Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kai nori, bet neleidžia: nuteistieji pildo prašymus bausmei atlikti – įkalinimo įstaigoje nėra vietų

Pastarosiomis dienomis internautus juokina viešojoje erdvėje pasirodžiusi informacija, kad šiuo metu vienoje įkalinimo įstaigoje nėra vietų bausmę norintiems atlikti asmenims, todėl šie patys turi užpildyti prašymą pasirinkę sau „patogią“ datą bausmei atlikti. Vis dėlto tai nėra juokas – tokia tvarka šiuo metu įsigaliojusi Kauno tardymo izoliatoriuje.
Policijos automobiliai prie Kauno tardymo izoliatoriaus
Policijos automobiliai prie Kauno tardymo izoliatoriaus / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Įprastai nuteistiesiems arešto bausme (trumpo laikotarpio bausme, kuri trunka nuo 10 iki 90 parų) nustatoma pareiga nuo teismo sprendimo įsiteisėjimo į pataisos įstaigą atvykti per septynias dienas. Vis dėlto naujame Kauno tardymo izoliatoriaus pranešime nuteistiesiems nurodyta, jog dėl riboto vietų skaičiaus savarankiškai atvykę nuteistieji šiuo metu nebus priimami.

Kaip teigiama Kauno tardymo izoliatoriaus internetiniame puslapyje, atlikti bausmę pataisos įstaiga priims tik tuos asmenis, kurie turės išankstinius susitarimus (atsakymus į prašymus), kuriuose nustatyta konkreti arešto bausmės atlikimo data.

Prašymus pildo patys nuteistieji, tačiau viešumoje pasklidus šiai informacijai internete kilo juokų banga ir klausimai: jei nuteistasis gali pats pasirinkti datą, ar ta data gali būti visiškai „bet kada“? Jei negali atlikti bausmės dabar, tai kaip tuomet nubaus, jei tos formos neužpildysi? Taip pat kaip gali būti tikras, kad pasirinkta „patogi“ data jau tikrai bus „laisva“?

Kauno tardymo izoliatoriaus prašymo forma/Prašymas pildymui
Kauno tardymo izoliatoriaus prašymo forma/Prašymas pildymui

Informaciniame rašte yra išdėstyta, jog prašymas turi būti atsiųstas elektroniniu paštu, pasirašytas kvalifikuotu elektroniniu parašu arba suformuotas elektroninėmis priemonėmis, kurios leidžia užtikrinti teksto vientisumą ir nepakeičiamumą. Asmenys, kurie neturi tokios galimybės, gali ranka pasirašytą prašymą nuskenuoti arba nufotografuoti ir atsiųsti elektroniniu paštu.

„Sutarta data neatvykus atlikti arešto bausmės, teismo dokumentai persiunčiami į policijos įstaigą Lietuvos Respublikos bausmių vykdymo kodekse nustatyta tvarka“, – rašoma pranešime.

Į 15min pateiktus klausimus atsakė Kalėjimų departamentas, kuris paaiškino, kad „eilė“ areštą laukiančių atlikti asmenų susidarė dar prasidėjus karantinui.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Policijos automobiliai prie Kauno tardymo izoliatoriaus
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Policijos automobiliai prie Kauno tardymo izoliatoriaus

Vietų stokos problemą paaiškino ir Kauno tardymo izoliatorius:

„Policijos įstaigų pareigūnų prašoma arešto bausme nuteistų asmenų konvojavimą iš anksto derinti su Kalėjimų departamento budėtojų funkcijas atliekančiais darbuotojais. Taigi, atsižvelgiant į įstaigos galimybes užtikrinti asmenų karantinavimo ir izoliavimo sąlygas, buvo derinamas priimamų nuteistųjų skaičius. Todėl frazės: „vietų stoka“, „trūksta vietų“, atsirado darbuotojų retorikoje, o vėliau ir rašytinėje informacijoje.“

Kalėjimų departamento teigimu, Lietuvoje teismai pagal regionus arešto bausmę paskiria atlikti konkrečioje bausmės atlikimo vietoje. Lietuvoje arešto bausmei pritaikytos keturios įstaigos: Alytaus pataisos namai, Panevėžio pataisos namai, Šiaulių ir Kauno tardymo izoliatoriai. Jose yra iš viso 230 vietos.

2020 m. Operacijų centras nurodė atidėti arešto bausmių atlikimą terminą, tai yra iki karantino pabaigos. Nuo tada susidarė arešto bausmę privalančių atlikti asmenų eilė.

Kartais susidaro didesni arešto bausmei nuteistų asmenų srautai negu yra vietų konkrečioje areštinėje. Tuomet su nuteistuoju sutariama data, grafikas, kuomet jis gali atvykti atlikti arešto bausmę. Jis pasirašydamas įsipareigoja atvykti nustatytu laiku, o įkalinimo įstaiga tokiu būdu paskirsto arešto bausmę atliekančiųjų srautą. Taigi kai pilietis atvyksta, jam sudaromos galimybės atlikti arešto bausmę.

Lietuva šiuo požiūriu nėra išskirtinė. Kitose Europos Sąjungos valstybėse taip pat neretai teismo nuteisti asmenys patekti į įkalinimo įstaigas gali pagal paskirtą grafiką, kad atliktų arešto arba ir kitas bausmes.

Kaip aiškina Kalėjimų departamentas, jei nuteistasis laiku neužpildo ir neatvyksta atlikti jam paskirtos bausmės, tuomet spręsti situaciją turi teismas.

„Ypač galimybių arešto bausmei atlikti pritrūko COVID-19 pandemijos metu 2020 metais, kuomet Operacijų centras nurodė atidėti arešto bausmių atlikimą terminą, tai yra iki karantino pabaigos. Nuo tada susidarė tam tikra prasme arešto bausmę privalančių atlikti asmenų eilė, be to, tas grafikas tęsiasi iki šiol. Tačiau, jeigu nustatyta atvykti tam tikru laiku atlikti bausmės, asmeniui atvykus jis tikrai galės ją atlikti“, – teigia Kalėjimų departamentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas