Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Juodas kaukes „darbo priemonių“ arsenale turėję šalčininkiečiai išgirdo nuosprendį

Paskelbtas nuosprendis kontrabandinių cigarečių byloje, pirmadienį informuoja Šiaulių apygardos teismas. Visi keturi vyrai pripažinti kaltais.
Bylos įkalčiai
Asociatyvi iliustracija: juodos dėžės, juodos kaukės, juodoji ekonomika. / VSAT nuotr.

Šiandien Šiaulių apygardos teismas paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje keturi Šalčininkų rajono gyventojai – 25 m. Arnoldas Jusevičius, 24 m. Saulius Mackevičius, 26 m. Pavelas Peresypkinas ir 21 m. Devidas Urbanovičius, buvo kaltinami neteisėtu disponavimu akcizais apmokestinamomis prekėmis. Visi vyrai pripažinti kaltais.

Bylą išnagrinėjęs teismas konstatavo, kad kaltinamiesiems inkriminuota nusikalstama veika yra įrodyta liudytojų parodymais, pateiktomis ekspertų išvadomis, kita byloje esančia medžiaga. Kaltinamieji pripažino savo kaltę, tai teismas pripažino jų atsakomybę lengvinančia aplinkybe ir paskirtas bausmes vienu trečdaliu sumažino. Kaltinamųjų atsakomybę sunkinančia aplinkybe teismas pripažino tai, kad nusikalstamą veiką jie padarė bendrininkų grupe.

Už padarytą nusikaltimą teismas A.Jusevičiui paskyrė bausmę – laisvės atėmimą 2 metams. Ši bausmė subendrinta su anksčiau paskirtos neatliktos bausmės dalimi už kitą padarytą nusikaltimą. Teismas nusprendė, kad po šio nuosprendžio įsiteisėjimo dalį paskirtos laisvės atėmimo bausmės – 9 mėnesius – A.Jusevičius turės atlikti nedelsiant, likusią neatliktos laisvės atėmimo bausmės dalį – 1 metus 3 mėnesius – atidėti 2 metams. A.Jusevičius įpareigotas neišeiti iš namų nuo 22 valandos iki 6 valandos, jeigu tai nesusiję su darbu arba mokslu, neišvykti už gyvenamosios vietos miesto (rajono) ribų be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo.

Už padarytas nusikalstamas veikas A.Jusevičiaus bendrininkams teismas paskyrė bausmes: S.Mackevičiui – 198 MGL (9900 eurų), P.Peresypkinui – 158 MGL (7900 eurų), D.Urbanovičiui – 158 MGL (7900 eurų) dydžio baudas, kurias kiekvienas nuteistasis turės sumokėti per vienus metus nuo nuosprendžio įsiteisėjimo. Automobilis „Peugeot Boxer“, kuris yra saugomas Pagėgių pasienio rinktinėje, nuosprendžiui įsiteisėjus bus konfiskuotas.

Nustatyta, kad 2020 metų spalio 23-osios ankstų rytą Šiaulių rajone, Pavenčių geležinkelio stoties prieigose iš traukinio, vykusio iš Lydos miesto (Baltarusijos Respublika) į Klaipėdą, buvo išmėtytos dėžės su 14500 pakelių cigarečių „Fest“. Kontrabandos vertė įskaitant privalomus sumokėti mokesčius – daugiau kaip 50 000 eurų.

Kontrabandos vertė įskaitant privalomus sumokėti mokesčius – daugiau kaip 50 000 eurų.

Šios cigaretės buvo pažymėtos Baltarusijos Respublikos banderolėmis.
neilgai trukus 14000 pakelių cigarečių vyrai pakrovė į mikroautobusą „Peugeot Boxer“, kuris pajudėjo Kauno link. Tačiau kontrabandinių cigarečių kroviniu vyrai džiaugėsi neilgai, Valstybės sienos apsaugos tarnybos Pagėgių pasienio rinktinės pareigūnai gavo Kriminalinės žvalgybos skyriaus pranešimą apie Kauno link važiuojantį minėtą mikroautobusą. Kontrabandinėmis cigaretėmis pakrautas automobilis ir jame važiavusiais D.Urbanovičiumi, Pavelas Peresypkinu ir Sauliumi Mackevičiumi, Kryžkalnio apylinkėse pareigūnų buvo sustabdytas.

Maždaug tuo pačiu metu netoli minėtos Pavenčių geležinkelio stoties pasieniečiai pagavo ir Arnoldą Jusevičių.

Geležinkelio bėgiais ėjęs vyras pasieniečius pamatė ir puolė bėgti, bet netrukus buvo sulaikytas. Čia pat rasta ir likusi dalis kontrabandos – 500 pakelių cigarečių „Fest“. Per kratas pas vyrus buvo rastos juodos trikotažo kaukės, kaip netrukus paaiškėjo, jie šiomis kaukėmis dengė veidus tuo metu, kai perkrovė kontrabandą. Asmenys, iš kurių buvo įsigytos kontrabandinės cigaretės, per ikiteisminį tyrimą nenustatyti. Per ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad vienas iš kaltinamųjų kontrabandą lydėjo važiuodamas traukiniu, kiti prisijungė numatytoje vietoje – Pavenčiuose. Nusikaltimas padarytas bendrininku grupe.

Kaltinamieji iš pradžių savo kaltę neigė, tačiau teisme jie kaltais prisipažino ir teismui davė parodymus. Vyrai teigė, jog tiesiog susigundę pasiūlyta galimybe užsidirbti pinigų. Jie teigė galisi, kad įsivėlė į šį nusikaltimą, teismo prašė neskirti griežtų bausmių. Byla išnagrinėta sutrumpinta įrodymų tyrimo tvarka.

Du kaltinamieji jau anksčiau bausti už disponavimą kontrabandinėmis cigaretėmis, vienas iš jų valstybei dar skolingas 7 tūkstančius, kitas – net 21 tūkstantį eurų.

Valstybės kaltintojas teismo prašė A.Jusevičiui paskirti 2 metų 4 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, į šią bausmę įskaityta anksčiau paskirtos neatliktos bausmės dalis, S.Mackevičiui – 1 metų laisvės atėmimo bausmę, kaltinamiesiems P.Peresypkinui ir D.Urbanovičiui prokuroras teismo prašė paskirti 200 MGL (10 000 eurų) dydžio baudas kiekvienam.

Šis nuosprendis yra neįsiteisėjęs ir gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas