Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įkalintas žudikas spėjo ir praturtėti, ir surimtėti, bet į laisvę dar nenusipelnė

Kauno apylinkės teismo Kaišiadorių rūmai atsisakė tvirtinti Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisijos Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos nutarimą taikyti nuteistajam 53-erių metų vilniečiui Romualdui P. lygtinį paleidimą iš pataisos įstaigos neatlikus 2 metų 3 dienų laisvės atėmimo bausmės.
Kumštis
Kumštis / Wikimedia.org nuotr.

„Nuteistasis vykdo laisvės atėmimo bausmės atlikimo metu individualiame socialinės reabilitacijos plane numatytas priemones ir Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisijos Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos 1-ame sektoriuje paskirtas rekomendacijas.

Pripažįstama, kad nuteistasis jau senokai elgiasi padoriai, yra išklausęs kursus apie alkoholio žalą, be to, nebeturi finansinių problemų. Tačiau, anot teismo, taip nuteistieji ir privalo elgtis – vien tai nėra pagrindas lygtiniam paleidimui.

Nuteistasis, paveldėjęs turtą, turi santaupų ir nesusiduria su finansiniais sunkumais, taip pat išklausė alkoholio vartojimo prevencijos kursą, elgėsi tinkamai, ilgą laiko tarpą nėra padaręs nustatytos tvarkos pažeidimų, skatintas. Nuteistojo elgesys bausmės atlikimo metu sudaro pagrindą manyti, kad jis laikysis įstatymų ir nebenusikals,“ – teismo nutartis cituojama Kauno apylinkės teismo pranešime.

Primenama, kad R. P. nuteistas Vilniaus apygardos teismo 2014 m. gegužės 22 d. nuosprendžiu 9 metų laisvės atėmimo bausme, kuri subendrinta su Širvintų rajono apylinkės teismo 2013 m. rugpjūčio 23 d. baudžiamuoju įsakymu ir paskirta galutinė subendrinta bausmė – 9 metai 2 mėnesiai laisvės atėmimo.

Auką atviliojo apgaule

Laisvės vyriškis neteko už tai, kad 2014 m. rugsėjo 28 d., apie 10.00 val., Širvintų rajone, būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, turėdamas tikslą nužudyti kartu gyvenantį savo šeimos narį – savo motinos sugyventinį, apgaulės būdu atviliojo pastarąjį prie laiptų į namo rūsį, rankomis nustūmė jį nuo laiptų, padarydamas minkštųjų audinių kraujosruvas nugaroje, po to metaliniu vamzdžiu sudavė keturis smūgius į galvą ir du smūgius į kaklą, padarydamas muštines žaizdas galvos srityje. Po šio užpuolimo patėvis mirė.

Teismas pažymėjo, jog Romualdas P. šiuo metu elgiasi taip, kaip privalo elgtis kiekvienas laisvės atėmimo bausmę atliekantis asmuo.

Be to, R. P. akivaizdžiai teigiamu elgesiu nepasižymėjo – jis bausmės atlikimo metu du kartus baustas drausmine tvarka, iš jų vieną kartą baustas drausmine tvarka.

„Nors nuteistajam paskirta nuobauda nebegalioja, tačiau kiekvienas nustatytos tvarkos pažeidimas neigiamai charakterizuoja nuteistąjį ir rodo, jog nuteistasis bausmės atlikimo laikotarpiu nesistengia elgtis nepriekaištingai ir atskleidžia dviprasmišką nuteistojo požiūrį į taikomas pataisos priemones“ – akcentuojama teismo nutartyje.

Nusikalto sunkiai, buvo teistas ir anksčiau

Teismas įvertino ir tai, kad R. P. laisvės atėmimo bausmę atlieka už labai sunkaus, sukėlusio negrįžtamas pasekmes (žmogaus mirtį), padarymą, anksčiau teistas, jam buvo taikyta bausmė nesusijusi su laisvės atėmimu – laisvės apribojimas, tačiau pažeidė probacijos sąlygas, „kas neabejotinai atskleidžia antivisuomenines nuteistojo nuostatas, nihilistinį požiūrį į visuomenėje priimtas moralės bei elgesio normas, rodo, jog vertinamu atveju jis nusikalto ne atsitiktinai, o dėl susiformavusios neigiamos vertybių orientacijos, kas neabejotinai didina tiek nuteistojo padarytų nusikaltimų, tiek ir jo paties pavojingumą visuomenei ir leidžia pagrįstai abejoti lygtinio paleidimo instituto efektyvumu nuteistojo atžvilgiu,“ – pabrėžiama nutartyje.

Ciniškas požiūris į visuomenėje priimtas moralės bei elgesio normas nuteistajam kiša koją iki šiol.

Teismas, įvertinęs aplinkybes, konstatavo, kad teigiami nuteistojo taisymosi procesai dar turi būti tęsiami pataisos namuose, įtvirtinant teigiamus elgesio modelius, kurie padėtų nuteistajam adaptuotis visuomenėje ir skatintų tik teisėtą jo elgesį.

Nutartis per 7 dienas nuo nutarties nuorašo įteikimo dienos gali būti skundžiama Kauno apygardos teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito