Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Galimos korupcijos Migracijos departamente byloje apklaustas A.Turčinas

Buvęs Migracijos departamento Užsieniečių reikalų skyriaus vedėjas Antanas Turčinas teisme trečiadienį paneigė, kad buvo sulaukęs prašymų paspartinti leidimų laikinai gyventi išdavimą užsieniečiams.
Bronislovo Burgio teismas
Asociatyvi iliustracija / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

A.Turčinas trečiadienį buvo apklaustas liudytoju Vilniaus miesto apylinkės teisme, kuris nagrinėja baudžiamąją byla dėl galimos korupcijos Migracijos departamente. Kaltinimai dėl prekybos poveikiu pateikti penkiems asmenims, tarp jų yra keletas buvusių Migracijos departamento darbuotojų.

„Niekas man nėra žinoma,“ –  sakė liudytojas. Jis teigė, kad iš matymo pažįsta kaltinamąjį Miroslavą Romančiką, nes Migracijos departamente dirbusios Renatos Romančikienės sutuoktinis dalyvaudavo kelionėse po Lietuvą, kurią organizuodavo departamentas.

Kaip skelbta, A.Turčinui 2015 metais buvo pasiūlyta pasitikrinti melo detektoriumi. Pareigūnui atsisakius tikrintis, Vidaus reikalų ministerija nusprendė nepratęsti jo leidimo dirbti su įslaptinta informacija. A.Turčinas buvo atleistas abiejų šalių susitarimu.

„Einam, aš tave nuvesiu pas Turčiną“, – posėdyje R.Romančikienės pokalbį su sutuoktiniu M.Romančikui pacitavo teisėja Julita Dabulskytė-Raizgienė. A.Turčinas tikino, kad R.Romančikienė jo nieko neprašiusi. 

Pasibaigus liudytojų apklausai, M.Romančikas teismui pareiškė, kad nori patikslinti savo parodymus.

„Pinigai buvo duodami Renatai Romančikienei už tai, kad būtų galima pagreitinti. Iš Agniaus gautus pinigus duodavau R.Romančinkienei, kad ji pasirūpintų“, – sakė kaltinamasis.

Jo aiškinimai nustebino teisėją, nes per apklausą pernai lapkritį kaltinamasis aiškino, kad pinigai buvo skirti šeimos išlaikymui, bet ne užsieniečių reikalams tvarkyti.

„Vadinasi, parodyma kinta. Pinigus duodavot, kad paslaugos būtų suteiktos greičiau?“, – klausė teisėja.

Ji perskaitė sutuoktinių pokalbių ištraukas, jose R.Romančikienė vyrui sako, kad „kažkaip mažoka“, „čia mizeris, ką turėjai palikti“.

„Aš turiu už viską atsiskaityti su kitais žmonėms“, – byloje užfiksuoti kaltinamosios žodžiai. Sutuoktinai kalbasi apie pinigų sumas, M.Romančikas sutuoktinės klausia, kiek jis jis jai dar nesumokėjęs.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, buvęs advokato padėjėjas Agnius Ismailovas Vilniuje siekė, jog verslininkas M.Romančikas, pasinaudodamas savo pažintimis, paveiktų Migracijos departamento darbuotojus, kad kai kuriems užsieniečiams būtų greičiau nei kitiems išduoti leidimai laikinai gyventi Lietuvoje.

Įtariama, kad už šią tarpininkavimo „paslaugą“ kaltinamajam M.Romančikui galėjo būti mokama nuo 100 iki 300 eurų. M.Romančiko sutuoktinė R.Romančikienė Migracijos departamente anksčiau ėjo skyriaus vedėjos pareigas.

A.Ismailovas teismui yra pasakojęs, kad su M.Romančiku susipažino 2009 metais per futbolo varžybas, vėliau kartu keliavo į Bulgariją. A. Ismailovas 2010 metais pradėjo dirbti advokatų kontoroje. Jo darbas buvo suruošti užsieniečiams reikiamus dokumentus, atstovauti užsieniečiams migracijos tarnyboje.

„Tuo metu buvo sudėtinga iš Migracijos departamento gauti informacijos apie prašymo gavimą, apie eigą, net prisiskambinti buvo neįmanoma, Miroslavas Romančikas man pagelbėdavo“,  – yra sakęs I.Ismailovas.

„M.Romančikas man pasiūlė padėti dėl pagreitinimo. Jis nurodė, kad turi galimybių pagreitinti sprendimus“, – ikiteisminio tyrimo metu yra sakęs A. Ismailovas.  

M.Romančiko verslas buvo susijęs su informacinėmis technologijomis.

A. Ismailovas pasakojo, kad M.Romančikui pinigus duodavo tik grynaisiais, kiek jų yra davęs per visą jųdviejų bendravimą negalėjo atsakyti, nes neveda apskaitos.  Pasak kaltinamojo, pinigų sumos dydis priklausydavo nuo šalies, iš kurios užsienietis atvažiavo.

„Daugiau pinigų M.Romančikas prašė iš musulmoniškų šalių, pigiau - iš Rusijos“, – yra pasakojęs teisininkas. A. Ismailovas per ikiteisminį tyrimą teigė, kad verslininkas jam pasakęs, kad didesniam užsieniečių kiekiui siūlytų jo paslaugas, tada jos kainuos pigiau, be to, taip greičiau grąžinsiąs skolą. Advokato padėjėjas ikiteisminio tyrimo metu pareigūnams minėjo, kad verslininkas jam yra skolingas pinigų.

Su kokiais asmenimis M.Romančikas bendravo Migracijos departamente, A. Ismailovas sakė nežinąs, tik girdėjęs vardus „Vaidas“, „Kristė“. Be to, M.Romančikas A. Ismailovo prašė, kad apie jo reikalus Migracijos departamente neturėtų žinoti jo sutuoktinė, kuri šioje įstaigoje ir dirbo.

A. Ismailovas sakė ėmęs nebepasitikėti verslininku, nes šis kartais iš jo paimdavo pinigus, tačiau reikalai Migracijos departamente taip ir likdavo nesutvarkyti.

Apie šį ikiteisminį tyrimą STT pareigūnai pranešė dar 2012 metų rudenį. Tada STT ir prokuratūra pranešė, kad tiriama galima korupcinė schema, pagal kurią ne Europos Sąjungos šalių piliečiai, pageidaujantys gauti leidimus laikinai gyventi Lietuvoje arba tokius leidimus prasitęsti, mokėjo pinigus tarpininkaujantiems advokatams bei advokatų padėjėjams.

Teismą jau anksčiau pasiekė buvusio advokato Arūno Merkio ir buvusio advokato padėjėjo Ignoto Ungailos byla. Ji buvo išskirta iš 2012 metais pradėto ikiteisminio tyrimo. Buvusiam advokato padėjėjui buvo pateikti kaltinimai dėl kyšio davimo advokatui, kad šis paveiktų Migracijos departamento tarnautojus greičiau priimti sprendimus. Tuo metu advokatas įtartas priėmęs kyšius ir, pasinaudodamas savo pažintimis su valstybės tarnautojais, siekęs juos paveikti, kad šie paspartintų nurodytų užsienio piliečių prašymų nagrinėjimą.

Prieš teismą stoję A.Merkys ir I.Ungaila visiškai pripažino savo kaltę. A.Merkiui teismas skyrė 4518 eurų baudą, o I.Ungaila nuo bausmės atleistas pagal laidavimą.

Dabar Vilniaus miesto apylinkės teismo nagrinėjamoje byloje visi kaltinamieji yra pateikę prašymus ir juos atleisti nuo atsakomybės taikant laidavimą. Dėl šių prašymų spręs teismas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai