Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

I.Strazdauskaitės žmogžudystės byloje liudijo galimą nužudymo įrankį budeliams paskolinęs vyras

Kauno apygardos teismas pirmadienį tęsė jaunos plungiškės Ievos Strazdauskaitės nužudymo bylos nagrinėjimą, – teismo posėdžių salėje vykdyta liudytojų apklausa. Apklaustas ir Navasodų vienkiemyje gyvenantis brandaus amžiaus vyras, kuris tą naktį su BMW šalia jo kiemo įklimpusiems merginos budeliams paskolino tikriausiai nužudymo ar bent įkalčių slėpimo įrankiu tapusį kastuvą.
Kaune tęsiama Strazdauskaitės nužudymo byla
Kaune tęsiama Strazdauskaitės nužudymo byla / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

„Buvo apie 23 valanda, kai pamačiau pro langą šviesas. Išėjau pažiūrėt, kas nutiko. Pamačiau tris vaikinus. Vieną gerai mačiau, kitų dviejų – ne. Iš jų vienas stovėjo už mašinos, kitas buvo joje. Jų BMW buvo užklimpusi“, – lemtingosios nakties įvykius prieš posėdį 15min ėmė pasakoti liudytoju byloje iškviestas Navasodų (Kalvarijos savivaldybė) gyventojas.

Net neįtardamas, kad padeda jaunos merginos būsimiems žudikams, garbaus amžiaus vyras padėjo stumti užklimpusią BMW, netgi paskolino kastuvą, kuris, tikėtina, ir tapo kraupaus I.Strazdauskaitės nužudymo įrankiu. Paskolintas buvo ir kūjis bei keletas lentų. Į bėdą pakliuvę nepažįstamieji žadėjo viską, ką pasiskolino, grąžinti, bet negrąžino. Auka tuo metu, manoma, buvo bagažinėje. Navasodų gyventojas nebelaukė, kuo baigsis mašinos ištraukimo vargai – nuėjo į namus.

„Tikrai negirdėjau, kad kas būtų bagažinėje šaukęs ar daužęsis. Matyt, buvo prigrasinę tylėti. Kaži kaip ir man būtų pasibaigę, jei būčiau išgirdęs. Gyvename vienkiemyje. Aplink nieko nėra – tik miškas“, – teigė liudytojas.

Paklaustas, ar dabar, jau žinodamas visą kraupią istoriją, mano, kad jau tuomet, kai juos sutiko, kaltinamieji buvo pasiruošę nužudyti I.Strazdauskaitę, vyras atsakė: „Nežinau“. Kartu su juo gyvenanti sesuo pataisė: „O kaip kitaip? Kam važiuot vidury nakties į mišką? Tas kelias daugiau niekur neveda“.

„Kiek supratau, kvietėsi draugus iš Marijampolės į pagalbą. O Marijampolė nuo mūsų – apie 10 km. Truko su ta BMW gal apie valandą prie namų, kol išvažiavo. Ar bijom dabar? Šautuvą turiu“, – patikino vyras.

Nuo Navasodų, kuriuose kaltinamųjų BMW buvo užklimpęs, iki vietos, kurioje aptiktas I.Strazdauskaitės kūnas – apie 120 km.

Šiame posėdyje apklausti ir I.Strazdauskaitės sužadėtinio artimiausi šeimos nariai.

Pastaruosiuose dviejuose posėdžiuose buvo apklausti nukentėjusieji šioje byloje. I.Strazdauskaitės artimieji – tėvai, jaunesnioji sesuo ir sužadėtinis spalio 15 dieną į teismo posėdžių salę atvesti slapta, iš jos slapta išvesti ir pasibaigus teismo posėdžiui. Tokia nukentėjusiųjų apsauga nuo pašalinių – gana netradicinis sprendimas bylos nagrinėjimo teisme metu. Nužudytos merginos artimųjų advokatas paaiškino, kad visas šis slaptumas – ramybės vardan.

Kitą posėdį bus tęsiamos liudytojų apklausos. Iš viso liudytojų šioje byloje – apie 30, įskaitant ir nukentėjusiuosius.

Byloje pareikšti bent 8 civiliniai ieškiniai – tiek Lietuvos, tiek Latvijos draudimo bendrovių, I.Strazdauskaitės keturių artimųjų bei kitame epizode nukentėjusių latvių. Tikslių reikalaujamų neturtinės žalos sumų bylos prokuroras neatskleidžia.

15min primena, kad šioje byloje yra du epizodai: vienas susijęs su I.Strazdauskaitės nužudymu, kitas – su Latvijos piliečių automobilio pagrobimu.

Teismas ir kaltinimą byloje palaikantis prokuroras platesnės informacijos apie proceso eigą, konkrečius apklausiamų bylos dalyvių parodymus neteikia, motyvuodami tuo, kad procesas nėra viešas.

Pusbroliai kėdainiečiai Karolis Bieliauskas, Leonas Bieliauskas ir Mantas Bieliauskas šioje byloje kaltinami, kad siekdami nuslėpti kitą nusikaltimą bendrininkų grupėje kankindami žiauriai nužudė bejėgiškos būklės žmogų. Jie taip pat kaltinami neteisėtu laisvės atėmimu bei turto sugadinimu.

Kauno apskrities VPK nuotr./Ieva Strazdauskaitė
Kauno apskrities VPK nuotr./Ieva Strazdauskaitė

Maksimali bausmė už šiuos nusikaltimus – laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

I.Strazdauskaitė pernai kovo 5 dieną išvyko į Vilnių iš tėvų namų Plungėje ir netikėtai dingo. Po kelių intensyvios paieškos dienų jos kūnas rastas Kėdainių rajone, Daukšių kariniame aerodrome. Teisėsaugos duomenimis, mergina buvo mirtinai uždaužyta kastuvu.

Įtariama, kad nusikaltimo motyvu tapo prabangus merginos automobilis. Į organizuotą grupę susibūrę kaltinamieji, bylos duomenimis, inscenizavo eismo įvykį, o I.Strazdauskaitei išlipus iš automobilio, ją pagrobė.

Šioje byloje kaltinimai pateikti dar dviem asmenims: marijampolietis Algimantas Stankevičius kaltinamas neteisėtu disponavimu šaunamaisiais ginklais, jis ir kėdainietis Tomas Zagurskas dar kaltinami plėšimu naudojant šaunamąjį ginklą. Jiems skirtos švelnesnės už suėmimą kardomosios priemonės.

Pusbroliams Bieliauskams bei T.Zagurskui taip pat pateikti kaltinimai, kad pagrobė didelės vertės svetimą turtą – daugiau nei 32 tūkst. eurų kainuojantį automobilį ir asmeninius dviejų nukentėjusiųjų Latvijos piliečių daiktus bei pinigus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito