Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Diskusijos dekriminalizavimo tema: nuo narkotikų apsvaigę jaunuoliai bijo kreiptis į medikus

Kanapių dekriminalizavimo įstatymo siūlymas kaitina aistras ne tik visuomenėje, bet ir teisėsaugos gretose – išsiskiria net prokurorų ir teisėjų nuomonės, užsimenama ir apie „neprotingus“ įstatymus.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 15min koliažas

Prokuroras ir teisėjas – skirtingose pusėse

Generalinė prokuratūra ketvirtadienį savo „Facebook“ paskyroje irgi įsitraukė į kanapių dekriminalizavimo temą bei paskelbė tokį įrašą:

„Kalba, kad tai apsaugotų žmones, ypač jaunus, nuo traumuojančios baudžiamojo persekiojimo ir teismo patirties įkliuvus su viena kita „žolės suktine“ kišenėje, ir nesukeltų jokių neigiamų padarinių.

Pasisakantys prieš tokį sprendimą ar raginantys iki šio žingsnio sukurti ir pradėti vykdyti efektyvias prevencines ir gydymo programas, pabrėžia numatomas pasekmes: didėsiantį narkotinių medžiagų vartojimą, išplisiančią neteisėtą prekybą, kuri lieka draudžiama, didėsiantį priklausomų nuo narkotikų žmonių skaičių bei kitas“.

Tuo pačiu Generalinė prokuratūra pasidalijo nuoroda į trečiadienio LRT televizijos laidą „Lietuva kalba“, kurioje pasisakė generalinės prokurorės pavaduotojas Gintautas Ivanauskas.

LRT laidoje „Lietuva kalba“ dalyvavęs teisėjas Audrius Cininas, pasisakantis už dekriminalizavimą, priminė, kad dabar į „žolę“ rūkančio piliečio duris pasibeldus prokurorui, jo lauktų baudžiamoji atsakomybė. Teisėjas pabrėžė, kad šiuo metu bausmės tikrai griežtos.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Audrius Cininas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Audrius Cininas

Prieštaringai dekriminalizavimo idėją vertinantis prokuroras G.Ivanauskas dar prieš kelias savaites aiškino, jog pirmiausia reikėtų imtis prevencinių ar reabilitacinių programų. Šįkart jis atsiliepė ir apie žmones, sulaikytus su narkotikais – vienas sulaikymas jų nesustabdo, pasak jo, prokurorų akiratin jie patenka ne vieną kartą.

„Deja, bet reikia pastebėti, kad žmonės, kurie turi priklausomybę ir tuo labiau žmonės, kurie užsiima prekyba narkotikais, jie patenka ne vieną, ne du ir ne tris kartus. Kartais net ir daugiau kaip dešimt kartų. Todėl mes ir sakome, kad tai yra problema, kurios mes negalime spręsti, pavadinkim, aplaidžiai.

Narkotinių medžiagų paplitimas yra didelis. Vartojimas auga. Reiškia, kad valstybės taikomos priemonės yra nepakankamos arba ne visai teisingos. Ir jeigu mes norime pasiekti sveikesnės visuomenės, pradėkime nuo prevencijos ir nuo gydymo. O atsakomybę, administracinę ar baudžiamąją, panaudokime tam, kad nukreiptume žmones į gydymą ir į prevenciją“, – kalbėjo prokuroras.

Bijo kreiptis į medikus

Laidoje dalyvavusi klinikinės toksikologijos gydytoja Gabija Mikulevičienė, pasisakiusi už kanapių dekriminalizavimą, paminėjo svarbų faktą – narkotinių medžiagų pavartoję asmenys neretai bijo kreiptis į medikus nerimaudami, kad gali sulaukti baudžiamosios atsakomybės.

RVUL nuotr./Klinikinės toksikologijos gydytoja Gabija Mikulevičienė
RVUL nuotr./Klinikinės toksikologijos gydytoja Gabija Mikulevičienė

„Nors mes, medikai, neinformuojame nei pareigūnų, nei teisėsaugos. Ir žmogus, kuris kreipiasi į medikus, yra saugus. Tačiau susidarė pavojus, nes ypač paaugliai, jei kažkas draugui negerai – jie išsilakstys. Paliks tą vargšą draugą vieną, nes bijos atsakomybės sau“, – pasakojo medikė.

Prokuroras G.Ivanauskas sutiko, kad medikai neprivalo informuoti teisėsaugos apie narkotinių medžiagų pavartojusius ar nuo jų priklausomus į gydymo įstaigas besikreipusius žmones.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintas Ivanauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintas Ivanauskas

„Kita žinia yra ta, kad nei administracine tvarka, nei baudžiamąja tvarka asmuo nebus baudžiamas, jeigu jis pats kreipiasi ir pasako: „aš atiduodu, ką turiu, noriu dabar gydytis ir baigti su šituo reikalu“. Nei vienas asmuo nebus baudžiamas, nes mūsų kodeksuose numatyta tokia galimybė. Bet mes šnekame apie tai, kad tos galimybės, kurios dabar egzistuoja, jos yra ne tokios tinkamos nukreipti žmogų apsisprendžiant – arba atsakomybė, arba gydaisi ir eini į prevenciją (jei nesi priklausomas)“, – aiškino generalinės prokurorės pavaduotojas.

„Neprotingai“ taikomas įstatymas

Teisėjas A.Cininas, kitaip, negu prokuroras, pasisakė už dekriminalizavimo įstatymą ir pasidalino pavyzdžiu iš savo bylos, kurioje pagrindinis dalyvis buvo 17-metis vaikinas, teisiamas už narkotinių medžiagų kontrabandą.

Paauglio istoriją teisėjas nupasakojo trumpai – tuo metu paaugliui tebuvo 16 metų, gyveno išsiskyrusių tėvų šeimoje, santykiai su mama geri, tačiau įvyko skyrybos su pirmąja meile, mokykloje – patyčios ir apkalbos, tuo metu mirė ir mylimas augintinis. Vaikas pradėjo vaikščioti pas psichologą, kalbėjo apie savižudybę.

Jaunuolis internetu iš Anglijos užsisakė 10 guminukų su kanapėmis.

„Čia yra jo nusikaltimas. Ir jam grėsė laisvės atėmimas nuo 2 iki 8 metų. Aišku, niekas neskyrė jam tų laisvės atėmimo bausmių. Įstatyme yra numatyta tokia norma, kad jei teisėjas mato, jog įstatymą taikyti yra neprotinga, tada jis gali skirti kitą bausmę, nesusijusią su laisvės atėmimu.

Jeigu valstybės vardu skelbiame, kad įstatymas yra neprotingas, galbūt galų gale jį reikėtų pataisyti“, – svarstė A.Cininas.

Sulaikyta su narkotikais

Valdančiosios koalicijos partneriai liberalai jau ne vienerius metus ragina dekriminalizuoti nedidelio kiekio narkotinių medžiagų turėjimą.

Ši tema vėl aktualizavosi, kai policija sulaikė menų fabriko „Loftas“ įkūrėją Živilę Diawarą.

Pirminiais duomenimis, pas ją rasta augalinės kilmės narkotinės medžiagos likučių bei polietileninis maišelis su haliucinogeniniais grybais.

Už nedidelio kiekio kanapių dekriminalizavimą pasisakantys politikai teigia, kad dėl šio nusikaltimo dažniausiai sučiumpami jauni žmonės, kurie dar tik pradeda kurti savo gyvenimą.

Prieš kelias savaites Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas pasiskelbė apsisprendę dėl kanapių dekriminalizavimo. Kad baudžiamoji atsakomybė už nedidelio kiekio kanapių turėjimą būtų panaikinta, Parlamentui bus siūloma balsuoti nuo 2024 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas