Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV įbauginusio žudiko kelio pradžia – „Vilniaus brigadoje“ ir Sporto rūmuose

15min studijoje apsilankęs rašytojas Dailius Dargis pristatė naujausią savo knygą, prie kurios dirbo beveik visą dešimtmetį. Čia jis pasakoja išskirtinę istoriją apie lietuvį, kuris praėjusio tūkstantmečio pabaigoje išvyko į Jungtines Amerikos Valstijas ir ten įvykdė itin žiaurius nusikaltimus – grobė turtingus žmones Los Andžele ir reikalavo išpirkos, tačiau net ir gavęs pinigus juos nužudydavo.

Šiuo metu Jurijus Kadamovas laukia mirties bausmės federaliniame Tere Hoto kalėjime. Šioje itin griežto režimo įstaigoje kali ir kiti žymūs nusikaltėliai, pavyzdžiui, Bostono maratono sprogdintojai ar liūdnai pagarsėjęs Somalių piratų vadeiva.

Dar 2007 m. nuteistas J.Kadamovas dar tikisi, kad mirties bausmė jam nebus įvykdyta ir kaip šiaudo griebiasi Lietuvos pilietybės. Kalėjime žudikui pavyko susitikti ir su tuometiniu ambasadoriumi JAV Žygimantu Pavilioniu.

„Ž.Pavilionis tą vizitą kalėjime prisimena kaip pusantros valandos kelionę iki jo kameros. Buvo nesuskaičiuojama galybė vartų, tamsūs koridoriai. J.Kadamovas jam pasakojo, kad jis dirbo vairuotoju, buvo susimetęs su neaiškia kompanija, bet nežinojo, ką jie darė. Jis tikino, kad pats nieko nežudė“, – pasakojo D.Dargis.

Tiesa, pats rašytojas, narpliojęs J.Kadamovo istoriją, nėra įsitikinęs dėl jo kaltės. Teismo proceso metu kaltinamasis neturėjo progos susipažinti su bylos medžiaga rusiškai ar lietuviškai – kalbomis, kurias jis mokėjo.

„Jam buvo paskirti valstybės advokatai ir jam atrodė, kad jie nori, jog jį kuo greičiau nuteistų. Tokie momentai verčia atidžiau pažiūrėti į tą bylą“, – pasakojo D.Dargis.

Jo naujausia knyga nėra tik apie J.Kadamovą – daug dėmesio skiriama ir „Vilniaus brigadai“ bei šiai grupuotei vadovavusiai Dekanidzių šeimai.

„Tai nėra knyga apie vieną veikėją, kuris pagarsėjęs kaip vienintelis lietuvis, JAV nuteistas mirties bausme, – pasakojo rašytojas. – Tai knyga apie 90-ųjų epochą, žmones, kurie buvo arti „Vilniaus brigados“, kurie tuo metu darė verslus. J.Kadamovas yra tų laikų atspindys, jis tuometinėje santvarkoje bandė tapti milijonieriumi, įžymybe.“

Kriminalinės praeities J.Kadamovas Lietuvoje net neturėjo – jis bandė kurti legalius verslus, tiesa, tikėtina, buvo finansuojamas nusikalstamo pasaulio pinigais.

„Jis turėjo limuzinų nuomos punktą Sporto rūmuose“, – pasakojo D.Dargis.

VIDEO: Apie mirties JAV kalėjime laukiantį lietuvį knygą parašęs D.Dargis: „Jo istorija – 90-ųjų epochos atspindys“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas