Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Į eismo įvykį patekusią moterį pažemino pareigūno žodžiai: gal jums išvis teises reikėtų atimti?

„Ir kaip yra apmaudu, jau atrodo, gyvenant tokioje modernioje visuomenėje, vieni kitiems galime duoti tiek gero – atsižvelgiant į lyčių skirtumus... O išeina tik kažkokie žeminimai...“, – taip kalbėjo su keturiais vaikais automobilyje į eismo įvykį patekusi moteris, kuri iš atvykusio pareigūno sulaukė komentarų, kad galbūt jai išvis nederėtų vairuoti.
Eismo įvykio vietoje
Eismo įvykio vietoje / Eglės V. nuotr.

Antradienio vakarą Eglė su keturiais vaikais automobiliu vyko namo Vilniuje, Riešės gatvėje. Moteris, jau besukdama į savo namų kiemą, staiga pamatė, kad į jos automobilį atskrieja kita transporto priemonė, jos teigimu, net nestabdydama.

Nespėjo įsukti į namų kiemą

„Bandydamas išvengti susidūrimo, metėsi dešiniau, prasibraukdamas šonu, kliudė mano automobilio keleivio pusės kampą ir sustojo kitu savo šonu atsirėmęs į pusnį. Žmonės nenukentėjo, automobiliai – daugiau kosmetiškai. Nieko kritiško. Bet istorija. Akivaizdžiai susijaudinęs vidutinio amžiaus inteligentiškas vyras. Jis sako, kad aš pajudėjau iš priešingoje kelio pusėje esančio parkingo ir į jį įvažiavau. Tik kad parkinge aš nestovėjau. Aš grįžtu namo. Rodau jam ranka į namą šalia – čia mano namas, aš važiavau, beje, dešine kelio puse, kaip įprasta Lietuvoje, parsivežu vaikus namo, aš sukau į savo kiemą.

Vienintelė priežastis, dėl kurios jis man ne į galą įpylė, yra ta, kad įsukdama į kiemą turėjau padaryti lankstą, nes takelis užverstas sniegą valančios mašinos sustumtu sniegu. Ir į tą patį takelį įsmukęs jis tik tiek tos žalos tepadarė. Juk šiaip jūs netaranuojate į dešinę manevruojančio priekyje esančio automobilio?“, – taip pasakojimą savo „Facebook“ įraše pradeda Eglė.

Pareigūnas kaltininką bandė nustatyti telefonu

15min susisiekus su moterimi ji pripažįsta, kad skaudžiausia šioje istorijoje ne eismo įvykis, mat niekas nenukentėjo, o ir transporto priemonės nebuvo smarkiai sudaužytos. Liūdniausia buvo dėl į įvykio vietą iškviesto pareigūno reakcijos.

Avarijos dalyviai nutarė kviesti policiją, mat nesutarė dėl kaltės. Iš pradžių pareigūnai važiuoti nenorėjo teigdami, jog šiuo metu daug iškvietimų. Vis dėlto be policijos pagalbos nepavyko sutarti, todėl įvykio kaltininką pirmiausia buvo bandoma aiškintis telefonu.

Kaip pasakojo Eglė, pirma pareigūnas pasikalbėjo su ja, tuomet su kitą automobilį vairavusiu vyru, kuris, beje, papasakojo visiškai kitą avarijos versiją. Kuomet telefonas buvo grąžintas Eglei atgal, moteris išgirdo pareigūną klausiant, galbūt ji vis dėlto važiavo priešinga eismo juosta. Kaip aiškina pati vairuotoja, iš policininko žodžių iškart galima buvo suprasti, kieno pusę pasirinko po pokalbio su vyru.

Moteris sakė, kad policininkui vis dar „netikint“ šia versija, ji pasiūlė jam atvažiuoti ir įsitikinti, kad galėtų įvertinti objektyviai.

„Sakau važiavau dešine juosta, sukdama į dešinę padariau lankstą, kad tilpčiau į įvažiavimą, smūgio metu buvau apie 70 laipsnių kampu posūkyje. Mums sustojus, eismas nesutriko, kaire kelio puse pro mus ką tik pravažiavo sunkiasvorė fūra, aš esu dešinėje eismo juostoje“, – Eglė pasakojo tai, ką tą vakarą kalbėjo pareigūnui.

Moteris sakė, kad policininkui vis dar „netikint“ šia versija, ji pasiūlė jam atvažiuoti ir įsitikinti, kad galėtų įvertinti objektyviai. Kaip pati aiškina, ekipažo laukė labai ilgai.

Pasijuto pažeminta pareigūno

Galiausiai į įvykio vietą atvyko policininkų ekipažas – pareigūnas ir pareigūnė. Kaip Eglė teigia – pareigūnei neturi jokių priekaištų, tačiau policininkas ją pažemino.

„Papasakoju savo istoriją. Vyras papasakoja savo. Policininkas manęs klausia, ar turiu vaizdo registratorių. Neturiu. Tai ir viskas, sako. Važiavai iš ne savo juostos ir trenkeisi į savo juosta važiavusią mašiną. Sukėlei įvykį“.

Galiausiai Eglė iš pareigūno sulaukė ne tik komentaro apie KET nesilaikymą, bet ir pasiūlymo išsirinkti automobilį, kurį „gali vairuoti“.

Eglei nesutikus su tokiu pareigūno verdiktu, šis pradėjo kelti balsą, anot moters, galiausiai net ir rėkti, kad vairuotoja nesilaiko Kelių eismo taisyklių.

„Aš vienu metu paprašiau jo nerėkti. Aš nesu konfliktiško tipo žmogus. Nepuolu draskyti akių ir mano bendravimo stilius yra diplomatiškas. Institucijos taip elgtis neturėtų“, – dalijosi moteris.

Galiausiai Eglė iš pareigūno sulaukė ne tik komentaro apie KET nesilaikymą, bet ir pasiūlymo išsirinkti automobilį, kurį „gali vairuoti“.

„Suprask, šitas man per didelis ar per geras.

Aš jam sakau, kad vairuoju 18 metų, kasdien, esu patyrusi ir neturiu nuobaudų, taip pat nesu sukėlusi įvykio, automobilyje įvykio metu, lauke sningant, vežiau 4 vaikus, atidumo klausimas šiuo atveju ne mano pusėje.

Šalia esantis mano kaimynas pažymi, kad jis ir su savo žmonos nedidele mašina važiuodamas posūkyje turi daryti lankstą, nes sniego tunelis tam įvažiavime susidaręs“, – aiškino Eglė.

Anot jos, po šių komentarų pareigūnas pasakė, kad galėtų nusikasti sniegą. O jei užverčia valymo mašina – tegul skundžiasi savivaldybei. Ir pridūrė, kad jei jo sprendimas nepatinka, tuomet gali skųstis teismui.

„Papildomai niekur nesikreipiau. Pareigūnai atvažiavo, taip įvertino ir pasiūlė man kreiptis į teismą, jeigu aš noriu. Tai niekur nesikreipiau. Susiforminom įvykį ir kreipėmės į draudimus. Ginčytis su policija, reiškia lįsti į sisteminius ginčus.

Vakar buvo labai prastas pareigūno požiūris. Leido man suprasti, kad taip nusprendė ir nieko iš savo pusės keisti neketina“.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Policijos reidas Vilniuje 2022-04-15
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Policijos reidas Vilniuje 2022-04-15

Vis dėlto pasiūlymas vairuoti „kitokią mašiną“ nebuvo pabaiga.

„Galiausiai, nesusilaiko, ir tėškia dar vieną, tokį grasinantį: o gal jums išvis teises reikėtų atimti, jei važiuoti nemokate?“, – žeminančius klausimus prisimena moteris.

Galiausiai, nesusilaiko, ir tėškia dar vieną, tokį grasinantį: o gal jums išvis teises reikėtų atimti, jei važiuoti nemokate?

„Tuo momentu išsigandau, kad imsis kokių nors priemonių, gal laikinai atims teises. Aš juk nežinau. Yra institucija – policija. Jie turi įgaliojimų, priemonių, kurių gali imtis – tu jų gali nežinoti. Ir viskas, aš daugiau su jais nebediskutavau“, – pasakoja moteris.

Liko kalta

Pabendravimas su pareigūnu ir baigėsi tik nemaloniu pažeminimu, deklaracijas eismo įvykio dalyviai pildė patys, ekipažui jau išvykus.

„Likau kalta „ponia“, kuriai reikėtų nevairuoti arba bent jau išsirinkti jai kažkokiu būdu tinkamesnį automobilį. Tokia ponia, kurios versiją verta pagesinti grasinimu, nes o kodėl ne, jei esi galios pozicijoje? Tai yra emocinis smurtas, mielieji. Ir net nežiūrint į tai, kurioje pusėje atsiduria kaltė, jūs, ponas policininke, neturite teisės rėkauti, žeminti ir laidyti absoliučiai neprofesionalius ir netaktiškus komentarus. Jums tai – gėda. To policininko nei vardo, nei pavardės nesužinojau. Tikiuosi, miela Lietuvos policija, jūs atsirinksite savo stiprųjį kolegą. Vyras – mūras, moteris greit „sustato į vietą“, – atviravo Eglė.

Pažiūriu jam tiesiai į akis ir ramiai paprašau elgtis kelyje atidžiai, nes kita tokia nelaimė gali būti kur kas rimtesnė. Jis tyli. Tikiu, kad jaučiasi kaltas.

Moteris neliejo įtūžio ant, pasak jos, įvykį sukėlusio vairuotojo. Teigė, kad jis – inteligentiškas, darbingo amžiaus vyras. Tik nežinia kodėl nusprendė apkaltinti ją dėl avarijos.

Ir vis dėlto jiems atsisėdus pildyti deklaracijos paaiškėjo, kad vairuotojas su savimi neturėjo galiojančio transporto priemonės draudimo, o pasiklausus vairuotojo pažymėjimo numerio vyras jo negalėjo padiktuoti, nes tiesiog neįžiūrėjo skaičių.

„Tad šis žmogus, kuris sunkiai mato – nekaltas, jo istorija – nekelia klausimų. Pažiūriu jam tiesiai į akis ir ramiai paprašau elgtis kelyje atidžiai, nes kita tokia nelaimė gali būti kur kas rimtesnė. Jis tyli. Tikiu, kad jaučiasi kaltas. Gaila, kad toks bailys.

Tad šūkis: Ginti. Saugoti. Padėti. vakarykščiame jovale man tapo: Pažeminti. Pademonstruoti galią. Pagrasinti. Objektyviai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas