Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Feisbuką, instragramą ir 100 dolerių praradusi Agata: „Tai tobulas apgaulės būdas“

Į 15min redakciją kreipėsi smulkiu verslu užsiimanti ir Šaulių sąjungos veikloje aktyviai dalyvaujanti jauna moteris. Abi minėtos sritys glaudžiai susijusios su Agatos K. aktyvumu socialiniuose tinkluose. Savininkė buvo šokiruota, kai jos „Facebook“ ir „Instagram“ profiliai dingo su visu ilgamečiu įdirbiu. Maža to, programišiai sugebėjo kažkaip ištraukti iš jos sąskaitos pinigų. Ieškodama pagalbos, Agata pasijuto beviltiškai.
Išpuolio iliustracija
Išpuolio iliustracija / 15min koliažas

„Noriu pranešti ir pasidalinti patirtimi apie tobulą apgaulės būdą“, – į 15min redakciją kreipėsi Agata K.

Ji papasakojo, ką išgyveno ir vis dar patiria, kai praeitą šeštadienį buvo užblokuota jos „Facebook“ paskyra su administruojamais puslapiais, mesendžeriu ir instagramu, kuriame buvo apie 2,5 tūkst. nuotraukų, sukauptų per pastaruosius 10 metų. Nereikia nė sakyti, kad tai labai didelis praradimas.

„Pradžioj galvojau, kad gal kokį komentarą kažkada parašiau ir kas nors reportino, bet skambino draugai ir pasakė, kad įsidėjau ISIS nuotraukas vietoj profilio nuotraukų“, – kaip be kaltės užsitraukė tarptautinę nemalonę, sužinojo lietuvė.

O kur dar visi mano asmeniniai duomenys, susirašinėjimai, nuotraukos draugų, kontaktų sąrašas...

Žinoma, kad ji pati, kaip sako, taip niekada nėra pasielgusi. Juolab kad lemtingą šeštadienio rytą net nesinaudojo feisbuku. O kai pabandė – buvo per vėlu.

„Dar po pusvalandžio man iš abiejų kortelių, kurios pridėtos „PayPal“, nuskaitė po 50 JAV dolerių. Nespėjau sumoti, kas vyksta“, – toliau pasakojo 15min pašnekovė.

„PayPal“ įrankis, kaip mokėjimo būdas, buvo pridėtas prie paskyrų, nes ji reklamavo savo nedidelį verslą – užkandinę.

„Žodžiu, į profilį įsilaužė, padarė, kad užblokuotų mane ir aš negalėčiau atjungti kortelių / atsekti, iš kur buvo prisijungta, ir nupūtė „Paypal“ pinigus „Facebook“ reklamai“, – elektroninių įsilaužėlių ataką reziumavo nukentėjusioji.

123RF.com nuotr./Asociatyvi iliustracija: Islamo valstybės vėliava
123RF.com nuotr./Asociatyvi iliustracija: Islamo valstybės vėliava

Jos teigimu, banko atstovai šioje situacijoje padėti atsisakė, nes atrodo, kad operacija neva atlikta pačios savininkės. Jai patarta kreiptis į „Paypal“, o „Paypal“ siūlė kreiptis į „Facebook“.

„O feisbuke esu užblokuota, taigi su tokia paskyra kreiptis yra tas pats, kas su trimečiu aptarinėti astrofizikos pasiekimus – esu užblokuota už ekstremizmą, neturiu būdo kreiptis į „Facebook“ platformą. Taip pat nėra jokio telefono numerio arba elektroninio pašto adreso, kuriuo galima kreiptis. Nieko“, – vaizdingai apie užburto rato situaciją papasakojo Agata.

Moteris jaučiasi apvogta, nekalbant apie tai, kad prarado visas savo istorijas ir nuotraukas nuo 2009 metų: „Tiek buvau registruota FB ir nė karto nesu pažeidusi jų taisyklių.“

Be to, ji pridūrė esanti aktyvi Šaulių sąjungos narė – kokią reputacinę žalą skelbiami įrašai galėjo padaryti jai arba organizacijai, moteris sako net bijanti spėlioti.

„O kur dar visi mano asmeniniai duomenys, susirašinėjimai, nuotraukos draugų, kontaktų sąrašas ir panašiai... Praradau ir verslo galimybę – pasiekti pirkėjus, atrašyti, parduoti“, – guodėsi 15min pašnekovė.

Ji pakartojo besijaučianti kaip užburtame rate, kur niekam jos situacija nerūpi, pagalbos niekur nėra.

„Kaip prisibelsti „Facebook“? Juk tereikia patikrinti IP adresą, iš kurio padarytas mokėjimas ir pasižiūrėti, už ką sumokėta“, – svarstė moteris.

Agata pridūrė jau padariusi išvadą, kad visada reikia turėti dviejų žingsnių apsaugą jungiantis, nes tokios vagystės atveju vėliau tau niekas nepadės.

Taip pat ji minėjo pirmadienį parašiusi pareiškimą policijai, besitikinti pareigūnų reakcijos, pagalbos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas