Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaliniams – sunkūs laikai: telefonai už grotų pabrango 4 kartus, kai juos užuosti išmoko šunys

Pirmasis šių metų ketvirtis įkalinimo įstaigose sutapo su karantino laikotarpiu. Pasimatymų draudimai padarė įtaką ir draudžiamų daiktų patekimo į laisvės atėmimo vietas būdams. Jeigu anksčiau buvo nustatyta, kad populiariausias ir dažniausias draudžiamų daiktų patekimo kelias – per artimuosius pasimatymų metu, tai šiemet, dėl karantino uždraudus kontaktinius pasimatymus, išpopuliarėjo kiti būdai – permetimai per tvorą arba neteisėti siuntimai.
Karatas ieško telefonų
Karatas ieško telefonų / Kalėjimų departamento nuotr.

Mobiliųjų telefonų paklausa nesumažėjo, tačiau Kalėjimų departamento Saugumo valdymo ir Kriminalinės žvalgybos pareigūnams veiksmingai pritaikius priemones, mobiliojo ryšio įrenginių aptinkama kur kas mažiau nei pernai tokiu metu. Manoma, kad dėl to telefonų, ypač mažų, vadinamų pirštukais, kaina pataisos įstaigose pakilo maždaug 4 kartus.

Iš ypatingų priemonių galima paminėti ir kinologų darbą. Dabar šunys mokomi ir sugeba aptikti pagal kvapą ne tik narkotines ar psichotropines medžiagas, bet ir mobiliuosius telefonus. Kinologai stiprina skyriaus darbą, o jiems talkina įvairių veislių keturkojai pareigūnai – belgų ir vokiečių aviganiai, vižlai, spanieliai, bavarų kraujasekiai. Su jų pagalba draudžiamos medžiagos aptiktos įvairiausiose slėptuvėse – siunčiamuose virduliuose, televizoriuose, batuose, puoduose, čiužiniuose.

Anot Kalėjimų departamento informacijos, draudžiami daiktai atkeliauja į laisvės atėmimo įstaigas transporto priemonėse, užmaskuotose gamyklinėse ertmėse, gabenamoje žaliavoje ar produkcijoje.

Taip pat per karantiną suaktyvėjo vadinamieji „metikai“. Jie šiemet ėmėsi visokių gudrybių – ir pasikasė po tvora ir maskavo savo neteisėtus siuntinius apmuturiuodami vata, kad nesiskirtų nuo sniego.

Kaip laisvėje prekybą iš parduotuvių per pandemiją pakeitė internetinė prekyba siuntiniais, taip ir į įkalinimo įstaigas, draudžiamus daiktus daugiausia buvo bandymų persiųsti. Dažniausiai bandoma siųsti sintetiniais kanabinoidais impregnuotus popieriaus lapus, juos bandoma maskuoti laiškais, sveikinimo atvirukais, vokais, pašto ženklais, netgi teisiniais dokumentais ar paslėpti žurnalų nugarėlėse. Tikrinant siuntinius aptinkami impregnuoti tekstilės gaminiai ar jų dalys. Tokio sintetiniais kanabinoidais impregnuoto lapo kaina pataisos namuose – keli tūkstančiai eurų, nes lapas sukarpomas vos pusės centimetro gabaliukais.

Šiemet narkotinių medžiagų per tris mėnesius buvo sulaikyta ketvirtadaliu daugiau nei pernai per tokį pat laikotarpį. 2021 m. sausio – kovo mėn. Kalėjimų departamentas užregistravo 123 nusikalstamas veikas, susijusias su narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis. Narkotikų poreikį pataisos namuose šių įstaigų medikai sieja, kad vis daugiau nuteistųjų čia patenka jau turėdami priklausomybių.

Turėdami įvairių priklausomybių nuo svaiginimosi nuteistieji ieško būdų, kaip patiems pasigaminti svaigalų, dažniausiai - namų gamybos alkoholinių gėrimų. Pareigūnai užbėgdami tokiems meistrams už akių atkreipia dėmesį į dideliais kiekiais kokio nors galimo užraugti produkto įsigyjančius nuteistuosius, bet ir čia, pasirodo, atsiranda „išradėjų“, kurie geba išgauti alkoholį užraugdami, pavyzdžiui, datulių vaisius arba kakavą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas