Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Girtas žmogų pražudęs ir iš avarijos sprukęs gimnazijos direktorius išvengė kalėjimo

Rokiškio rajono Kamajų Antano Strazdo gimnazijos direktorius Augutis Tymukas buvo nuteistas už tai, kad, vairuodamas automobilį apsvaigęs nuo alkoholio, sukėlė eismo įvykį, kurio metu vienas žmogus žuvo, o kitas buvo nesunkiai sužalotas. Nors jam buvo skirta laisvės atėmimo bausmė atvirojoje kolonijoje, Aukščiausiasis Teismas nusprendė, kad A.Tymukas to nenusipelnė.
Eimutis Tymukas
Eimutis Tymukas / Tomo Markelevičiaus nuotr.
Temos: 1 Augutis Tymukas

Pirmosios instancijos teismas A.Tymuką nuteisė už transporto priemonės vairavimą neblaiviam (BK 281 straipsnio 6 dalis) ir už asmens palikimą be pagalbos, kai gresia pavojus gyvybei (BK 144 straipsnis). Jam buvo paskirta ketverių metų šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant trejiems metams. Teismas taip pat įpareigojo A. Tymuką bausmės vykdymo atidėjimo laikotarpiu neišvykti už gyvenamosios vietos miesto (rajono) ribų be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo; taip pat uždraudė trejus metus naudotis teise vairuoti kelių transporto priemones bei konfiskavo automobilį.

Apeliacinės instancijos teismas konstatavo, kad A. Tymukas neatsargų nusikaltimą padarė itin šiurkščiai pažeisdamas Kelių eismo taisykles – vairavo automobilį būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, nukentėjusiąją paliko be pagalbos, dėl to panaikino bausmės vykdymo atidėjimą ir paliko galioti paskirtą laisvės atėmimo bausmę ją atliekant atvirojoje kolonijoje.

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjų kolegija, teisės taikymo aspektu patikrinusi žemesnės instancijos teismų nuosprendžių turinį, juose nurodytus motyvus ir byloje surinktus duomenis, konstatavo, kad šioje byloje baudžiamąjį įstatymą (BK 75 straipsnį) tinkamai pritaikė ir teisingas išvadas padarė pirmosios instancijos teismas.

Pirmosios instancijos teismas nustatė, kad A.Tymukas prisipažino padaręs nusikalstamas veikas ir nuoširdžiai gailėjosi, dar ikiteisminio tyrimo metu atsiprašė žuvusiosios šeimos narių (vyro ir dviejų sūnų) ir šiems nukentėjusiesiems iki nuosprendžio priėmimo atlygino neturtinę ir turtinę žalą (30 000 Eur) bei kitiems nukentėjusiesiems (žuvusiosios tėvui, broliams ir krikšto dukteriai) atlygino dalį neturtinės žalos, be to, turi tvirtus socialinius ryšius.

VIDEO: Moters pražudymu įtariamas pedagogas A.Tymukas tragiško įvykio aplinkybių paaiškinti nesiteikė

Apeliacinės instancijos teismui žuvusiosios tėvui padidinus priteistos neturtinės žalos dydį, A.Tymukas nedelsdamas atlygino visą likusią teismo priteistą tiek turtinę, tiek neturtinę žalą, taip pat ir išlaidas už advokato pagalbą, visiems nukentėjusiesiems. Siekdamas atlyginti nukentėjusiesiems padarytą visą žalą, A.Tymukas iš privačių asmenų pasiskolino 12 000 Eur.

VIDEO: Policija apie tragišką avariją padariusį A.Tymuką: jis neneigia, kad buvo išgėręs

Atsižvelgdamas į nustatytų aplinkybių visumą, kasacinės instancijos teismas konstatavo, kad nuteistasis vykdo teismo sprendimus, o tai pagrindžia pirmosios instancijos teismo išvadą, kad yra pakankamas pagrindas manyti, kad bausmės tikslai A.Tymukui bus pasiekti be realaus bausmės atlikimo, dėl to paliko galioti šio teismo paskirtą laisvės atėmimo bausmės vykdymo atidėjimą.

Ši Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas