Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 01 24 /16:36

Kauno mero priėmimas – policijos akiratyje: respiratorių ne visuomet dėvėjo ir premjerė

Sausio 22 dieną, prieš „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ atidarymo ceremoniją, „Žalgirio“ arenoje vyko Kauno miesto mero Visvaldo Matijošaičio priėmimas, kuriame tarp 700 kviestinių svečių dalyvavo ir premjerė Ingrida Šimonytė. Paaiškėjo, kad ne visi dalyviai dėvėjo privalomus respiratorius. Jų nebuvo matyti ir ant premjerės ar Kauno mero veido. Šiuo renginiu susidomėjo Kauno policija.
Ingrida Šimonytė, Valerijus Makūnas ir Visvaldas Matijošaitis Kauno mero priėmime
Ingrida Šimonytė, Valerijus Makūnas ir Visvaldas Matijošaitis Kauno mero priėmime / Vyriausybės nuotr.

Nuo sausio 17 dienos uždarose erdvėse vykstančiuose renginiuose privalu dėvėti respiratorius, tačiau šeštadienį vykusio mero priėmimo metu dalis svečių, tarp jų – ir ministrė pirmininkė I.Šimonytė, Kauno meras V.Matijošaitis, Kauno rajono meras Valerijus Makūnas, respiratorius dėvėjo ne visą laiką.

Vyriausybės feisbuko nuotr./Kauno mero V.Matijošaičio priėmimo akimirkos
Vyriausybės feisbuko nuotr./Kauno mero V.Matijošaičio priėmimo akimirkos

Vyriausybės kanceliarijos feisbuke išplatintose nuotraukose iš renginio galima pastebėti, kad, sakydama kalbą ar gurkšnodama gėrimą, bendraudama su Kauno meru, I.Šimonytė nedėvėjo apsaugos priemonės. Be respiratoriaus pastebėtas ir Kauno rajono meras V.Makūnas.

Kaip 15min teigė Kauno rajono mero patarėjas komunikacijai Edmundas Mališauskas, V.Makūnas visą laiką buvo su respiratoriumi, išskyrus viešo kalbėjimo momentą ir furšetą, kai gėrė vandenį.

Pradėjo aplinkybių patikslinimą

Kauno apskrities policijos atstovė spaudai Odeta Vaitkevičienė 15min teigė, kad pradėtas aplinkybių patikslinimas dėl galimo administracinio nusižengimo.

Vyriausybės feisbuko nuotr./Kauno mero V.Matijošaičio priėmimo akimirkos
Vyriausybės feisbuko nuotr./Kauno mero V.Matijošaičio priėmimo akimirkos

„Gavome iš viso 4 pranešimus (2 šeštadienį ir 2 sekmadienį). Visi pateikti per elektroninę policijos paslaugų sistemą dėl šeštadienį „Žalgirio arenoje“ vykusiame renginyje nedėvėtų respiratorių“, – patikino O.Vaitkevičienė.

Atsakomybė už respiratoriaus nedėvėjimą uždaroje patalpoje numatyta Administracinių nusižengimų kodekso 526 str. 3 d. Fiziniams asmenims skiriama bauda varijuoja nuo 500 iki 1500 eurų.

Juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims ji siekia nuo 1500 iki 6 tūkst. eurų.

Keli šimtai respiratorius dėvėjo

Kaip sekmadienį BNS kalbėjo Kauno mero patarėjas Tomas Jarusevičius, keli šimtai į priėmimą „Žalgirio“ arenoje pakviestų svečių vakaro metu dėvėjo respiratorius.

Anot jo, apsaugos priemonės būdavo nuimamos tik užkandžiaujant arba kartais dėl triukšmo bendraujant.

„Tikrai buvo primygtinai ir griežtai prašoma dalyvių renginyje dėvėti apsaugos priemones ir net, sakyčiau, renginyje dalyvavusios premjerė ir Seimo pirmininkė uždavė labai aiškiai toną tam. Tikrai pavyzdingai visi stengėsi dėvėti respiratorius“, – BNS sakė mero patarėjas.

Anot jo, kadangi renginyje dalyvavo keli šimtai žmonių, buvo foninis triukšmas, todėl trumpam kai kurie svečiai galėjo nusiimti respiratorius vien dėl to, kad susikalbėtų.

T.Jarusevičius patikino, kad savivaldybė, kaip renginio organizatoriai, buvo parūpinę respiratorių prie įėjimo į areną.

Priėmimas „Žalgirio“ arenos amfiteatre surengtas šeštadienį, likus porai valandų iki pagrindinio „Kauno – Europos kultūros sostinės“ atidarymo renginio.

Į jį iš viso kviesta apie 700 žmonių – valstybės vadovai, užsienio svečiai, ambasadoriai, miestų partnerių delegacijų atstovai ir kauniečiai, prisidėję prie „Kauno – Europos kultūros sostinės“ projekto.

Įdomu tai, kad kitame tą dieną Kaune vykusiame renginyje premjerė kalbą sakė dėvėdama apsaugos priemonę.

Sakant kalbą, respiratorių galima nusiimti

Papildyta 13.41 val. Pirmadienį vykusios spaudos konferencijos metu paklausta, ką mano apie šeštadienį vykusį V.Matijošaičio priėmimą, Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė teigė, kad, jos žiniomis, tame renginyje buvo sakomos kalbos, tiektas maistas. Daugiau ji pakomentuoti negalėjo – nebuvo įsigilinusi į aplinkybes.

Pasak sveikatos apsaugos viceministrės Aušros Bilotienės Motiejūnienės, jeigu tai yra kalbos sakymas, renginys vyksta atvirose patalpose, respiratoriaus tuo metu dėvėti nereikia.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Loreta Ašoklienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Loreta Ašoklienė

„Tačiau jeigu yra maitinimas, kažkoks susitikimas, turėtų būti apskaičiuotas žmonių skaičius atitinkamai pagal kvadratus. Kai turėsime rezultatus, galėsime konkrečiai žinoti, kokie tai pažeidimai. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras manęs šiandien ir (apie tai – aut. past.) neinformavo, tad tikėtina, kol kas, kol vyksta tyrimas, duomenų neturime“, – teigė A.Bilotienė Motiejūnienė.

Kaip teigė vyriausioji šalies epidemiologė Loreta Ašoklienė, pagal bendrą tvarką, uždaruose renginiuose yra privaloma dėvėti respiratorius.

„Tačiau yra palikta galimybė, kad jei tam skirtose vietose yra numatytas maitinimas, tai valgant ar geriant respiratorius yra nusiimamas. Reikia aiškumo. Renginio metu respiratorius yra būtinas. Kai yra sakomos kalbos ar duodami interviu žiniasklaidai, respiratorių galima nusiimti“, – patikino L.Ašoklienė.

Pavienės akimirkos sudaro klaidingą įspūdį

Papildyta 15.14 val. Kaip pirmadienio popietę 15min teigė Kauno mero patarėjas T.Jarusevičius, organizatoriai priėmimo metu pasirūpino visomis būtinomis priemonėmis – nuo dezinfekcinio skysčio, galimybių pasų patikrų iki respiratorių dalijimo kiekvienam svečiui be išimties. Ekranuose buvo nuolat transliuojami priminimai apie būtiną jų dėvėjimą renginio erdvėje.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tomas Jarusevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tomas Jarusevičius

„Tiek vakaro šeimininkai, tiek ir dalyviai stengėsi šių reikalavimų paisyti. Reikia pripažinti, kad priėmimo renginio formatas yra susijęs su simbolinėmis vaišėmis, todėl natūralu ir suprantama, kad tam tikrais momentais, laikant taurę rankose ar užkandžiaujant, veidą dengiančią apsaugos priemonę trumpam tenka nusiimti.

Lygiai tas pats neišvengiama ir kalbant prie mikrofono – tariant sveikinimo žodį, kreipiantis į susirinkusiuosius.

Fotografijoje užfiksuotos pavienės akimirkos gali sudaryti visiškai klaidingą įspūdį, todėl tai neturėtų būti pretekstas spręsti apie bendrą renginio visumą. Juo labiau, kad visiems žinoma, jog „Žalgirio“ arena yra išties didelė, o pats priėmimas vyko tik ribotoje jos dalyje, todėl dalykiniam pokalbiui akis į akį buvo pakankamai saugių erdvių ne vien užkulisiuose, bet ir atokiau nuo paties renginio epicentro vietos“, – komentavo T.Jarusevičius.

I.Šimonytės atstovė: premjerė vertino realią situaciją

Papildyta 16.25 val. Rasa Jakilaitienė, Ministrės pirmininkės patarėja komunikacijai, atsakydama į 15min klausimą, kodėl I.Šimonytė kalbą sakė ir bendravo su Kauno ir Kauno rajono merais uždaroje patalpoje be respiratoriaus, teigė, kad renginiuose, vykstančiuose uždarose patalpose, pranešėjams, atlikėjams bei renginių vedėjams taikoma išimtis – galima nedėvėti kaukės. I.Šimonytė kalbą sakė nedėvėdama kaukės.

Anot premjerės patarėjos, „Žalgirio“ arenoje vykusiame priėmime premjerė sakė kalbą saugiu atstumu nuo kitų į renginį kalbėti pakviestų asmenų bei dalyvių.

Vyriausybės feisbuko nuotr./Kauno mero V.Matijošaičio priėmimo akimirkos
Vyriausybės feisbuko nuotr./Kauno mero V.Matijošaičio priėmimo akimirkos

R.Jakilaitienės teigimu, visuose kituose šeštadienį vykusiuose renginiuose sakydama kalbas premjerė dėvėjo respiratorių.

Vyriausybės nuotr./Premjerė Ingrida Šimonytė nedidelėje patalpoje kalbą sakė dėvėdama respiratorių
Vyriausybės nuotr./Premjerė Ingrida Šimonytė nedidelėje patalpoje kalbą sakė dėvėdama respiratorių

„Nepaisant išimties, galiojančios pranešėjams, premjerė vertino realią situaciją – patalpos buvo ankštos ir kalboms nebuvo specialios, nuo kitų dalyvių saugiu atstumu nutolusios scenos, taip, kaip buvo „Žalgirio“ arenoje“, – atsakė R.Jakilaitienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas