Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įsilaužimo Pilaitėje neradę patruliai nuobaudų išvengė: BPC perdavė netikslius duomenis

Vilniaus apskrities vyriausiajame policijos komisariate (VPK) šį trečiadienį buvo baigtas tarnybinis patikrinimas, kurio metu įvertinti patrulių veiksmai, reaguojant į pranešimą apie bandymą įsilaužti į būstą Pilaitėje. Nerasta pagrindo policininkų veiksmuose įžvelgti tarnybinio nusižengimo požymių ir drausminė atsakomybė jiems netaikyta. Kaltesni liko techninių bėdų neišvengę Bendrojo pagalbos centro darbuotojai ir ne visai tiksliai kalbėjęs jiems skambinęs vilnietis.
Užfiksuoti įtariamieji
Užfiksuoti įtariamieji / Kadras iš filmuotos medžiagos

Atlikus išsamų patikrinimą nustatyta, kad policija iš BPC gavo nepilnus skambinusiojo žmogaus duomenis (policija negavo tikslaus įvykio adreso, taip pat skambinusiojo telefono bei gyvenamosios vietos adreso, kurį jis buvo pranešęs bendruoju pagalbos telefonu), todėl į įvykio vietą atvykę patruliai apžiūrėjo šalia esantį namą, užėjo į laiptinę, tačiau neradę jokių mėginimo įsilaužti požymių ar kitokių apgadinimų, nenustatę įtariamųjų ir neaptikę pareiškėjo, išvyko.

VIDEO: Vidury dienos kaimynas užfiksavo nepavykusį bandymą įsilaužti į būstą Pilaitėje

Atsižvelgus į tai, kad akivaizdu, jog Vilniaus apskrities VPK Patrulių rinktinės pareigūnai, gavę netikslią informaciją ir neturėdami pranešėjo kontaktinių duomenų, ne dėl savo kaltės atvyko ne į įvykio vietą, o kitu adresu, nėra pagrindo jų veiksmuose įžvelgti tarnybinio nusižengimo požymių ir drausminė atsakomybė jiems netaikytina.

Suprasti akimirksniu

  • Balandžio 26 d. du vaikinai, šiek tiek užsimaskavę išvaizdą ir apsiginklavę geležiniu įrankiu, vidury dienos sostinės Pilaitės rajone pabandė įsilaužti į vilniečių namus. Nusikaltimą nufilmavo pilietiškas kaimynas.
  • Policija šį iškvietimą traktavo kaip B kategorijos įvykį ir į I.Simonaitytės gatvę atvyko tik per 40 minučių. Turėdami nevisai tikslią pirminę informaciją iš pranešėjo ir nepilnus duomenis iš BPC, patruliai net nerado buto, į kurį brautasi.
  • Vis dėlto netrukus policija jau ėmėsi tyrimo, sužinojo įtariamųjų tapatybes, o praėjus kiek daugiau nei savaitei nuo nufilmuoto incidento Pilaitėje, abu nepilnamečiai jaunuoliai pagaliau buvo sulaikyti ir suimti. Jie laukia teismo.

Apie tarnybinio patikrinimo rezultatus 15min informavęs Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis taip pat pabrėžė, kad ateityje visa situacija ir aplinkybės bus aptartos su pareigūnais tarnybinių pasitarimų metu. „Mūsų tarnybinio patikrinimo išvada perduota BPC, kad jie irgi galėtų įvertinti BPC pareigūnų veiksmus“, – pridūrė R.Matonis.

Bendrojo pagalbos centro atstovė viešiesiems ryšiams Vilma Juozevičiūtė 15min teigė, kad BPC kol kas negavo policijos išvadų, todėl negali jų komentuoti: „Kai gausime išvadas, priimsime sprendimą.“

Atstovė pagal ankstesnę patirtį paaiškino: jei policija nieko neranda, ji visada gali susisiekti (ir iš tikrųjų susisiekia) su BPC.

„Mes galime perklausyti skambučio įrašą, patikslinti, jei įmanoma, adresą, kitas detales. Tačiau šiuo atveju, kai BPC vietoje telefono numerio gavo iš mobiliojo ryšio operatoriaus Tele2 telefono IMEI kodą, telefono numerį nustatyti gali tik mobiliojo ryšio operatorius. Mes gavome informaciją tarsi telefonas buvo be SIM kortelės. Kaip yra iš tikrųjų – nėra SIM kortelės ar IMEI kodas gautas dėl telefono ir ryšio tinklo kažkokių ypatumų – mes negalime pasakyti. Iš mobiliojo ryšio operatorių gaunamų duomenų tikslumas nuo mūsų niekaip nepriklauso. Ką automatiniu būdu gauname iš mobiliojo ryšio operatoriaus, tą tokiu pat būdu ir perduodame policijai“, – aiškino BPC atstovė V.Juozevičiūtė.

Šių techninių nesklandumų galimos priežastys buvo išsamiai aptartos ankstesnė 15min publikacijoje, išryškinusioje šią komunikavimo per 112 tarnybą spragą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas