Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 02 14

Išvogtų milijonų bylos grimasos: vadeiva maudosi prabangoje, o atpirkimo ožiai murkdomi teisme

Teisėsauga pričiupo verslininką, grobstantį valstybės milijonus. Aferisto schema pasirodė tokia rafinuota ir sumani, kad patys pareigūnai esą pasiūlė plano tęsinį: mes, atseit, tave pagavome, bet tu toliau daryk tą patį, tik didesniu mastu. „Pratęsimo“ motyvas numanomas: pinigais reikės dalintis. O paskui teisėsaugos atstovai tęsėjo pažadą, leisdami aferistui pasislėpti, taip patys išvengdami rizikos būti išduoti jo liudijimais.
Temos iliustracija
Temos iliustracija: prabangą susikūręs įtariamasis pasislėpė, o už aferas tenka atsakyti teisiamajam J.Gasperskiui (nuotr.) / 15min archyvo nuotraukų koliažas

Taip glaustai skamba kaltinamojo Jaroslavo Gasperskio teisme viešai išdėstyta „sąmokslo teorija“, kurią, teoriškai, galima objektyviai patikrinti: yra vardijamos datos, garsios pavardės, sąsajos su didžiuoju teisėjų korupcijos skandalu, triukšmingai teisėsaugos pristatytais tyrimais, efektingais sulaikymais, kitomis „įdomiomis“ bylomis, primenamos fenomenalios įtariamojo Leonido Kovaliovo paleidimo aplinkybės.

Ar patikėjo teisėjas, netgi jei tai tiesa?

Nuo valstybės vardu reiškiamų kriminalinių kaltinimų asmenims teisme leidžiama gintis taip, kaip jie mano esant reikalinga. Duodamas teisėjui ir prokurorui parodymus, kaltinamasis už juos neatsako, t. y. nei už melą, nei už šmeižtą būti nubaustas nerizikuoja, net jei nepateikia kitokių žodžius įrodančių duomenų. Analogiškai tai dėkinga žiniasklaidai: leidžiama atspindėti besiginančiojo teisinę poziciją be jokios cenzūros.

Vienintelė rizika – teisėjas gali nepatikėti, kitaip tariant, pasiteisinimus įvertinti kritiškai, kaip siekį išvengti atsakomybės.

Visgi Jaroslavo gynybos atveju iškalbinga buvo netgi nejauki tyla, tvyrojusi teismo salėje po šio vyro baigiamosios kalbos. Jei tai, ką jis entuziastingai, bet tuo pačiu ir rišliai, motyvuotai susakė, yra tiesa...

J.Gasperskio gynybos atveju iškalbinga buvo netgi nejauki tyla, tvyrojusi teismo salėje po šio vyro baigiamosios kalbos.

Vilniuje dėl stambaus sukčiavimo teisiamo Jaroslavo Gasperskio gynybinis siužetas labiau primena puolimą ir skamba veikiau kaip holivudinis scenarijus apie išmaniąją „baltųjų apykaklių“ mafiją.

Tačiau vyriškio kalba teisme buvo kupina realių tarnybų pavadinimų, bent anksčiau šiose struktūrose dirbusių asmenų pavardžių, tikrai veikusių ir veikiančių verslo įmonių pavadinimų, tad proceso dalyvius privertė iš nuostabos pakelti antakius.

Pagrindinį įtariamąjį įvardijo be užuolankų

Patikėti J.Gasperskio papasakotu siužetu mokesčių mokėtojams kainuotų mažiausiai 3,5 milijono eurų – jei šį vilnietį ir jo likimo draugus teisėjai išteisintų, išgrobstytų lėšų tektų ieškoti kitur.

Kur ieškoti, bylą kuruojantis prokuroras tikriausiai žinotų – valstybės vardu kaltinimą palaikantis pareigūnas nė neslėpė, kad šios aferos organizatorius yra žinomas, tik pasislėpęs. Byla garsiojo bėglio Leonido Kovaliovo (gim. 1976 m.) atžvilgiu yra atskirta ir „užkonservuota“, o kuo dėta ši kaltinamųjų suole „marinuojama“ trijulė?

Prokuroras atviras: šios aferos organizatorius yra žinomas, tik pasislėpęs.

Neužbėkime įvykiams už akių: teisėjas kaip tik rašo nuosprendį ir tuoj tuoj jį paviešins. O kol kas – išsami ataskaita 15min prenumeratoriams apie, rodos, neįtikėtiną daugelį metų rutuliotą ir jau teisme išnarpliotą bylą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas