Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Gelbėtojai apie liūdniausią vaizdą prie vandens: „Tėvai rizikuoja ir savo, ir vaikų gyvybėmis“

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, šiais metais ugniagesiai gelbėtojai iš vandens telkinių Lietuvoje ištraukė 90 skenduolių. Pražūtingiausia savaitės diena – šeštadienis. Šią savaitės dieną žvejodami ar maudydamiesi gyvybę prarado 19 žmonių.
Inscenizuota gelbėjimo operacija
Asociatyvi iliustracija / Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr.

Keturis kartus dažniau skendo vyrai – šiemet vanduo pasiglemžė 65 jų gyvybes. Ugniagesiai ištraukė ir tris nuskendusius vaikus. Skaudžių netekčių galėjo būti ir dar daugiau, laimei, gelbėtojams pavyko išgelbėti 12 skendusių žmonių.

Dažniausiai skęstama upėse ir tvenkiniuose. Juose šiais metais nuskendo po 35 gyventojus. Daugiausia gyventojų aukų buvo Vilniaus apskrityje. Čia iš ežerų, upių ir vandens telkinių ugniagesiai ištraukė 17 skenduolių.

„Dažniausiai skęstama dėl neatsargaus ir neatsakingo elgesio. Deja, prevencinių reidų metu neretai paaiškėja, kad tiek žvejai, tiek poilsiautojai irstosi neblaivūs, be apsauginių liemenių. Būna, kad atlikus tyrimą, nuskendusiems nustatomas 4 ar 2,5 promilių girtumas. Liūdniausia, kai tenka matyti, kad neblaivūs tėvai, patys rizikuodami, sodina į valtį ir vaikus“, – pasakoja Molėtų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Gintaras Pumputis.

Pasak jo, šių metų vasarą ugniagesiams tikrinant, kaip žvejai laikosi saugumo taisyklių, paaiškėjo, kad gan ankstyvą rytą iš 13-oje valčių žvejojusių vyrų, net trys jų buvo neblaivūs.

Nors ugniagesiai gelbėtojai, policijos pareigūnai, medikai ir žurnalistai, vienydami savo pastangas stengiasi, kad nelaimių vandenyje būtų mažiau, jų vis dar neišvengiama. Tiesa, šią vasarą nuskendusiųjų buvo 45, pernai per tą patį laiką ugniagesiai ištraukė 48 skenduolius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas