Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ieškomas Matas Kalinauskas: kokį 15-mečio portretą atskleidė dingimo ir paieškų drama

15-mečio vilniečio Mato Kalinausko dingimas sukėlė didelį visuomenės atgarsį. Šeimos dramai neabejingi žmonės ne tik prisideda prie savanoriškos paieškos bei informacijos sklaidos, bet ir kelia rūpimus klausimus, dalijasi abejonėmis. Kokioje aplinkoje Matas augo, kaip ir su kuo leido laisvalaikį, kokių pomėgių turėjo? Ar galėjo patirti neigiamos įtakos, lėmusios lemtingos nakties įvykius – dingimą?

Į tokio pobūdžio nuogąstavimus netiesiogiai atsako per 9 paieškos paras ryškėjantis jaunuolio portretas – neakivaizdžiai su Matu šiek tiek susipažino ir jo niekuomet nematę žmonės.

Vaizdo kameroms užfiksavus, kad 15-metis Matas Kalinauskas iš visą parą veikiančio sporto klubo išeina gilią naktį (4.21 val.), daugeliui kilo klausimas, kodėl nepilnametis pasirinko tokį laiką, ar nesiruošė pirmadienio rytą į mokyklą. Apskritai, kokie jo pomėgiai ir gyvenimo būdas, supanti aplinka?

Nebuvo paauglys, kuris būtų linkęs vartoti narkotikus ar vadinamuosius veipus.

Fragmentiškai 15-mečio gyvenimo būdo paveikslu su visuomene nusprendė pasidalyti Mato mama, „kad išsklaidytų galimas interpretacijas apie žalingus įpročius, neretai pasitaikančias tokio pobūdžio atvejais, jei dingsta jaunas žmogus“, rašė „Kauno diena“.

Pasakodama apie sūnų ji pabrėžė, kad 15-metis yra sumanus šachmatininkas ir vikrus stalo tenisininkas. Per įvairias šių sporto šakų varžybas paauglys laimėdavo pirmąsias vietas, namuose yra gausi jo pelnytų trofėjų kolekcija. Medaliais ir taurėmis įvertinti aukščiausi jo pasiekimai.

„Matas nebuvo paauglys, kuris būtų linkęs vartoti narkotikus ar vadinamuosius veipus. Jis aktyviai sportavo, lankė tinklinį“, – sūnų „Kauno dienai“ apibūdino pašnekovė, pabandžiusi motyvuoti ir naktinį Mato vizitą į sporto klubą.

Pasirodo, būdavo, kad Matas prieš pamokas išeidavo į sporto klubą, pasportuodavo ir eidavo į mokyklą. „Bet jis man visada pasakydavo – arba iš vakaro, arba parašydavo žinutę. Šį kartą sūnus taip pat išėjo su kuprine – pasiruošęs mokyklai“, – pabrėžė mama.

Sūnaus ieškanti vilnietė taip pat kartojo, kad Matas turėjo planų, tiek ilgalaikių, tiek kasdienių. Pavyzdžiui, dar sekmadienio vakarą sūnus kartu su ja planavo užsiregistruoti artimiausiam galimam vizitui į banką. Taip pat artėjančią savaitę norėjo atsinaujinti garderobą – važiuoti su draugėmis nusipirkti džemperį.

„Jis dėliojosi mintis į ateitį“, – mamą cituoja „Kauno diena“.

Su 15min Mato mama pasidalijo šeimos archyve esančiu vaizdo įrašu, kuriame Matas, būdamas kiek jaunesnis, pademonstruoja savuosius gabumus ir Rubiko kubo dėliojimo srityje.

Suprasti akimirksniu

  • Pirmadienį (rugsėjo 30 d.), apie 8 val. 50 min., į Vilniaus pareigūnus kreipėsi Žirmūnų gyventoja. Mato mama pranešė, kad sūnus dingo, naktį išėjęs iš namų, nors anksčiau taip niekuomet nebuvo padaręs.
  • Paskutinį kartą Matas matytas būtent tą naktį iš sekmadienio į pirmadienį 04.21 val., išeinantis iš „Lemon Gym“ sporto klubo Antakalnyje (Antakalnio g.). Pasuko link Šilo g., kirto kelią ties „Caffeine“ kavine ir toliau duomenų apie jaunuolio judėjimo kryptį nėra.
  • „Ant Šilo tilto vidurio rasta kuprinė su visais jaunuolio daiktais, tad su savimi daugiau nieko neturėjo“, – tokie fiksuoti Mato paieškų orientyrai.
  • Lieknas, 15 metų, 175 cm ūgio, vilkėjo trumpus mėlynus šortus „Jack & Jones“, žydrus „Nike“ sportbačius, juodą „Jack & Jones“ džemperį su „Jack & Jones“ užrašu per visą krūtinę“, – nurodomi Mato požymiai.

Tuo metu tv3.lt kalbino trejus metus Matą Antakalnio progimnazijoje mokiusią lietuvių kalbos mokytoją Jolantą Bizaitę.

„Linksmas, guvus, labai pozityvus, galėčiau pasakyti, pokštus krėsdavo, juokaudavo“, – apie Matą atsiliepė mokytoja J.Bizaitė.

Linksmas, guvus, labai pozityvus, galėčiau pasakyti, pokštus krėsdavo.

Paauglys savo elgesiu niekuo neišsiskyrė iš kitų bendraamžių. Matas nepastebėtas bendraujantis su blogos reputacijos kompanijomis ar besielgiantis netinkamai, pažymi tv3.lt.

„Su mokytojais buvo geri santykiai, jis niekada neatsikalbinėdavo, niekada neįžeidinėjo, niekada nebuvo kažkokių didelių problemų, kokių kiti vaikai gali turėti“, – portale cituojama J.Bizaitė.

Paieška tęsiasi 9-tą parą: išplaukė baidarės

Fizinė Mato paieška, tiek pareigūnų, tiek savanorių pastangomis, tęsiama ir šį antradienį. Šiandieną nuo 11 val. į Neries upę išplaukė keli entuziastų ekipažai baidarėmis. Tai jau 9-oji aktyvių jaunuolio paieškų para.

Paieškos organizatoriai pabrėžia, kad įvairaus pobūdžio savanoriška pagalba labai reikalinga, misija koordinuojama per „Facebook“ paskyrą „Mato paieška“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas