Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 07 /12:43

FNTT tiria stambų lėšų ir PVM grobstymą: 2 iš 5 įtariamųjų yra dirbę ES paramos agentūroje

Penktadienio popietę Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) surengė spaudos konferenciją, kurioje suteikė informacijos apie atliekamą ikiteisminį tyrimą dėl galimo stambaus masto sukčiavimo, įgyjant Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų lėšas bei PVM grobstymo. Informuota, kad įtarimai pareikšti penkiems asmenims.
Jurgita Steponavičiūtė-Otto ir Jakaterina Grudinskaja
Jurgita Steponavičiūtė-Otto ir Jakaterina Grudinskaja / 15min nuotr.

Spaudos konferencijoje dalyvauja Europos deleguotoji prokurorė Jurgita Steponavičiūtė-Otto ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Neteisėtos paramos prevencijos ir tyrimo valdybos viršininkė Jekaterina Grudinskaja.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas atlikus dviejų pagal 2014–2020 m. ES fondų investicijų veiksmų programos 3 prioriteto „Smulkiojo ir vidutinio verslo konkurencingumo skatinimas“ priemonę įgyvendinamų projektų analizę. Buvo nustatyta, kad dvi įmonės, galimai siekdamos neteisėtai įgyti ES struktūrinių fondų lėšas, sudarė finansavimo sutartis su VšĮ „Inovacijų agentūra“, pateikusios, įtariama, melagingus duomenis. Modernią gamybinę įrangą verslo plėtrai ketinusios diegti įmonės iš viso siekė gauti beveik 800 tūkst. eurų.

„Europos prokuratūros kontroliuojamame ikiteisminiame tyrime, dėl nusikalstamų veikų, susijusių su didelio masto apgaule įgyto ES paramos lėšomis, taip pat dokumento klastojimo ir apgaule įgyto LR biudžeto lėšų, pridėtinės vertės mokesčio.

Ikiteisminio tyrimo duomenys leidžia teigti, kad įtariamieji, veikdami bendrininkų grupėje, per susijusias įmones, apgaule atlikdami mokėjimus ratu tarp susijusių įmonių, nepagrįstai pateikdami suklastotus dokumentus apie atliktus mokėjimus, kreipėsi į agentūrą administruojančią ES paramos lėšas, kad būtų išmokėtos didesnės sumos, nei iš tikrųjų buvo mokama už įrangą. Taip pat organizuodami fiktyvius viešuosius pirkimus, kuriuose dalyvavo su įtariamaisiais susijusios įmonės, nepagrįstai užaukštino įgijamos įrangos kainą ir, kaip įtariama, tokiu būdu bendrai įgijo ES lėšų už 343 tūkst. eurų“, - kalbėjo J.Steponavičiūtė-Otto.

Teisėsaugos teigimu, apgaulės būdu pateikdami VMI duomenis apie PVM duomenis įtariamieji užpildė deklaracijas, pateikė suklastotus duomenis, įgijo teisę susimokėti PVM mokesčio dalį apie 70 tūkst. eurų.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas gavus informaciją apie atliekamus įtartinus pavedimus tarp susijusių bendrovių. Buvo nustatyta, kad šios bendrovės neturi užtikrinusios finansavimo savo lėšomis, kad galėtų įgyvendinti projektą.

Pas vieną iš įtariamųjų paimtos narkotinės medžiagos.

Kaip tvirtino J.Grudinskaja, surinkus duomenis, FNTT pareigūnai iš įvairių padarinių (dalyvavo 54 pareigūnai), Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos apskrityse atliko 24 kratas ir jų metu surado bei paėmė tyrimui reikšmingus dokumentus, išmaniuosius įrenginius, telefonus bei kompiuterius.

Pas vieną iš įtariamųjų paimtos narkotinės medžiagos.

Viso šioje byloje yra penki įtariamieji, iš kurių du yra anksčiau dirbę agentūroje, administruojančioje ES paramos lėšas.

Asmenys, pagal susitarimą, turėjo prisidėti ir nuosavomis lėšomis, tačiau apgaulės būdu, darydami minėtus pavedimus ratu, jie tos prievolės išvengė ir siekė projektą finansuoti tik ES lėšomis.

Įmonė buvo įkurta specialiai šiam projektui vykdyti.

Kaip teigiama, dabar tyrime esantys įtariamieji anksčiau nėra buvę teisėsaugos akiratyje.

Tyrimui vadovauja Europos deleguotoji prokurorė Jurgita Steponavičiūtė-Otto.

Kaip žinoma, nustačius ES paramos grobstymo atvejus, fiziniams ir juridiniams asmenims paprastai inkriminuojami trys keturi Baudžiamajame kodekse numatyti straipsniai, susiję su pasikėsinimu užgrobti didelės vertės svetimą turtą, sukčiavimu, dokumentų ar buhalterinės apskaitos klastojimu.

FNTT struktūroje yra Neteisėtos paramos prevencijos ir tyrimo valdybos Nusikalstamų veikų tyrimo skyrius (NVTS). Ši specializuota FNTT valdyba vykdo nusikalstamų veikų bei kitų teisės pažeidimų, susijusių su neteisėtu Europos Sąjungos ir užsienio valstybių finansinės paramos lėšų gavimu ir panaudojimu, atskleidimą ir tyrimą.

Pagrindinės NVTS funkcijos:

  • užkardyti, atskleisti ir tirti nusikalstamas veikas bei kitus teisės pažeidimus, susijusius su neteisėtu ES ir užsienio valstybių finansinės paramos lėšų gavimu ir panaudojimu, atskleisti ir tirti kitas nusikalstamas veikas finansų sistemai;
  • atlikti ikiteisminius tyrimus, nagrinėti fizinių, juridinių asmenų prašymus, pareiškimus, pranešimus, skundus, organizuoti susitikimus su suinteresuotomis institucijomis metodinei ir praktinei pagalbai dėl įtariamų nusikalstamų veikų, susijusių su 2014–2020 metų ES struktūrinių fondų lėšų neteisėtu gavimu ir panaudojimu ir kt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas