Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Draugas siūlė prisiimti kaltę kokaino byloje už 100 000 eurų – prokurorė siūlo 10 m. kalėjimo

Prieš keletą metų Švedijos Karalystėje už vagystę teistas 35 metų vyras nepripažįsta savo kaltės dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis. Šiandien Šiaulių apygardos teisme nagrinėjamoje baudžiamojoje byloje, kurioje šiaulietis Modestas Norvaiša kaltinamas neteisėtu disponavimu narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti, baigtas įrodymų tyrimas, išklausytos proceso dalyvių baigiamosios kalbos, kalinamajam suteiktas paskutinis žodis.
Narkotikai
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

Savo baigiamojoje kalboje šioje byloje valstybės kaltinimą palaikanti prokurorė teigė, jog M.Norvaišai inkriminuojama nusikalstama veika yra įrodyta liudytojų, ekspertų išvadomis, Kriminalinės žvalgybos pateikta informacija, kita byloje esančia medžiaga. Prokurorė pabrėžė, kad kaltinamasis disponavo narkotine medžiaga, kurią iš per ikiteisminį tyrimą nenustatyto asmens įgijo būtent Klaipėdoje ir ją automobiliu gabeno į Šiaulius.

Anot prokurorės, Kriminalinės žvalgybos pareigūnai turėjo informacijos apie M.Norvaišą, žinojo, kad šis vyras vyksta į Klaipėdą, buvo sekamas teismo sankcionuotais veiksmais. Valstybės kaltintoja teismo prašė M.Norvaišą pripažinti kaltu ir paskirti jam bausmę – laisvės atėmimą 10 metų.

Kaltinamojo advokatė savo kalboje pabrėžė, kad jos ginamasis kaltės nepripažino, ji teigė, kad šioje byloje esanti medžiaga jam nesuprantama. Advokatė prašė teismo atkreipti dėmesį ir į tai, kad byloje esą daug prieštaravimų, kurių pašalinti neįmanoma, visos abejonės turinčios būti vertinamos kaltinamojo naudai. Gynėja kalbėjo, kad jos ginamojo kaltė byloje neįrodyta, pabrėžė, kad M.Norvaiša sveikatos būklė esanti sunki.

Pats kaltinamasis teigė esąs nekaltas ir teismo prašė, kad šis jį išteisintų.

Bylos duomenimis, M.Norvaiša kaltinamas tuo, kad jis neteisėtai įgijo, laikė ir gabeno labai didelį kiekį – 275,818 g narkotinės medžiagos – kokaino.

Kaltinamajame akte nurodoma, jog šiaulietis 2018 metų gruodžio 5 dieną, apie 14 val. Klaipėdos mieste esančioje Debreceno gatvėje iš ikiteisminio tyrimo metu nenustatyto asmens, nenustatytu būdu neteisėtai įgijo du juodos spalvos plastikinius maišelius su labai dideliu kiekiu – 275,815 g kokaino, kurį automobiliu BMW X6 gabeno į Šiaulius.

Tačiau tą pačią dieną automobilis netoli Šiaulių, ties Bubių kaimu buvo sustabdytas policijos pareigūnų, kurie šiuos narkotikus ir surado. Iš pradžių buvo rastas vienas plastikinis maišelis, po kurio laiko ir antras. Abu vyrai buvo sulaikyti.

Policijos pareigūnai turėjo informacijos, apie asmenis, tarp kurių buvo ir M.Norvaiša, gali neteisėtai disponuoti labai dideliu kiekiu narkotinių medžiagų, buvo atliekami teismo sankcionuoti kriminalinės žvalgybos veiksmai.

Teismo proceso dalyvių paprašytas apibudinti, kuo pasireiškęs vyrų susijaudinimas, policininkas atsakė, jog tuo momentu drebėję ne tik jų balsai, bet ir rankos.

Kaip teisme liudijo vienas policijos pareigūnas, plastikinis juodos spalvos maišelis su kokainu buvo aptiktas giliai paslėptas daiktams skirtoje ertmėje, esančioje prie keleivio priekinės sėdynės. Policijos patrulis teigė, jog į įvykio vietą ilgai netrukus atvažiavo kinologas su šunimi, keturkojis greitai pažymėjęs minėtą vietą, kur ir buvo aptikti narkotikai.

Patrulis patikslino, kad prieš atliekant kratą M.Norvaišo ir automobilį vairavusio kito vyro buvo paklausta, ar jie turi su savimi narkotikų, ar nėra narkotikų automobilyje. Sulaukę neigiamo atsakymo, policijos pareigūnai automobilį apžiūrėjo. Teisme liudijęs policininkas atkreipė dėmesį, jog sustabdyti vyrai tada atrodę susijaudinę.

Teismo proceso dalyvių paprašytas apibudinti, kuo pasireiškęs vyrų susijaudinimas, policininkas atsakė, jog tuo momentu drebėję ne tik jų balsai, bet ir rankos. Teisme liudijęs BMW X6 vairavęs vyras neigė, jog tą dieną buvęs susijaudinęs.

Per ikiteisminį tyrimą M.Norvaiša ir jo pažįstamas vyras, kurio šeimai priklausė minėtas automobilis, neigė, kad narkotikai priklauso jiems. Vyras paliudijo, jog lemtingąją dieną jis M.Norvaišo paprašytas nuvežė jį į Klaipėda, kur šis turėjęs susitikti su savo pažįstamu.

Kaltinamasis patvirtino, jog 2018 metų gruodžio 5 dieną su savo pažįstamu iš tiesų vyko į Klaipėdą neva apžiūrėti vietos, kur galima būtų sutikti Naujuosius metus.

Pasak liudytojo, tada jie sustoję Debreceno gatvėje, M.Norvaiša išlipo iš automobilio ir kažkur nuėjo. Sugrįžo po maždaug 10 minučių. Liudytojas tvirtino, jog per tą laiką jis iš mašinos išlipęs nebuvo. Dar patikslino, jog parėjęs M.Norvaiša į minėtą daiktams skirtą ertmę pasidėjo savo pirštines, dar matęs, kad parsinešė juodą paketą. Liudytojas pabrėžė, jog su jo mašinoje rastais narkotikais jis niekaip nesusijęs.

Teismui parodymus davė ir M.Norvaiša. Kaltinamasis patvirtino, jog 2018 metų gruodžio 5 dieną su savo pažįstamu iš tiesų vyko į Klaipėda neva apžiūrėti vietos, kur galima būtų sutikti Naujuosius metus. M.Norvaiša teigė, jog važiuojant atgal į Šiaulius, jie sustoję vienoje degalinėje, kur pažįstamasis jam pasiūlęs pavartoti kokaino. Anot kaltinamojo, tada kokaino miltelius jis padalijęs ant savo mobiliojo telefono. Ilgai netrukus vyrai tęsė kelionę į namus. Tačiau po kelių valandų jų kelionę nutraukė policijos patruliai.

Kaltinamasis teisme teigė, jog po to, kai abu buvo paleisti į laisvę, jo pažįstamas jam pasiūlęs visą kaltę dėl narkotikų prisiimti sau, už tai pažadėdamas 100 000 eurų. Anot M.Norvaišo jo pažįstamas dar pažadėjo, jog per tą laiką, kol M.Norvaiša atlikinės bausmę, kiekvieną mėnesį jam siųs po 500 eurų. Į kitus proceso dalyvių klausimus M.Norvaiša atsakymų nepateikė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas