Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įtaigi paskaita kalėjime: ar mirtinas perdozavimas, ar sėkmingas gyvenimas – galima rinktis

Tarptautinės perdozavimo žinomumo diena paminėta Kauno kalėjime, praneša Lietuvos kalėjimų tarnyba (LKT).
Alytaus pataisos namų nuteistieji perkelti į naujas patalpas
Asociatyvi iliustracija / Kalėjimų departamento nuotr.

Lietuvos kalėjimų tarnybos Kauno kalėjime laisvės atėmimo bausmę atliekantiems nuteistiesiems (jaunuoliams iki 24 m.) buvo organizuotas susitikimas su paramos fondo „Rigra“ direktore Gražina Aleksaitiene.

G.Aleksaitienė jaunuoliams kalbėjo apie vieną rimčiausių visuomenės sveikatos problemų – mirtis, susijusias su narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimu, ypač opioidų. Dauguma mirčių atvejų siejami su kelių narkotinių medžiagų vartojimu.

Be to, dabar vartotojai gali įsigyti įvairios sudėties ir grynumo medžiagų, todėl didėja galima žala.

Suprasti akimirksniu

  • Nuo 2001 m. kasmet rugpjūčio 31-oji diena daugelyje pasaulio šalių minima kaip Tarptautinė perdozavimo žinomumo diena.
  • Šios dienos žinutė yra ta, kad mirčių, susijusių su narkotinių medžiagų perdozavimu, galima išvengti teikiant veiksmingas ir mokslu pagrįstas intervencijas, mažinant stigmą, susijusią su pagalba asmenims, vartojantiems narkotines ir psichotropines medžiagas.

Renginio metu buvo apžvelgti įvairių narkotinių medžiagų pavojai, naujai atsiradusios itin nesaugios narkotinių medžiagų rūšys, trumpai pristatyta naloksono išdavimo tvarka ir galimybės išgelbėti perdozavusio asmens gyvybę.

Daug metų su narkotines medžiagas vartojančiais asmenimis bendraujanti G. Aleksaitienė pasidžiaugė sėkmingais atvejais, kai padedant jų organizacijai asmenys atsisakė narkotinių medžiagų ir kardinaliai pakeitė gyvenimus bei susirado darbus, sukūrė šeimas.

Apčiuopiamai padeda ir motyvuoja

Kaune veikianti nevyriausybinė organizacija, paramos fondas „Rigra“ nuo 2011-ų metų teikia įvairiapusę nemokamą pagalbą narkotines ir psichotropines medžiagas vartojantiems asmenims bei jų artimiesiems.

Pranešimo autorių nuotr./Gražina Aleksaitienė
Pranešimo autorių nuotr./Gražina Aleksaitienė

Fondo specialistai informuoja, konsultuoja, tarpininkauja, motyvuoja, teikia „žemo slenksčio“ paslaugas, keičia švirkštus ir adatas, dalina dezinfekavimo priemones ir tvarsliavą, atlieka greituosius ŽIV, hepatito, lytiškai plintančių ligų testus, organizuoja paramą maistu, vykdo švietėjišką veiklą.

Gali būti skiriami vaistai

Susitikime dalyvavusi Kauno kalėjimo Pirminės asmens sveikatos priežiūros skyriaus socialinė darbuotoja Sabina Šiaudikytė akcentavo savo teikiamą socialinę pagalbą: motyvavo konsultuotis dėl priklausomybių, užkrečiamųjų ligų, paaiškino kokiais atvejais gali būti skiriami vaistai metadonas ir naloksonas.

Tokie prevenciniai susitikimai padeda išvengti sunkumų po laisvės atėmimo bausmės atlikimo, padeda pasirengti gyvenimui laisvėje bei suteikia žinojimą, kur asmuo esant poreikiui galės gauti pagalbą sau ar savo artimos aplinkos asmenims, pažymima LKT pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito