Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Į F.Sanchezo užpuolimą reagavęs policininkas sukritikavo ekvadorietį: „Nepasitikėčiau juo“

„Atsiprašome, kad dėl kalbos barjero ir nesusikalbėjimo nukentėjusiajam teko patirti tokių nemalonumų“, – feisbuke liepos mėnesį paskelbė Lietuvos policija, praėjus kelioms dienoms po to, kai Vilniuje buvo užpultas ekvadorietis Fabianas Sanchezas. Į šį užpuolimą sureagavęs policijos pareigūnas ketvirtadienį Vilniaus miesto apylinkės teisme teigė iki šiol nesuprantantis, kodėl gi reikėjo atsiprašinėti.
Fašistų, sumušusių ekvadorietį, teismas
Fašistų, sumušusių ekvadorietį, teismas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Liepą „Lietuva lietuviams“ šaukdami du nacionalistai gatvėje užpuolė F.Sanchezą, sudavė jam kelis smūgius ir pabėgo.

Iškart po įvykio policija nesiėmė tyrimo tvirtindama, kad ekvadorietis dėl įvykio nerašė pareiškimo ir todėl jų rankos surištos. Pats F.Sanchezas atkirto, kad jam net nebuvo pasiūlyta to daryti.

Ketvirtadienį teisme abejones turėjo išsklaidyti į įvykį reagavę policijos pareigūnai, tačiau atvyko tik vienas iš jų.

„Jis iš anksto įspėjo, kad jam buvo naktinė pamaina ir jis greičiausiai negalės atvykti į posėdį“, – pranešė teismo posėdžio sekretorė. Šis pareigūnas – esminis liudytojas, nes būtent jis bendravo su F.Sanchezu. Dėl jo neatvykimo teismas paskelbė pertrauką.

Tačiau buvo išklausyti kito policijos pareigūno parodymai, jis sėdėjo automobilyje, kol jo kolega maždaug už trijų metrų bendravo su nukentėjusiuoju.

Suprasti akimirksniu

  • Vilniuje gyvenančio F.Sanchezo teigimu, sostinės Antakalnio rajone, P.Vileišio stotelėje, jis buvo užpultas liepos 19 dieną. Anot jaunuolio, užpuolikai jį mušdami šaukė „Lietuva – lietuviams“
  • Vėliau Lukiškių aikštėje Vilniuje vyko protesto akcija siekiant paraginti policiją tirti neapykantos nusikaltimus
  • Įtariamieji smurtavus prieš ekvadorietį sulaikyti skirtingose Lietuvos vietose
  • Abu sulaikyti jaunuoliai yra futbolo sirgaliai. 18-metis E.Lukašavičius yra lietuvis, 12 klasės moksleivis. Tuo metu 25 metų vilnietis J.Malinovskis jau buvo teistas dėl viešosios tvarkos pažeidimo ir neapykantos kurstymo, kai 2012 m. ant J.Pilsudskio kapo Rasų kapinėse užrašė „Tomaševski, nustok kenkti Lietuvai arba – tavo vieta čia!“

Nepasitiki F.Sanchezu

Liudydamas pareigūnas tvirtino, kad F.Sanchezo pasakojimai apie tai, kad jam neva nebuvo pasiūlyta rašyti pareiškimo – netiesa.

„Nors su juo bendravo mano kolega, bet kai jis priėjo prie automobilio, aš asmeniškai jam siūliau medikų pagalbą ir siūliau jam užpildyti pareiškimą įvykio vietoje“, – tvirtino pareigūnas.

Anot jo, bendravimas vyko anglų kalba, o šią jis supranta. „Ir visai neblogai“, – paminėjo pareigūnas.

Kitą dieną vadovybė jam pranešė apie ekvadoriečio skundą, neva jam nebuvo siūlyta rašyti pareiškimą.

„Jam buvo pasiūlyta rašyti pareiškimą ir medikų pagalba, bet kitą dieną iš vadovybės sužinojau, kad jis pasiskundė, kad nebuvo pasiūlyta. Todėl nebūčiau linkęs pasitikėti tuo žmogumi“, – aiškino pareigūnas.

Po šių žodžių policininkui paplojo abu tiesiai už pareigūno sėdėję kaltinamieji.

Teisme policininko taip pat buvo paklausta, ar jis atsiprašė nukentėjusiojo. Pareigūnas atsakė neturintis dėl ko atsiprašyti, nes savo darbą atliko tinkamai.

„Komisariatas vėliau dėl nesusipratimo, kalbos barjero atsiprašė. Nelabai suprantu to dalyko, dėl ko mes turėtume atsiprašyti“, – sakė pareigūnas.

Įžeidė šūkis „Lietuva visiems“

Praėjusiame teismo posėdyje paaiškėjo, kad kaltinamieji Jaroslovas Malinovskis ir Einoras Lukašavičius auką pasirinko ne šiaip sau.

Gali būti, kad jiedu įsižeidė, kai nacionalistų eitynėse 2016 metais pamatė F.Sanchezą su plakatu „Lietuva visiems“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Fabianas Sanchezas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Fabianas Sanchezas

Pamatę šį plakatą jaunuoliai dvejus metus gyveno su nuoskauda širdyje, kol pagaliau nusprendė ją išlieti. Jie palaukė ir gatvėje prikūlė F.Sanchezą šaukdami „Lietuva lietuviams“.

Dėl to jiems pateikti kaltinimai dėl viešosios tvarkos pažeidimo (LR BK 284 str.) ir neapykantos skatinimo (LR BK 170 str. 2 d.).

Jiedu turėtų liudyti kitame teismo posėdyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas