Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Įmonės Kaune direktorius pripažintas kaltu neužtikrinęs saugių sąlygų: darbuotojai mirė dėl plaučių silikozės

Kauno apylinkės teismo Kauno rūmuose gruodžio 28 dieną paskelbtas apkaltinamasis nuosprendis, kuriuo uždarosios akcinės bendrovės „Akvasanita“ direktorius Svajūnas Jonika pripažintas kaltu dėl darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų pažeidimų.
Kauno apylinkės teisme
Kauno apylinkės teisme/ Asociatyvi nuotr. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Byla teisme buvo gauta dar 2018 m. liepą, tad jos nagrinėjimas gerokai užsitęsė.

Kaip pranešimu spaudai informuoja Kauno apylinkės teismas, nustatyta, jog S.Jonika, būdamas įmonės direktoriumi, atsakingu už darbuotojų saugą ir sveikatą reglamentuojančių teisės aktų, darbuotojų mokymo ir atestavimo tvarkos rengimą, profesinės rizikos vertinimą, privalėdamas sudaryti darbuotojams saugias ir sveikatai nekenksmingas darbo sąlygas visais su darbu susijusiais aspektais, laikotarpiu nuo 2009 metų birželio 25 dienos iki 2015 metų lapkričio 12 dienos nevykdė savo pareigų.

Įrodyta, jog darbuotojams neužtikrinus saugių ir sveikatai nekenksmingų darbo sąlygų, du įmonės darbuotojai, kurių darbo aplinkoje buvo sveikatai kenksmingas veiksnys – silicio dioksidas (kvarcinio smėlio miltų alveolinė frakcija), susirgo profesine liga – plaučių silikoze ir vėliau dėl ligos sukeltų komplikacijų mirė.

Nors S.Jonika savo kaltės dėl jam inkriminuoto nusikaltimo neprisipažino, tačiau teismas, įvertinęs visus byloje kruopščiai surinktus įrodymus, konstatavo, jog jis kaltas dėl darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų pažeidimo.

2023 metų gruodžio 28 dieną Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų nuosprendžiu S.Jonikai paskirta 2 metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant 1 metų ir 6 mėnesių laikotarpiui.

Jis taip pat įpareigotas dirbti arba registruotis užimtumo tarnyboje ir nuo 23 valandos iki 6 valandos būti namuose, jei tai nesusiję su darbu.

Paskelbtu nuosprendžiu nukentėjusiajai ir civilinei ieškovei pripažinta teisė į ieškinio patenkinimą iš civilinio atsakovo. Klausimą dėl ieškinio dydžio, nuosprendžiui įsiteisėjus, perduota nagrinėti civilinio proceso tvarka.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas