Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kebli situacija Kauno apygardos teisme: šiuo metu trūksta 6 baudžiamųjų bylų teisėjų

Kauno apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriuje numatyti 22 teisėjų etatai, tačiau šiuo metu visą darbo krūvį priversti vežti 16 teisėjų. Dėl vienokių ar kitokių priežasčių trūksta net 6 teisingumo vykdytojų. Teismo pirmininkas Nerijus Meilutis pripažįsta, kad anksčiau tiek teisėjų vienu metu nėra trūkę, tačiau patikina, kad situacija valdoma, darbas vyksta kaip įprastai.
Iš Kauno apygardos teismo evakuoti visi žmonės
Kauno apygardos teismas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

22 – toks skaičius teisėjų, Kauno apygardos teisme nagrinėjančių baudžiamąsias ir administracinių nusižengimų bylas, yra pakankamas, tačiau šiuo metu teismo posėdžių salėse pasirodo tik 16 jų. Štai pernai iš viso buvo išnagrinėtos 752 baudžiamosios bylos ir priimti 179 nuosprendžiai bei 573 nutartys. Šias bylas 2018 m. nagrinėjo vidutiniškai 20 teisėjų. Vidutiniškai vienam teisėjui Kauno apygardos teisme tenka po 34,06 etaloninės bylos vienetų. Įsivaizduokite, kai tokie darbo krūviai staiga nugula ant 16 teisėjų galvų. O jei dar kuris suserga ar išeina suplanuotų atostogų? Ar tai neparalyžiuoja teismo darbo?

„Situacija yra normali, ji kontroliuojama, o teisėjų trūkumo klausimas, kuris yra trumpalaikis ir ilgalaikiam teismo darbui įtakos neturi, sprendžiamas. Darbas vyksta. Bylos nagrinėjamos, sprendimai priimamai ir paskelbiami“, – tikino Kauno apygardos teismo vadovas, negalėjęs pateikti informacijos, kiek šiuo metu Baudžiamųjų bylų skyriuje yra nagrinėjama baudžiamųjų bylų, nes jų skaičius nuolat kinta.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Nerijus Meilutis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Nerijus Meilutis

Vienas teisėjas teisiamas

15min žiniomis, vienas teisėjas nuo praėjusių metų lapkričio yra gydomas ligoninėje, kitas – Ramūnas Antanavičius, nušalintas nuo pareigų dėl jo atžvilgiu nagrinėjamos korupcijos bylos.

„Situaciją nulėmė skirtingos priežastys. Teisėjų trūkumas atsirado dėl kai kurių teisėjų ilgalaikio nedarbingumo, o kitu atveju – dėl jų apsisprendimo nebedirbti Kauno apygardos teisme. Ramūnui Antanavičiui įgaliojimai sustabdyti 2017 m. liepos 26 d. Lietuvos Respublikos Prezidentės dekretu. Kitas teisėjas į jo vietą nebuvo paskirtas, nes įgaliojimai tik sustabdyti, ir šis teisėjo etatas nėra laikomas tuščiu, todėl atranka į jį negalima.

3 etatai laisvi, tačiau balandžio mėnesį Kauno apygardos teisme Baudžiamųjų bylų skyriuje pradės dirbti trys nauji teisėjai. Dar du teisėjai turi ilgalaikį nedarbingumą. Nedarbingumo laikotarpių suplanuoti niekas negali, tačiau pabrėžiame, kad net ir esant sudėtingesnei situacijai – anksčiau tiek teisėjų vienu metu nėra trūkę, darbai vyksta ir bylų nagrinėjimas nesustoja“, – patikino teismo pirmininkas, pabrėžęs, kad atostogos yra planuojamos ir derinamos iš anksto, užtikrinant tai, kad liktų dirbti optimalus teisėjų skaičius ir bylų nagrinėjimas nesustotų.

Teisėjo darbo krūvis apskaičiuojamas pagal Teisėjų tarybos nutarimu patvirtintą Darbo krūvio skaičiavimo teismuose tvarkos aprašą. Vidutinis teisėjo darbo krūvis (šiuo atveju, kaip minėta, – 34,06 etaloninės bylos vienetų) parodo, kiek bylų ir savarankiškų ikiteisminio tyrimo dokumentų teisėjas vidutiniškai išnagrinėjo per šešis iki darbo krūvio skaičiavimo buvusius mėnesius.

2018 m. Kauno apygardos teisme gautos 295 naujos baudžiamosios bylos (kartu su likučiu metų pradžioje – iš viso 461 bylos).

2018 m. Kauno apygardos teisme gautos 295 naujos baudžiamosios bylos (kartu su likučiu metų pradžioje – iš viso 461 bylos). Per 2018 metus buvo išnagrinėtos 303 pirmosios instancijos tvarka nagrinėjamos bylos, taip pat 191 teikimai ir prašymai baudžiamųjų bylų vykdymo procese.

2018 m. Kauno apygardos teisme iš viso gautos 844 baudžiamosios bylos dėl apylinkių teismų priimtų nuosprendžių/nutarčių, iš jų 826 apeliaciniai skundai dėl apylinkių teismų nuosprendžių ir 18 apeliacinių skundų dėl nutarčių.

Iš viso teisme išnagrinėtos 752 baudžiamosios bylos ir priimti 179 nuosprendžiai bei 573 nutartys. Šias bylas pernai nagrinėjo vidutiniškai 20 teisėjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas