Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaune nužudymu įtariamas vyras nesutiko pasilikti už grotų: prireikė aukštesnio teismo

Nužudymu Kaune įtariamas asmuo lieka suimtas, praneša Kauno apygardos teismas. Vyras įtariamas liepos 5-osios vakarą viešoje vietoje nužudęs žmogų. Aukštesnės instancijos teismas į laisvę įtariamojo nepaleido, bet vieną reikšmingą teisinę nuolaidą – suteikė.
Asociatyvi iliustracija
Asociatyvi iliustracija / Lauros Jurgelevičiūtės / VSAT archyvo nuotr.

Šiandien Kauno apygardos teismo teisėjų kolegija iš dalies tenkino įtariamojo gynėjo skundą dėl Kauno apylinkės teismo 2024 m. liepos 9 d. nutarties, kuria įtariamajam buvo paskirta kardomoji priemonė – suėmimas 3 mėnesiams. Teisėjų kolegija Kauno apylinkės teismo 2024 m. liepos 9 d. nutartimi paskirtą suėmimo 3 mėnesiams terminą sutrumpino iki 2 mėnesių.

Asmuo įtariamas tuo, kad liepos 5 d. apie 23.30 val., Kaune, viešoje vietoje nužudė žmogų.

Pirmosios instancijos teismas suėmimą paskyrė šiais pagrindais: asmuo gali bėgti, slėptis nuo ikiteisminio tyrimo pareigūnų ir teismo, taip pat gali daryti naujus nusikaltimus.

Minėtą nutartį įtariamojo gynėjas prašė panaikinti. Gynėjas skunde pažymėjo, kad nėra jokių objektyvių duomenų, kad įtariamasis ketintų daryti naujus nusikaltimus, bėgtų, slėptųsi, trukdytų tyrimui, teismui.

Teismo posėdžio metu prokurorė prašė įtariamojo gynėjo skundą atmesti, o įtariamojo gynėjas – tenkinti.

Išnagrinėjęs įtariamojo gynėjo skundo argumentus, susipažinęs su ikiteisminio tyrimo medžiaga, skundžiama nutartimi, apeliacinės instancijos teismas konstatavo, kad Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų 2024 m. liepos 9 d. nutartis yra teisėta, kardomoji priemonė – suėmimas paskirta pagrįstai, esant įstatyme numatytiems pagrindams ir sąlygoms.

Suprasti akimirksniu

  • Kaip skelbė Policijos departamentas, 1996 metais gimusio vyro kūnas su durtinėmis ir pjautinėmis žaizdomis ant Savanorių prospekto šaligatvio rastas prieš vidurnaktį.
  • Kauno apygardos prokuratūra BNS anksčiau nurodė, kad įtariamasis praeityje teistas už nusikaltimą, priskiriamą nesunkių kategorijai.

Skunde gynėjas teigė, kad nagrinėjamu atveju BPK 119 straipsnyje nurodytus tikslus galėtų užtikrinti ir kitos, švelnesnės kardomosios priemonės, nei suėmimas.

Vis dėlto, su šiuo argumentu apygardos teismas nesutiko. Įvertinęs inkriminuojamos nusikalstamos veikos pobūdį, pavojingumą, sunkumą, įtariamojo asmenybę ir gresiančią ilgalaikę laisvės atėmimo bausmę, atsižvelgęs į tai, kad ikiteisminis tyrimas yra pradinėje stadijoje, apeliacinės instancijos teismas sprendė, jog šios kardomosios priemonės paskyrimas neprieštarauja teisingumo ir proporcingumo principams.

Bet teisėjų kolegija nusprendė, kad nustatytas 3 mėnesių suėmimo terminas yra pernelyg ilgas. Siekiant išvengti nepagrįsto įtariamojo teisių suvaržymo daugiau nei to reikalauja teisingumo principai, suėmimo terminas sutrumpintas.

Ši Kauno apygardos teismo nutartis įsiteisėja nuo jos priėmimo dienos ir yra neskundžiama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito