Žirmūnų tiltu, kur rasta nemažai jaunuolio daiktų, o kita tikrino net už kelių dešimčių kilometrų nuo Vilniaus esančias Neries pakrantes. Viešai prabilusi Mykolo mama prasitarė ir apie galimą piniginį atlygį už vertingą informaciją. Pirmą kartą nuo jaunuolio dingimo į visuomenę kreipėsi ir Lietuvos policija, pasisakė ir generalinis komisaras.
Ieškomas Mykolas Davidonis
Ieškomas Mykolas Davidonis

„Šios dienos paieškas prie Vievio tilto baigėme. Visos komandos grįžo.

Ačiū visiems“, – antradienio vakarą socialiniame tinkle parašė dingusio tėvas. Paieškas numatoma tęsti trečiadienį. Apylinkės taip pat bus žvalgomos ir dronais, todėl kviečiami prisijungti visi, kas jų turi.

Tuo metu Lietuvos policijos vadovas interviu teigė, kad nors ikiteisminis tyrimas oficialiai neatliekamas, teisėsauga vykdo gausius bei kryptingus veiksmus.

„Tiriamos tam tikros galimos versijos, ar jaunuolis nėra tapęs kažkokio nusikaltimo auka“, – „Delfi TV“ laidoje „Iš esmės“ antradienį teigė policijos generalinis komisaras Renatas Požėla.

Vakare nutraukiamos, ryte – atnaujinamos

Dingusiojo ieško policijos pareigūnai, šauliai bei gausios savanorių pajėgos. Pirmadienį Žirmūnuose, prie tilto, buvo rasta nemažai vaikino daiktų, tačiau jo paties likimas nepaaiškėjo. Sutemus paieškos buvo nutrauktos, o antradienį prasidėjo ir tęsiamos su nauja, rodos, dar didesne energija. Mykolo yra ieškoma ir dronais, savanoriai vėl šukuoja Neries pakrantes.

„Labai noriu visiems nuoširdžiai padėkoti už tokį aktyvų įsitraukimą ir pagalbą ieškant mano vaiko. Šiandien visu pajėgumu ieškom Mykolo toliau!!!“, – socialinėje erdvėje rašo dingusio Mykolo mama Ieva. Ji rašo gaunanti daug pranešimų, kad žmonės matė vaikiną, panašų į Mykolą, einantį ar važiuojantį, todėl prašo siųsti jai nuotraukas.

Noriu visiems nuoširdžiai padėkoti už tokį aktyvų įsitraukimą ir pagalbą ieškant mano vaiko.

„Jei galvojate, kad turima informacija apie Mykolą yra verta kažkokių pinigų, taip pat, prašau, informuokite mus“, – pridūrė M.Davidonio mama.

Į visuomenę kreipėsi ir Lietuvos policija

Dėkojame visiems pilietiškiems ir aktyviems žmonėms, kurie padeda artimiesiems ir pareigūnams ieškoti dingusio nepilnamečio, antradienį rašoma ir Lietuvos policijos „Facebook“ profilyje.

„Tačiau norime atkreipti dėmesį ir paprašyti visų būti labiau atsakingais, neskleisti tikrovės neatitinkančios informacijos, nekelti jokiais faktais nepagrįstų versijų ir taip neaudrinti visuomenės“, – primygtinai prašoma feisbuko įraše.

Pareigūnai tiria visas galimas versijas, aktyviai vykdo fizinės paieškos veiksmus, peržiūri daug vaizdinės medžiagos, atlieka daug kito analitinio ir nematomo darbo.

„Leiskite policijai ir savanoriams ramiai bei kryptingai dirbti, nes tik taip greičiau pasieksime rezultatą. Ačiū už supratimą. Sėkmės mums visiems ieškant Mykolo“, – parašė policijos atstovai.

Masiškesnė paieška vandenyje

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Edita Zdanevičienė 15min informavo, kad šiandieną į paieškas nuo 10 val. išplaukė ne vien tie patys trys profesionalūs gelbėtojų ekipažai, kurie jau dirbo ankstesnėmis dienomis. Šįkart prie vieno iš jų jungiasi nestandartinis duetas: tai savanoris su šuniu, specialiai apmokytu atlikti paiešką vandenyje.

Be to, su gelbėtojais profesionalais išplaukia dar 5 savanoriai mėgėjai: tai yra dar vienas laivas ir 4 baidarės.

„Šiandien tęsiami paieškos veiksmai, bus vėl šukuojama pakrantė, dirbama su informacija, kurios yra nemažai. Nuo 10 val. tiek policijos pareigūnai, tiek savanoriai, Raudonojo Kryžiaus atstovai, šauliai tęs paiešką. Taip pat bus keliami dronai“, – BNS yra informavusi Vilniaus apskrities policijos atstovė Julija Somorokovskaja.

Savarankiška paieška

Į Mykolo paiešką įsitraukia vis daugiau žmonių, vykdant savarankiškas paieškas prašoma „Facebook“ grupėje „Mykolo paieška“ (vienijančioje jau per 10 tūkst. sekėjų) prašoma užpildyti formą, kurioje būtų nurodytos paieškos pradžios ir pabaigos koordinatės.

Taip pat planuojant paieškas prašoma remtis žemėlapiu ir stengtis ieškoti vietose, kurios dar nėra pažymėtos (grupėje pažymėtas paieškos žemėlapis).

Paieškos komanda primena būti tinkamai pasiruošusiems paieškai (apranga, avalyne, įkrautais mobiliaisiais) bei įvertinti savo fizinį pasirengimą.

Pirmadienį rasta daug dingusiojo daiktų

Paieškos ir antradienį koncentruojamos Neryje ir prie šios upės ties Žirmūnų tiltu, kur anksčiau rasta nemažai vaikino daiktų, o liudininkai tikino šeštadienio vakarą matę ar girdėję prie tilto buvusių kelių paauglių šėliones.

Kai kurie žmonės net siūlė apžiūrėti tilto konstrukcijas, nes jomis kadaise net buvo galima pasiekti kitą krantą, jose galima ką nors paslėpti.

Mykolo draugai ieškantiesiems galėjo nedaug papasakoti, nes buvo su juo šeštadienį iki 16 val., o vėliau jis esą važiavo vienas ir galbūt atsidūrė Žirmūnuose su kol kas nežinoma kompanija.

Pirmadienį paupyje rastas Mykolui priklausęs ausinukų dėklas, o netrukus aptikti ir jo ausinukai, mobilusis, banko kortelė. Sekmadienį ten rasta ir jo striukė bei kuprinė.

Ieškomas Mykolas Davidonis
Ieškomas Mykolas Davidonis

Visus šiuos radinius į paieškas įsitraukę savanoriai aptiko prie Žirmūnų tilto, kairiajame Neries upės krante, esančioje Sluškų gatvėje (P.Vileišio gatvės tęsinys), maždaug priešais vadinamąją „Žalgirio“ irklavimo bazę (Olimpiečių g. 17).

Pirmadienį prie upės Mykolo pėdsakų buvo ieškoma ir su specialiai apmokytu šunimi, kurį jo savininkė atsivežė iš Kauno.

Mykolo ieško išskirtinai gausios ir margos pajėgos: policijos, viešojo saugumo tarnybos pareigūnai, Šaulių sąjungos, Raudonojo Kryžiaus savanoriai, kinologai bei dešimtys paprastų, bet neabejingų gyventojų. Upę žvalgo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento pareigūnai.

Ieškos savanoriai ir dronai

Antradienį ketinama šukuoti abi Neries upės puses. Savanoriai paieškas pradėjo maždaug 11 val. nuo Vilnelės ir kvietė visus norinčius prisijungti.

Antradienį Mykolo paieška bus tęsiama ir dronais. Kviečiami prisijungti visi, kurie turi droną.

Dingusiojo paieškai yra sukurtas specialus „Facebook“ profilis, paieškos veiksmų bei rezultatų žemėlapis.

Paieška plečiasi kone iki Vievio

Antradienį savanorių pastangomis organizuojama dar viena iš esmės atskira, bet sumaniai koordinuojama grupinė paieška. Jos geografija plečiama kone iki Vievio, Neries upės tekmės maršrutu.

Feisbuke struktūriškai išdėstytos šio plano gairės:

  • Susitikimo vieta: prie Vievio tilto, tiksli vieta – 54.787302, 24.897438;
  • Susitikimo laikas: 12:00;
  • Koordinuojantis asmuo: Tėtis Mindaugas Davidonis, tel.: 860066355;
  • Komentaruose padėkite + kas 100% planuojate atvykti – tokiu būdu bus paprasčiau koordinuoti srautus.
Iliustracija iš „Facebook“ profilio/Naujo paieškų etapo vietovė: tiltas per Nerį pakeliui link Vievio
Iliustracija iš „Facebook“ profilio/Naujo paieškų etapo vietovė: tiltas per Nerį pakeliui link Vievio
  • Pradėdami ir baigdami maršrutą išsisaugokite starto ir finišo koordinates (ekrano nuotraukos ir pan.) – jas perduokite koordinuojantiems asmenims;
  • Prieš pradėdami maršrutą būtinai palikite savo tel. nr. koordinuojančiam asmeniui vietoje, kad būtų galima nuolatos palaikyti ryšį.
  • „Būkite tinkamai pasirengę (apranga, avalynė, telefonai su įkrautomis baterijomis). Maršrutai yra nelengvi, tad įvertinkite ir fizinį pasirengimą“, – patariama būsimiems dalyviams.
  • Taip pat skelbiama, kad reikalinga papildoma pagalba dėl transporto: „Reikalingi du ir daugiau didelio pravažumo automobiliai, surinkti ir nuvežti savanorius į paieškos vietas.“

Socialiniame tinkle prie šio pranešimo iškart pasipylė komentarai žmonių, siūlančių savo konkrečią pagalbą ir svarstančių įvairias idėjas, kurios galėtų suteikti paieškai dar didesnį efektyvumą.

Kiek anksčiau Mykolo paieškų grupėje skelbta, kad „apie 11 val. reikėtų 10-15 žmonių „šukuoti“ abu krantus nuo Sluškų rūmų iki Valakampių tilto. Reiks eiti „tvorele“, neskubant, per krūmus, duobes.“
Tuo pačiu patarta statyti mašinas toliau ir ateiti pėstute, „nes vietų prie Sluškų rūmų nebėra.“

Kažkas turėjo įvykti

Vilniečio buvo pasigesta šeštadienį vakare. Artimieji per socialinius tinklus paprašė visuomenės pagalbos.

Paskutinį gyvą kontaktą penkiolikmetis su draugais turėjo šeštadienį, apie 16 val. prie Vingio kino teatro. Maždaug po pusvalandžio vaizdo skambučiu bendravo su draugu.

BNS ir asmeninio archyvo nuotr./Ieškomas Mykolas Davidonis
BNS ir asmeninio archyvo nuotr./Ieškomas Mykolas Davidonis

Paskutiniais duomenimis, šeštadienį 16.10 val. vaikinas išlipo iš 4 troleibuso Kražių stotelėje ir nuėjo upės link, buvo prie Operos ir baleto teatro stotelės.

ieškomo jaunuolio mama feisbuke yra paskelbusi, kad „reikia atkurti kuo tikslesnį vaizdą, kas vyko nuo 16.30 val. iki 20 val. vasario 4 d. toje vietoje, kur rasti daiktai.“

Vilnietė nurodo konkrečius orientyrus: Žirmūnų tiltas, po tiltu prie Neries upės („Minsko“ prekybos centro, Olandų g. žiedo ties Šv. Petro ir Povilo bažnyčios prieigos).

„Prašau atsiliepkite, kas tuo metu panašioje vietoje buvo, ką matė, girdėjo“, – viliasi mama. Ji mano, kad šioje vietoje kažkas turėjo įvykti.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio duomenimis, pareigūnai pastaruoju metu atlieka didelės apimties užduotis ir tiria dingimą įvairiais metodais, kryptimis: visa informacija tikrinama pagal gautus pranešimus, taip pat socialinių tinklų įrašus, analizuojama jaunuolio telefono buvimo vietos informacija, aiškinamasi, ką užfiksavo miesto vaizdo stebėjimo kamerų ir t. t.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas