Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
10:29 /11:11

Į karinio dalinio teritoriją Alytuje nusileido balionas su cigarečių kontrabanda: kariuomenė paskelbė, kodėl jo nenumušė

Alytuje dislokuotame Birutės Ulonų bataliono stadione nusileido balionas su kontrabandinėmis cigaretėmis, radinį apžiūrėjo ir išsivežė Lietuvos kariuomenės karo policija.
Bylos įkalčiai
Bylos įkalčiai / VSAT nuotr.

Nusileido karinio dalinio teritorijoje

Policijos pareigūnams apie šį netikėtą radinį karinėje teritorijoje pranešė karo policija. Jų duomenimis, ant baliono buvo pritvirtinta dėžė.

Lietuvos kariuomenė savo feisbuko paskyroje trečiadienį paskelbė, kad meteorologiniu balioniu buvo skraidinamos kontrabandinės cigaretės.

Dėl šio įvykio karo policija pradėjo tyrimą.

Šimtai balionų

Šeštadienio naktį kontrabandines cigaretes gabenęs meteorologinis balionas nukrito Vilniaus oro uosto teritorijoje. Įtariama, kad jis atskrido iš Baltarusijos. Prie jo buvo pritvirtintas kontrabandinių cigarečių krovinys.

Per šį mėnesį pasieniečiai fiksavo 250 oro balionų su galimai kontrabanda. Rugpjūtį tokių atvejų buvo fiksuota 117. Pasieniečiai sako, kad augimas susijęs su palankiais orais.

Šie atvejai sukėlė politikų diskusijas, ar tai nekelia pavojaus Lietuvos saugumui, ar taip netikrinama, kokie yra Lietuvos oro gynybos pajėgumai. Be to, kilo diskusijų, kas turėtų tokius balionus neutralizuoti – pasieniečiai ar kariškiai. Politikai žada greitai pateikti įstatymų pataisas, kurios įgalintų tarnybas esant reikalui tokius balionus numušti.

Lietuvos kariuomenė atsakė, ar tai pavojinga

Lietuvos kariuomenė savo „Facebook“ paskyroje komentuodama situaciją pranešė, kad, žvalgybos vertinimu, grėsmės lygis šaliai yra nepakitęs, atitinkamai budrumo lygis yra įprastinis.

Niekas į mažą žalą ir tik teoriškai galintį padaryti balioną nešaudys dešimtimis tūkstančių kainuojančiomis raketomis.

Kariškiai taip pat pranešė, kad vadovaujasi Karinės jėgos naudojimo statutu, pagal kurį, net ir matydami besileidžiantį balioną, be aiškiai identifikuotos grėsmės į jį nešaudo

„Kariniu požiūriu pats savaime šis įvykis nėra reikšmingas incidentas – karinių dalinių apsauga kartais susiduria ir užkardo įvairius pažeidimus, sulaiko fotografuojančius asmenis, kartais kas nors lipa per tvorą, bando užeiti be leidimo ir taip toliau“, – teigiama kariuomenės pranešime.

Kariuomenė teigia, kad toks balionas esamomis aplinkybėmis (taikos metu, nepakitus grėsmės lygiui) niekaip nėra oro gynybos subjektas.

„Net ir aktyviai naudojant oro gynybos priemones yra laikomasi proporcingumo principo – niekas į mažą žalą ir tik teoriškai galintį padaryti balioną nešaudys dešimtimis tūkstančių kainuojančiomis raketomis“, – teigiama pranešime.

„Ar šie abu įvykiai yra atsitiktinumai, ar, sustiprėjus valstybės sausumos sienos apsaugai, naujas kontrabandininkų būdas priversti lietuvius rūkyti, o gal cigarečių mėtymas į aptvertas teritorijas Lietuvoje yra naujas valstybės trolinimo būdas – gali parodyti institucijų atliktas vertinimas“, – teigia kariškiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas