Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 11 08 /09:52

Kauno prokuratūra – apie įtarimus Jurbarko politikės sūnums: 1 kg kokaino, konteineris cigarečių

Antradienio rytą Kauno apygardos prokuratūra surengė spaudos konferenciją, kurios metu paviešino ikiteisminį tyrimą dėl disponavimo labai dideliu narkotinių medžiagų kiekiu bei stambios, beveik 2 milijonų vertės, cigarečių kontrabandos. Šiame tyrime įtarimai pareikšti dviem broliams – Jurbarko tarybos narės Vilmos Venslauskienės sūnums Rokui ir Matui Venslauskams.
Įtariamųjų R. ir M. Venslauskų sulaikymas
Įtariamųjų R. ir M. Venslauskų sulaikymas / Marijampolės apskrities VPK nuotr.

Šiandien Kauno apygardos prokuratūroje vykusioje spaudos konferencijoje Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius bei Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė Nomeda Urbonavičienė pateikė daugiau informacijos, susijusios su praėjusį penktadienį išplatinta naujiena dėl kratų Jurbarko rajone ir rasto didelio kiekio narkotinės medžiagos –kokaino.

VIDEO: Naujausia informacija apie ikiteisminį tyrimą dėl narkotikų ir beveik 2 mln. vertės kontrabandos

D.Valkavičius teigė, kad neteisėtas narkotinių medžiagų judėjimas Lietuvoje nemažėja, turi tendenciją išlikti stabilus. Vien šiemet Kauno, Marijampolės, Alytaus pareigūnai teismui yra perdavę daugiau nei 500 ikiteisminių tyrimų, kurie susiję su narkotinių medžiagų apyvarta. Šiuo metu pagal šią kategoriją bylų atliekama daugiau nei 300 ikiteisminių tyrimų.

Jis atskleidė, kad minimas ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas šių metų birželį.

„Buvo gauta informacija apie fizinių prekių neteisėtą judėjimą. Buvo sulaikytas daugiau nei 2 mln. eurų vertės cigarečių krovinys. Šis tyrimas įdomus tuo, kad buvo nustatytas tiek fizinių prekių nelegalus judėjimas, tiek narkotinių medžiagų neteisėta apyvarta, o kartu ir apribotos nuosavybės teisės į turtą. Turiu didelę viltį, jog šis tyrimas baigsis sėkmingai“, – vylėsi D.Valkavičius.

Kokaino vertė – apie 100 tūkst. eurų

Plačiau apie šį ikiteisminį tyrimą komentavo tyrimui vadovaujanti prokurorė N.Urbonavičienė, kuri patikslino, kad praėjusią savaitę Jurbarke vykdytose kratose buvo rastas ir paimtas 1 kilogramas kokaino.

Rasto kokaino vertė – apie 100 tūkst. eurų.

Įtarimai dėl disponavimo labai dideliu narkotikų kiekiu pagal Baudžiamojo kodekso 260 straipsnio 3 dalį pareikšti dviem piliečiams – Rokui ir Matui Venslauskams.

Rasto kokaino vertė – apie 100 tūkst. eurų. Iš tokio kiekio galima pagaminti 4 tūkst. dozių.

Narkotikai buvo skirti Lietuvos rinkai, jie atgabenti iš kitos Europos Sąjungos valstybės, kokios – prokurorė neįvardijo.

Tyrimas atliekamas Marijampolės apskrities VPK.

Ne tik kokainas, bet ir cigarečių kontrabanda

„Praėjusį ketvirtadienį ūkiniuose pastatuose Jurbarke kratos metu (ieškota nusikaltimo įrankių) rasta ir išimta beveik kilogramas kokaino. Dviem asmenims – 31-erių ir 25-erių metų, įteikti pranešimai apie įtarimus. Gresianti bausmė – nuo 10 iki 15 metų laisvės atėmimo.

Taip pat šių metų liepą Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai, bendradarbiaudami su Muitinės Kriminalinės policijos pareigūnais, Klaipėdos jūrų uoste sulaikė virš 2 milijonų eurų vertės cigarečių kontrabandos krovinį, kuris buvo gabenamas jūriniame konteineryje. Įtariamas tas pats 31-erių metų Lietuvos gyventojas (Rokas Venslauskas – aut. past.). Jam gresia įkalinimas iki 8-erių metų. Tyrimo metu nustatysime, ar tai buvo bendrininkų grupė ir ar prie jos prisidėjo kiti asmenys“, – pristatė prokurorė.

Taigi, radus cigarečių krovinį, įrodymai pareigūnus vėliau atvedė iki Jurbarke paslėptų narkotinių medžiagų.

„Tai nebuvo atsitiktinis narkotinių medžiagų ar cigarečių radimas, – teigė D.Valkavičius. – Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas birželį. Vėliau buvo realizuota informacija dėl cigarečių kontrabandos ir vėliau, renkant ir sisteminant informaciją, kratos metu buvo rastas kilogramas kokaino.“

Įtariamųjų brolių šeimos nariai, taip pat ir jų mama – politikė V.Venslauskienė, neapklausti, įtariamųjų statuso šiuo metu tyrime jie neturi.

Manoma, kad veiklos buvo vykdomos paraleliai – tiek cigarečių kontrabanda, tiek disponavimas narkotikais. Buvo laikomasi konspiracijos – narkotikai buvo gerai slepiami.

Nebendradarbiauja

Įtariamieji su teisėsauga nebendradarbiauja.

Praeityje jie abu buvo teisti – už nusikaltimus nuosavybei ir viešosios tvarkos pažeidimus.

„Tai nebuvo dienos ar dviejų dienų operacija. Tai nebuvo sėkmės atvejis, kai atsitiktinai rasta. Tai buvo koordinuotas, profesionalus pareigūnų darbas, kuris ir davė tokius rezultatus“, – patikino prokurorė.

VIDEO: 1 kg kokaino ir konteineris cigarečių – sulaikyti įtariamieji

Vienas įtariamasis buvo sulaikytas Vilniuje, kitas – Kaune. Vienas jų buvo namuose, kitas – mieste, vykstantis savais reikalais.

Marijampolės apskrities VPK nuotr./Įtariamojo R.Venslausko sulaikymas
Marijampolės apskrities VPK nuotr./Įtariamojo R.Venslausko sulaikymas

Kaip patikino D.Valkavičius, tyrimo metu buvo atlikta daugybė ne viešo pobūdžio ikiteisminio tyrimo veiksmų, tarp kurių – ir turto tyrimas.

„Šio tyrimo išskirtinumas – kratų metu apribotos nuosavybės teisės į turtą, kurio vertė yra 345 tūkst. eurų – pastatus, automobilius ir t. t. Tai paprastai šnekant, bus atliekamas turto tyrimas ir aiškinamasi, iš kokių lėšų asmenys galėjo sugeneruoti tokį turtą. Praėjusią savaitę buvo atlikta 12 kratų, susijusių su šiuo tyrimu“, – patikino D.Valkavičius.

Prokurorai nedetalizavo, kiek šio turto priklauso įtariamiesiems, o kiek – kitiems jų šeimos nariams.

Vykdyta didelė operacija

Kaip skelbta lapkričio 4 dieną, per didelę policijos operaciją ketvirtadienį Jurbarke, Kaune bei Marijampolėje paimtas vienas kilogramas kokaino, sulaikyti du įtariamieji – Rokas Venslauskas ir Matas Venslauskas. Abu jie – Jurbarko politikės, vietos savivaldybės tarybos narės Vilmos Venslauskienės sūnūs.

Marijampolės apskrities VPK nuotr./Įtariamųjų R. ir M. Venslauskų sulaikymas
Marijampolės apskrities VPK nuotr./Įtariamųjų R. ir M. Venslauskų sulaikymas

Kratas atliko apie 50 Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnų, operacijoje dalyvavo ir Antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ kovotojai. Pranešama, jog kratos atliktos ir politikei priklausančiuose pastatuose.

Marijampolės apylinkės teismas dviem įtariamiesiems paskyrė kardomąsias priemones – R.Venslauskui skirtas suėmimas trims mėnesiams, M.Venslauskui – dviem mėnesiams.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rokas Venslauskas su kitais kaltinamaisiais teisme
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rokas Venslauskas su kitais kaltinamaisiais teisme

Vyresnysis politikės sūnus R.Venslauskas anksčiau buvo nuteistas dėl didelės vertės turto prievartavimo organizuotoje grupėje.

Jaunesnysis V.Venslauskienės sūnus M.Venslauskas anksčiau teistas dėl viešosios tvarkos pažeidimo, mat kartu su dar keliais vyrais apkaltintas sumušęs du jaunuolius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas