Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 17 /09:32

Garliavos įmonėje „Baltijos polistirenas“ kilo didelis gaisras, mokykloje šalia nutrauktas ugdymas

Ketvirtadienį 06 val. 24 min. gautas pranešimas apie tai, kad Kauno rajone, Garliavoje, Stasio Lozoraičio g., dega įmonė „Baltijos polistirenas“. Prabėgus pusantros valandos nuo įvykio pradžios, gaisras buvo suvaldytas. Vietoje dirbo gausios ugniagesių gelbėtojų pajėgos. Sudegė apie 3 tonos produkcijos. Manoma, kad ugnis galėjo įsiplieksti nuo šviestuvo.
Garliavoje dega įmonė „Baltijos polistirenas“
Garliavoje dega įmonė „Baltijos polistirenas“ / 15min skaitytojo nuotr.

„Atvira liepsna dega pastato stogas, vidus. Dega pastato konstrukcijos, panašu, kad ir produkcija – polistirenas – gali degti“, – portalui 15min sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento situacijų koordinavimo skyriaus atstovas.

Į įvykio vietą atvyko aštuonios autocisternos, du keltuvai, štabo automobilis.

Kol kas neaišku, koks įmonės plotas dega ir ar pastate galėjo būti žmonių.

Informacija apie įvykį perduota Kauno greitosios medicinos pagalbos stočiai, Kauno apskrities policijos komisariatui.

Gatvės pravažiuojamos

Kaip iš įvykio vietos pranešė ten dirbantis fotografas, aitraus kvapo, didesnio, nei per įprastą gaisrą, nesijaučia, didelių dūmų nėra, liepsnos taip pat nesimato.

Kaip 15min informavo Reda Zarauskienė, Kauno apskrities policijos Komunikacijos poskyrio vyriausioji specialistė, į įvykio vietą nuskubėję du policijos ekipažai užtikrina viešąją tvarką.

„Gaisras – aptvertoje teritorijoje, todėl eismas neuždarytas, gatvės pravažiuojamos“, – patikino policijos atstovė.

Gaisras suvaldytas, įmonė tikrinta visai neseniai

Prabėgus kiek daugiau nei valandai nuo gaisro pradžios, jis buvo suvaldytas. Gausios ugniagesių gelbėtojų pajėgos ėmė skirstytis.

Pirminiais duomenimis, žmonės nenukentėjo. Pranešama, kad degė įmonės cechas.

Kaip 15min informavo Kauno ugniagesių gelbėtojų atstovė spaudai Džiuginta Vaitkevičienė, pastarąjį kartą įmonė tikrinta 2022 metų rugsėjo 1 dieną. Buvo tikrinama, kaip laikomasi teisės aktų, nustatančių eksploatuojamų objektų priešgaisrinės saugos reikalavimus, ir atsižvelgiama į kitus veiksnius, turinčius įtakos žmonių ir turto priešgaisrinei saugai. Per patikrinimą pažeidimų nenustatyta.

„Vyksta baigiamieji darbai, 7 valandą 39 minutės buvo fiksuota gaisro lokalizacija, o 7 valandą 40 minučių – likvidacija“, – BNS sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Situacijų koordinavimo centro atstovas Konradas Liekis.

Degimas vyko viduje nuo stogo, gesinimui buvo nutiestos magistralinės linijos.

Gali sukelti „stireno ligą“

Dėl gaisro buvo išsiųstas perspėjantis pranešimas Kauno rajono gyventojams, kuriame skelbta apie galimą oro taršą, prašyta vengti buvimo gryname ore.

Aplinkos apsaugos agentūros specialistai išvyko į įvykio vietą imti ėminių. Atliktas aplinkos oro teršalų sklaidos modeliavimas.

„Gaisras visuomet yra didelis oro taršos židinys, tačiau pasitaikė pranešimų apie galimai degusią produkciją – polistireną, kas verčia labiau sunerimti.

Degant šiai medžiagai, išsiskiria daug toksiško anglies monoksido, suodžių, taip pat gali atsipalaiduoti monomeras stirenas. Ūmus stireno įkvėpimas gali stipriai sudirginti kvėpavimo takus, sukelti plaučių edemą, širdies aritmiją, slopinti centrinę nervų sistemą, t. y. sukelti vadinamąją „stireno ligą“, kuriai būdingas galvos skausmas, pykinimas, vėmimas, silpnumas, nuovargis ir galvos svaigimas.

Patekęs per odą, gali sukelti sudirginimą, niežėjimą ir dermatitą. Centrinės nervų sistemos depresija gali taip pat atsirasti po stireno absorbcijos per odą“, – įvertino Violeta Kaunelienė, Kauno technologijos universiteto Cheminės technologijos fakulteto Aplinkosaugos technologijos katedros vedėja.

KTU nuotr./Violeta Kaunelienė
KTU nuotr./Violeta Kaunelienė

Anot jos, patartina vengti buvimo gaisro poveikio aplinkoje.

Kadangi šiandien Kaune pučia silpnas 2 m/sek. rytų vėjas, teršalai į miesto pusę neturėtų būti nešami.

Mokykloje šalia nutrauktas ugdymas

Anot Edmundo Mališausko, Kauno rajono savivaldybės mero patarėjo, apie 8 valandą gaisras jau buvo likviduotas.

„Meras Valerijus Makūnas vyksta į vietą. Gyventojai gavo žinutes apie gaisrą. Garliavos Juozo Lukšos gimnazijoje nutrauktas ugdymas. Darželiuose vaikai neleidžiami į lauką. Vyksta oro taršos matavimai. Bendraujame su Visuomenės sveikatos centru, jie informuos apie atliktų matavimų rezultatus“, – apie situaciją 15min informavo E.Mališauskas.

Kaip iš įvykio vietos informavo E.Mališauskas, jokios panikos nėra – į namus išvyko tik Juozo Lukšos gimnazijos mokiniai, Adomo Mitkaus pagrindinėje ir Jonučių progimnazijoje jokių blogų kvapų nesijaučia, ugdymas vyksta užsidarius langus.

Kauno rajono savivaldybės nuotr./Į gaisro vietą atskubėjo Kauno rajono meras Valerijus Makūnas
Kauno rajono savivaldybės nuotr./Į gaisro vietą atskubėjo Kauno rajono meras Valerijus Makūnas

Kauno rajono meras pabendravo su ugniagesiais gelbėtojais, įmonės vadovu Mindaugu Velička. Šis dėkojo ugniagesiams už operatyvumą.

„Ugniagesiai sako, kad, galimai, trumpas sujungimas įvyko. Gaisras galėjo prasidėti nuo šviestuvo įmonės patalpose“, – galimą gaisro priežastį 15min įvardijo Kauno rajono mero patarėjas.

Kauno rajono savivaldybės nuotr./Į gaisro vietą atskubėjo Kauno rajono meras Valerijus Makūnas
Kauno rajono savivaldybės nuotr./Į gaisro vietą atskubėjo Kauno rajono meras Valerijus Makūnas

Sudegė 3 tonos produkcijos

Kaip 15min informavo „Baltijos polistireno“ įmonės atstovai, gaisras šiuo metu yra užgesintas.

„Įvykio metu žmonės nenukentėjo. Tai mums svarbiausia. Esame dėkingi ugniagesiams už jų profesionalų darbą malšinant ugnį. Bendradarbiausime su tyrimą atliekančiomis institucijomis, siekdami kuo greičiau išsiaiškinti gaisro kilimo priežastis“ – patikino įmonės generalinis direktorius M.Velička.

Sudegė apie 3 tonos pagamintos produkcijos.

Įmonėje, kurioje veikia du gamybos padaliniai, nukentėjo tik vienas – polistireninio putplasčio granulių pūtimo skyrius.

Gaisras apgadino ketvirtadalį patalpos. Sudegė apie 3 tonos pagamintos produkcijos.

„Manome, kad padaryta žala aplinkai minimali, kadangi gaisras buvo lokalizuotas“, – patikino M.Velička.

Ne pirmas gaisras

2002 metais įkurta „Baltijos polistirenas“ gamina ir prekiauja statybinėmis baltojo polistireninio putplasčio ir neoporo bei polistireninio putplasčio pakuotėmis, daugiasluoksnėmis plokštėmis.

Kaip 15min informavo Dž.Vaitkevičienė, kartą šioje įmonėje gaisras jau kilo, tiesa, seniai – 2006 metų kovą. Tuomet dėl neatsargaus rūkymo polistireno plokščių pjaustymo ceche (100 kv. m) užsidegė popierinė dėžė ir joje buvę pakavimo plėvelės rulonai.

Gaisro metu apdegė ir aprūko 2 kv. m lango stiklo ir rėmo, 4 kv. m sienos ir 1 kv. m grindų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito