Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iki gyvos galvos kalintis žudikas bus teisiamas dėl įkaitų dramos Šiaulių tardymo izoliatoriuje

Šiaulių apylinkės prokuratūros prokurorė Daina Songailienė teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje pabėgimu iš tardymo izoliatoriaus, žmogaus pagrobimu ir nesunkiu sveikatos sutrikdymu kaltinamas iki gyvos galvos laisvės atėmimo bausmę atliekantis 35-erių Dovydas Kriaučiūnas. Recidyvistu pripažintas vyras, kalintis dėl žiauraus 2 merginų nužudymo ir vagystės, šių metų sausio 28 d. bandė pabėgti iš Šiaulių tardymo izoliatoriaus.
Dovydas Kriaučiūnas
Dovydas Kriaučiūnas

Ikiteisminį tyrimą atlikę Kalėjimų departamento Kriminalinės žvalgybos valdybos pareigūnai nustatė, kad įvykis atsitiko vėlų žiemos vakarą, kada suimtiesiems ir nuteistiesiems yra skiriamas laikas atiduoti asmeninius kompiuterius tardymo izoliatoriaus darbuotojams.

Įprastai kalintiems liepiama išeiti iš kamerų ir grąžinti savo kompiuterius pareigūnams juos perduodant jiems į rankas arba patiems kalintiems padedant daiktus į tam skirtą spintą.

Tyrimo duomenimis, laisvės atėmimo bausmę nuo 2004 metų atliekantis D.Kriaučiūnas, grįždamas link savo kameros, puolė prie šalia stovinčios pareigūnės ir kompiuterio krepšio diržu apjuosė jai kaklą.

Šiaulių tardymo izoliatoriaus Saugumo valdymo skyriaus specialistei į kaklą buvo įremtas aštrus savadarbis įrankis, kuriuo nuteistasis grasino sužaloti ir nužudyti pareigūnę.

D.Kriaučiūnas reikalavo kitiems Šiaulių tardymo izoliatoriaus pareigūnams nesiartinti, atidaryti tardymo izoliatoriaus patalpas skiriančias duris ir išleisti jį iš įkalinimo įstaigos.

Įkaite pagrobęs pareigūnę, D.Kriaučiūnas ją vedėsi išėjimo link – jie kartu judėjo iš režiminio korpuso patalpų į režiminio kiemo teritoriją. Priėjęs prie Kontrolės leidimo įvažiavimo vartų, o vėliau ir prie pagrindinių tardymo izoliatoriaus vartų, kalinys pareikalavo juos atidaryti ir kelis kartus savadarbiu įrankiu sužalojo pareigūnei į kaklą.

Kai vartai buvo atidaryti, pagrobėjas išėjo iš įkalinimo įstaigos, nusivedė pareigūnę per gatvę, o vėliau ją paleidęs, pabėgo.

Kalinys netrukus buvo sulaikytas pareigūnų. Pasak kaltinamojo, jis yra neteisėtai kalinamas, varžoma jo laisvė, todėl jis bandė pabėgti.

Šiuo metu nuteistasis laisvės atėmimo bausmę atlieka Pravieniškių pataisos namuose-atvirojoje kolonijoje.

Baudžiamoji byla perduota nagrinėti Šiaulių apygardos teismui, praneša prokuratūra.

15min jau anksčiau rašė, kad D.Kriaučiūnas už grotų atsidūrė 2003 metais už poros 18-mečių merginų nužudymą.

Įdomu tai, kad nusikaltimo metu buvo praėjęs tik mėnuo nuo vaikino 18-ojo gimtadienio. Nepilnamečiams už žmogžudystę tada grėsė maksimali 10-ies metų įkalinimo bausmė.

Bylos duomenimis, D.Kriaučiūnas, svečiuodamasis pas merginą bute Šiauliuose, supyko, nes iš jo neva buvo pasityčiota.

Jis griebė po ranka buvusį metalinį strypą ir trenkė merginai per galvą. Kartu buvusi draugė puolė bėgti, tačiau D.Kriaučiūnas ją pasivijo ir uždaužė. Po to abi savo aukas jis pribaigė peiliu, vienai merginai dar buvo nupjautas pirštas.

Dovydas Kriaučiūnas
Dovydas Kriaučiūnas

Iš egzekucijos vietos jis iškart nespruko: apklojo aukų kūnus, o tada pasiėmė jų telefonus ir papuošalus, kuriuos padovanojo draugei.

Savo kaltę dėl protu nesuvokiamos egzekucijos iš pradžių pripažinęs D.Kriaučiūnas, teisme persigalvojo.

„Prisiėmiau kaltę, nes buvau mušamas pareigūnų. Norėjau, kad baigtųsi smurtas, negalvojau, kad patikės“, – tokius D.Kriaučiūno žodžius 2004 metais iš teismo salės citavo „Šiaulių krašto“ reporteris Tomas Beržinskas.

Vaikinas buvo susektas, kai pradėjo naudotis savo aukos telefonu. Vėliau jis tvirtino, kad atėjęs į butą merginas jau rado negyvas, todėl nusprendė pasiimti jų daiktus. Tačiau tvirtino nesantis žudikas.

Žiniasklaida skelbė, kad šią gynybinę versiją jam padėjo sukurpti motina – patyrusi teisininkė. Tiesa, buvo rašoma, kad kriminalistai klausėsi, kaip motina D.Kriaučiūnui patarinėjo, kaip bendrauti su pareigūnais ir ką jiems pasakoti.

Kad buvo nuteistas nekaltai, jis bandė įrodinėti ir Europos Žmogaus Teisių Teisme, ir Jungtinių Tautų organizacijoje, tačiau nieko nepešė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas