Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 01 18 /11:01

Girto prie vairo pričiupto teisėjo byla – už uždarų Kauno teismo durų: ginčija promilių kiekį

Pernai birželį girtas prie vairo sustabdytas tuometis Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas Arvydas Daugėla šiuo metu mina Kauno apygardos teismo slenkstį. Iš pareigų atleistas kaltinamasis bando ginčyti faktą, kad įvykio vietoje jam buvo nustatytas 1,82 prom. girtumas. A.Daugėla tikina, kad negalėjo būti toks girtas. Į posėdį iškviesti ekspertai, tačiau jų išvadų viešai išgirsti nebuvo galima.
Kaltinamasis teisme
Kaltinamasis teisme / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

A.Daugėla kaltinamas tuo, kad 2021 metų birželio 1 dieną apie 16 valandą 41 minučių Kaišiadorių rajone, magistraliniame kelyje, važiuodamas iš Klaipėdos į Vilnių, pažeidė Kelių eismo taisyklių 14 punkto reikalavimus, numatančius draudimą vairuoti transporto priemonę neblaiviems asmenims, vairavo jam priklausantį automobilį būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, kai jam nustatytas 1,51 ir daugiau promilių neblaivumas.

Tikrinimo metu tuomečiam teisėjui nustatyta, kad alkoholio kiekio matuoklio patikrinimo metu jo iškvėptame ore yra 1,82 promilės etilo alkoholio koncentracija.

A.Daugėla nesutiko su pareigūnų išvadomis, tad užvirė teisminis procesas.

A.Daugėla savo parodymus nusprendė duoti po visų kitų proceso dalyvių parodymų. Tačiau, kaip tikino bylos prokuroras Edvinas Alosevičius, kaltinamasis savo kaltės nepripažįsta, ginčija jam nustatyto girtumo laipsnį.

Padarė neviešą posėdį

Į sausio 18 dieną Kauno apygardos teisme vykusį teismo posėdį iškviesti du ekspertai. Po jų, tikėtina, savo parodymus buvo pasiruošęs duoti ir pats kaltinamasis.

Tačiau prieš ekspertams pateikiant savo išvadas, A.Daugėlos gynėja pateikė teisėjų kolegijai prašymą – panoro pašalinti iš posėdžių salės gausiai susirinkusius žurnalistus, nes neva bus duodami parodymai, kurių metu paaiškės jos ginamojo sveikatos problemos, o tai – nevieša informacija.

Prokuroras su tuo nesutiko, jis teigė nematantis pakankamo pagrindo daryti uždaro posėdžio.

Trumpai pasitarusi, teisėjų kolegija nusprendė posėdį padaryti neviešą, nes jo metu bus nagrinėjamos asmeninės kaltinamojo sveikatos problemos. Žurnalistai buvo išprašyti iš posėdžių salės.

Paklaustas, ar yra buvę bylų, kai teisiamas girtas prie vairo pričiuptas teisėjas, prokuroras E.Alosevičius patikino, kad yra buvę, bet jos retos. Dažniausiai tokio tipo bylose ginčo nekyla, nuteistajam skiriamos tūkstantinės baudos.

Antradienį vykusio posėdžio metu apklausus ekspertus ir padarius trumpą pertraukėlę, 15min pakalbintas prokuroras teigė, kad vietoje nustačius 1,82 prom. girtumą, po 15 minučių buvo atliekamas antras neblaivumo patikrinimas – nustatyta 1,84 prom.

Kraujo tyrimas ligoninėje buvo priduotas, anot prokuroro, po 2 valandų ir 20-ties minučių. Tuomet kraujyje aptikta 1,16 prom. alkoholio koncentracija. Tad kaltinamasis teisme ir ginčija tai – ar galėjo iš pradžių būti nustatytas 1,82 prom. girtumas. Tikėtina, kad taip bandoma kelti klausimą dėl baudžiamosios atsakomybės, kuri gresia tik nustačius daugiau nei 1,51 prom. girtumą.

Vairavo girtas darbo metu

15min primena, kad šį ikiteisminį tyrimą pradėjo generalinė prokurorė Nida Grunskienė, gavusi pranešimą apie tai, kad 2021 metų birželio 1 dieną Kauno rajone apie 16.30 valandą automagistralėje policija sustabdė lengvąjį automobilį, kurį vairavo tuometinis Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas A.Daugėla ir buvo nustatyta, kad vairuotojas yra neblaivus.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad policijos ekipažas nurodytą automobilį sustabdė po to, kai į Bendrąjį pagalbos centrą kreipėsi eismo dalyviai, nurodydami, kad stebi įtartinai manevruojančią transporto priemonę.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaltinamasis teisme
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaltinamasis teisme

Nustatyta tvarka atlikus vairuotojo blaivumo matavimus, įvykio vietoje buvo užfiksuota 1,82 promilės etilo koncentracija.

Bausmė už transporto priemonių vairavimą, kai vairuoja neblaivus asmuo, kuriam nustatytas 1,51 ir daugiau promilių neblaivumas, yra bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki vienų metų.

Užginčijo atleidimą iš pareigų

Netrukus Teisėjų taryba per neeilinį posėdį vieningai pritarė prezidento Gitano Nausėdos siūlymui atleisti iš pareigų A.Daugėlą už teisėjo vardą pažeminusį poelgį. Seimas tai ir padarė.

Su tuo nesutikdamas, A.Daugėla kreipėsi į teismą su ieškiniu, prašydamas sustabdyti civilinės bylos nagrinėjimą ir kreiptis į Konstitucinį Teismą, prašant spręsti, ar prezidento Gitano Nausėdos dekretai dėl kreipimosi į Teisėjų tarybą, dėl teikimo Seimui atleisti jį iš pareigų, taip pat Seimo nutarimas dėl jo atleidimo neprieštarauja Konstitucijoje įtvirtintiems valdžių padalijimo, teisinės valstybės, teisėjo ir teismų nepriklausomumo, lygiateisiškumo, proporcingumo principams.

Jis taip pat prašė pripažinti neteisėtais, negaliojančiais ir panaikinti sprendimus, susijusius su jo atleidimu. A.Daugėla pageidavo grąžinti jį į eitas pareigas.

Atleistas teisėjas tvirtino, kad vairavimas išgėrus niekaip nėra susijęs su teisėjo ir teismo pagrindine ir esmine funkcija – teisingumo vykdymu. Jis tikino nepažeidęs teisėjo nepriklausomo, objektyvumo ir nešališkumo, tačiau privataus gyvenimo srityje padarė žmogišką klaidą, dėl kurios nuoširdžiai gailisi.

A.Daugėla pageidavo grąžinti jį į eitas pareigas.

Ieškinį išnagrinėjęs Vilniaus apygardos teismas paskelbė, kad profesijos atstovams keliamų aukščiausių elgesio standartų, savo profesijos garbę, orumą ir prestižą teisėjai privalo saugoti ne tik vykdydami tiesiogines pareigas.

Teismas konstatavo, kad neblaivus magistralėje sustabdytas LAT teisėjas kėlė pavojų sau ir aplinkiniams, todėl nėra pagrindo jam taikyti švelnesnę atsakomybę nei atleidimas. Jis atleistas buvo pagrįstai.

„Šiuo konkrečiu atveju, nepaisant ieškovo tvirto įsitikinimo, kad jo poelgis nesusijęs su tiesioginių pareigų vykdymu, nurodytina tai, jog ieškovas automobilį vairavo neblaivus darbo dieną, jo apsvaigimo laipsnis sustabdymo metu (16 val. 41 min.) bet kuriuo atveju buvo didesnis kaip 1 promilė. Ieškovas nurodė, kad alkoholį vartojo iš vakaro ir naktį, ne 2021 m. birželio 1 d. Tačiau tai reiškia, kad jis visą 2021 m. birželio 1 d. (tai buvo teisėjo darbo diena) buvo apsvaigęs nuo alkoholio, taigi negalėjo vykdyti tiesioginių teisėjo pareigų“, – rašoma teismo sprendime.

Atleidus iš pareigų pažeminus teisėjo vardą, A.Daugėla neteko socialinių garantijų – teisės į teisėjo pensiją, turėdamas daugiau nei 30 metų teisinio darbo patirties, ilgą laiką negali kandidatuoti į pareigas, kurioms keliami aukšti reikalavimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas