Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 08 01 /14:32

Kauno teismą jau pasiekė didžiausio kyšio Lietuvos istorijoje byla

Rugpjūčio 1 dieną Kauno apygardos teisme buvo gauta baudžiamoji byla, kurioje kaltinimai dėl kyšininkavimo pareikšti buvusiam Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriui Viliui Šiliauskui.
Vilius Šiliauskas
Vilius Šiliauskas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kaip pranešimu spaudai informuoja Kauno apygardos teismas, buvęs Kauno savivaldybės administracijos direktorius kaltinamas tuo, kad būdamas valstybės tarnautoju, 2021–2022 metų laikotarpyje savo naudai pats tiesiogiai reikalavo ir priėmė iš vienos uždarosios akcinės bendrovės („Autokaustos“) vadovo kyšius, kurių bendra suma – 260 000 eurų.

Iš viso nustatytos 8 nusikalstamos veikos epizodai.

Kyšiai galimai duoti už palankumą ateityje ir teisėtą V.Šiliausko veikimą vykdant įgaliojimus, t. y. organizuoti savivaldybės administracijos darbą, administruoti savivaldybės asignavimus, kitus piniginius išteklius ir turtą, priimant sprendimus, susijusius su Kauno miesto savivaldybės ir minimos bendrovės sutarčių vykdymu ir jų administravimu.

Paaiškėjo bylą nagrinėsiantis teisėjas

Byla paskirta nagrinėti Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjui Audriui Meilučiui.

Dėl bylos perdavimo nagrinėti teisiamajame posėdyje teisėjas turi nuspręsti ne vėliau kaip per 15 dienų nuo bylos gavimo teisme, jeigu kaltinamasis yra suimtas, ir per vieną mėnesį, – jeigu kaltinamasis yra laisvėje (Baudžiamojo proceso kodekso 240 straipsnio 1 dalis).

Šis straipsnis numato, kad byla teisiamajame posėdyje turi būti pradėta nagrinėti ne vėliau kaip per 20 dienų nuo teisėjo nutarties perduoti bylą nagrinėti teisiamajame posėdyje priėmimo.

Sudėtingos ar didelės apimties bylos, taip pat bylos, nagrinėjamos pagal iš anksto suderintą ir nustatytą teisiamojo posėdžio grafiką, turi būti pradėtos nagrinėti ne vėliau kaip per 3 mėnesius nuo teismo nutarties perduoti bylą nagrinėti teisiamajame posėdyje priėmimo.

Didžiausias kyšis

15min primena, kad 2022 metų kovo 9 dieną Kauno miesto savivaldybės patalpose Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) vykdė kratas. Paaiškėjo, kad pradėtas ikiteisminis tyrimas, kuriame Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius V.Šiliauskas įtariamas kyšininkavimu, o „Autokaustos“ direktorius Juozas Kriaučiūnas – papirkimu.

Prokuratūra tuomet paviešino, kad V.Šiliauskui galimai buvo duotas didžiausias kyšis Lietuvos istorijoje – 140 tūkst. eurų, o jį galimai davė beveik visus didžiausius konkursus Kaune laiminčios „Autokaustos“ direktorius. Kyšis, manoma, duotas už palankumą sudarant statybų ir susijusių darbų rangos sutartis bei jas administruojant.

Teisėsauga turi duomenų, už kokį projektą J.Kriaučiūnas galimai davė kyšį V.Šiliauskui, tačiau tai neatskleidžiama. Šis projektas kyšio davimo metu jau buvo pradėtas vykdyti.

Kyšį bandyta perduoti naktį. Įtariamųjų darbo vietose ir namuose pradėtos kratos truko 16 valandų, iš viso pas abu rasta apie 600 tūkst. eurų grynųjų pinigų. Jie buvo slepiami ir slėptuvėse. Iš vėliau paviešintų STT nuotraukų tapo aišku, kad pinigai slėpti ir stiklainiuose.

Prokuratūra iškart siekė V.Šiliausko suėmimo, nes paaiškėjo, kad jos su šeima turėjo išskristi į Tenerifę, o atgalinių bilietų neturėjo.

Vėliau buvo pranešta, kad prokuroras areštavo apie 170 nekilnojamojo turto objektų, priklausančių kyšininkavimu įtariamam V.Šiliauskui.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./„Autokausta“ direktorius Juozas Kriaučiūnas ir Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Vilius Šiliauskas
Kauno miesto savivaldybės nuotr./„Autokausta“ direktorius Juozas Kriaučiūnas ir Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Vilius Šiliauskas

Papirkimu įtartas „Autokaustos“ vadovas liko laisvėje – Kauno apylinkės teismas skyrė verslininkui 50 tūkst. eurų užstatą bei intensyvią priežiūrą (3 mėnesius nešioti elektroninį stebėjimo įrenginį). Jis taip pat įpareigotas būti namų zonoje, neišvykti iš Lietuvos ir nebendrauti su antruoju įtariamuoju šioje byloje.

Galiausiai statybų bendrovės vadovas buvo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės. Prokuratūra nurodė, kad toks sprendimas priimtas remiantis Baudžiamojo kodekso nuostata, numatančia, kad žmogus, pranešęs apie kyšio davimą, gali būti atleistas nuo atsakomybės, jei tą padarė iki įtarimų pareiškimo. Taip pat tais atvejais, jeigu kyšį jis pažadėjo duoti ar davė su teisėsaugos institucijos žinia.

Tad šioje byloje liko vienintelis įtariamasis – V.Šiliauskas.

Už kyšininkavimą gresia įkalinimas iki 8-erių metų, papirkimą – iki 7-erių metų.

Merui keitė nuomonę

Paaiškėjus faktui, kad Kauno savivaldybės administracijos direktorius, jo bendražygis „Vieningame Kaune“ V.Šiliauskas sulaikytas dėl įtariamo stambaus kyšininkavimo, Kauno meras Visvaldas Matijošaitis iš pradžių tai pavadino puolimu ir politiniu susidorojimų.

Vėliau jis nusprendė potvarkiu nušalinti V.Šiliauską nuo pareigų, o kitą dieną jau prisipažino klydęs ir prašneko apie „krušą iš giedraus dangaus“ bei jaučiamą gėdą.

STT nuotr./Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnų per kratas pas Kauno miesto administracijos direktorių Vilių Šiliauską ir „Autokaustos“ direktorių Juozą Kriaučiūną rasti pinigai bei kiti įkalčiai
STT nuotr./Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnų per kratas pas Kauno miesto administracijos direktorių Vilių Šiliauską ir „Autokaustos“ direktorių Juozą Kriaučiūną rasti pinigai bei kiti įkalčiai

V.Šiliauskas galiausiai buvo pašalintas iš „Vieningo Kauno“ ir atleistas iš Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pareigų.

„Mano nuostata yra tokia: vagis, kyšininkas turi sėdėti kalėjime“, – posėdyje, kuomet buvo atleistas V.Šiliauskas, jau teigė Kauno meras.

Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas V.Šiliauskas ėjo nuo 2018 metų lapkričio 14 dienos. Iki tol buvo tuomečio Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus Gintaro Petrausko pavaduotojas – savivaldybėje pradėjo darbuotis dar 2015 metais.

Pasklido V.Šiliausko parodymai

Žiniasklaida anksčiau yra skelbusi V.Šiliausko liudijimus, kuriuose jis teisėsaugai atskleidė, kad Kauno meras V.Matijošaitis nurodė pavaldiniams neišduoti leidimo „Britanikos“ viešbučio rekonstrukcijai, nes tai kenktų jo šeimos verslo interesams.

Jis taip pat teigė, kad V.Matijošaitis duodavo pavaldiniams nurodymus nederinti tam tikrų objektų vystymo, kad juos galėtų įsigyti jo šeima. Kaltinamasis taip pat teigė, kad Kauno mero šeima veikia kaip „nusikalstama organizuota grupė“, o jis buvęs šios grupės narys.

V.Šiliauskas pareigūnams sakė, kad savo interesus dėl žemės sklypų ir pastatų miesto taryboje dirbantys Matijošaičiai tenkino per Urbanistinės komisijos sprendimus.

15min V.Šiliauskas šių nutekintų liudijimų nekomentavo.

Naujienų portalas 15min šiemet pavasarį pranešė, kad šios informacijos pagrindu teisėsauga yra pradėjusi atskirą ikiteisminį tyrimą dėl sisteminės korupcijos Kauno savivaldybėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas