Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 02 20 /21:15

Kernavę terorizuojantis ir žmones žalojantis agresyvus šuo bus paimtas iš šeimininkės

Kernavės gyventojai įbauginti – vengia vedžioti savo gyvūnus, eiti pasivaikščioti su vaikais ar vieni patys, mat apylinkėse „ganosi“ didžiulis agresyvus šuo, Tibeto mastifas. Gyvūnas – ne laukinis, turintis savo šeimininkus, tačiau šiems, atrodo, nė motais augintinio išpuoliai – sužaloti žmonės, kiti šunys. Pirmadienio vakare Širvintų merė Živilė Pinskuvienė pranešė, kad antradienį šuo su policijos pagalba bus paimtas iš šeimininkės.
Kernavę terorizuojantis šuo
Kernavę terorizuojantis šuo / 15min koliažas

Mama su dukra išgyveno košmarą

Vasario 14 dieną pakvėpuoti grynu oru ir pasivaikščioti savo miestelio takais išėjo Kernavės gyventoja Jurgita su šešiamete dukryte, nė neįtardamos, kad popietė baigsis nelaime, prireiks ir medikų pagalbos.

Istoriją pasakojusi moteris pastebėjo, kad vietoje, kurioje ištisus metus knibžda turistai, vyksta daug renginių, lankytojai buriasi ne tik muziejuose, piliakalniuose, bet ir Baltajame kalne, nuo kurio atsiveria gražus Neries vingis, greta kurio yra ilgas pažintinis takas.

Tą lemtingą dieną kernaviškė su dukrele ir ėjo pasivaikščioti link Baltojo kalno.

Jurgitos nuotr./Jurgitos ir dukros įkandimai
Jurgitos nuotr./Jurgitos ir dukros įkandimai

„Ėjome, šnekučiavomės, kai netikėtai iš už tvoros iššoko „monstras“. Kitaip jo negaliu pavadinti... Su dukra labai išsigandome, šuniui pribėgus sustingome. Sustabarėjus dažniausiai šunys nepuola, apuosto ar aploja ir nueina. Tuokart mums „nepasisekė“. Pribėgęs „monstras“ įkando man į žastą, bandžiau jį kratyti, klykiau nesavu balsu, kad paleistų, bet šuo nepaleido. Kadangi šuo labai masyvus, jis pargriovė mus su dukra, griebė dukrai už rankos, bandžiau ją apsaugoti, bet nepavyko...

Tada stvėrėsi man į koją, kišau batą, sukandžiojo ir jį, numovė, papurtė ir toliau stovėjo, lojo... Kol šuo buvo užsiėmęs batu, su dukra nušliaužėm vos judėdamos iki už 3 metrų esančio medžio. Pakėliau dukrą kuo aukščiau ir taip laikydama skambinau kviestis pagalbos, dukra vis šaukė: „Mamyte, tau skauda, mamyte, tau labai skauda?“, – apie užpuolimą pasakojo nukentėjusioji.

Į pagalbą iškviestas atskubėjo Jurgitos sūnus. Kaip aiškina pasakotoja, jis rado ir mergaitę, ir mamą paklaikusias, abi ištiktos šoko klykė, kad vaikinas neliptų iš automobilio, ir nežinojo, kaip prieis iki automobilio, nes bijojo, kad palaidas šuo vėl gali pulti.

Galiausiai visi jau saugiai sėdėdami automobilyje laukė pareigūnų, kuriuos buvo iškvietęs užpultos moters vyras. Policininkai pasakė, kad dėl šio gyvūno iškvietimas gaunamas jau nebe pirmą kartą, šeimininkė už panašius užpuolimus susimoka baudas ir neva tuo viskas baigiasi.

„Su dukra vykome į Santaros klinikas, buvo siūtos žaizdos, mus skiepijo. Kitą dieną kreipiausi į Širvintų rajono policijos komisariatą, vaiko teisių tarnybą, viešosios tvarkos skyrių, veterinarijos tarnybą. Kreipiausi ir į Širvintų rajono savivaldybės merę Živilę Pinskuvienę. Ji teigė, kad jau vasario 15 dienos rytą buvo skubus pasitarimas, bet taip pat sakė, kad įstatymai tokie, jog prieš šeimininko valią nieko nepadarysi...

Nuo patirto streso negaliu miegoti naktimis, sapnuojasi košmarai, dukra taip pat prabunda, blaškosi, verkia. Aišku, laikas gydo žaizdas“, – patyrimais dalijosi kernaviškė.

„Kartais“ ištrūksta

Ši nukentėjusi moteris savo istorija pasidalino „Facebook“ grupėje „Kernavės skelbimai“. Įkėlusi šuns nuotraukas ir savo bei dukrytės sužalojimus sulaukė nemažai dėmesio. Ne tik todėl, kad žmonės užjautė sužalotą mamą bei vaiką, bet ir todėl, kad Kernavės gyventojai atpažino agresyvųjį miestelio šunį.

Ne vienas žmogus pradėjo komentuoti ir pasakoti taip pat buvęs užpultas.

Šeimininkė netrukus ėmė ginti savo augintinį, mat galbūt jis „kartais“ ištrūksta pro vartus, tačiau jokios grėsmės tikrai nekelia ir yra draugiškas.

Be to, pirmasis įrašas Kernavės feisbuko grupėje apie šį šunį buvo dar 2020 metais. Jau tada kita moteris įkėlė į grupę net keletą gyvūno nuotraukų ir paklausė, kieno šuo, neva baisu išeiti į kiemą.

Tuojau vienas iš miestelio gyventojų įrašo komentaruose „pažymėjo“ ir šuns šeimininkę, kuri netrukus ėmė ginti savo augintinį, mat galbūt jis „kartais“ ištrūksta pro vartus, tačiau jokios grėsmės tikrai nekelia ir yra draugiškas.

Vis dėlto miestelio žmonės turi visiškai priešingą nuomonę.

Ne kartą užpulta

15min susisiekė su dar viena šunį ir jo šeimininkę pažįstančia moterimi Radvile (vardas redakcijai žinomas, – aut. past.). Be to, kjos teigimu, taip pat nukentėjusia nuo gyvūno ir net ne kartą. Ir nors visus kartus kreipėsi į pareigūnus – situacija nepasikeitė. Didelis Tibeto mastifas ištrūksta, laksto gatvelėmis ir terorizuoja gyventojus bei miestelio svečius.

Moteris papasakojo, kad pirmą kartą apkandžiota buvo 2020 metais, o kitą kartą – 2022 metais.

„Pirmą kartą kando per striukę į žastą. Buvo prakąsta. Siuvo, skiepijo nuo stabligės. Kai šį rudenį įkando, tai buvo tik mėlynės. Bet buvo ilgai, turiu ir nuotraukas. Kando į blauzdą, šlaunį ir irgi į žastą“.

Radvilė papasakojo, kad su šiuo šunimi susidūrę gyventojai savisaugai nešiojasi ir ašarines dujas.

Radvilės nuotr./Radvilės žaizdos
Radvilės nuotr./Radvilės žaizdos

„Atlekia lodamas ir iškart kanda. Kanda kelis kartus. Jurgos ir jos mergytės apkandžiojimas tai čia išvis... Visad galvodavau – kas būtų, jei mažas žmogus eitų pro šalį. Veidukas, gerklė... O kad šeimininkė aiškina, jog jis draugiškas, kad su juo reikia kalbėti... Ką su juo kalbėsi, kai jis atlekia ir iškart kanda...“, – piktinosi moteris.

Radvilė pasakojo, kad šeimininkė po apkandžiojimų jos atsiprašinėjo, sakėsi laikysianti šunį voljere, tačiau taip niekas ir nepasikeitė.

Sureagavo savivaldybė, policija pradėjo ikiteisminį tyrimą

Širvintų rajono savivaldybė savo „Facebook“ puslapyje jau vasario 15 dieną pasiskelbė įrašą apie Kernavėje siautėjantį agresyvų šunį.

„Reaguodami į gautą pranešimą ir turėdami preliminarios informacijos, kad šis incidentas nėra pirmas, kartojasi ir dėl to nukenčia jau ne pirmas žmogus, informaciją nedelsiant perdavėme seniūnei, Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriui bei kreipėmės į Širvintų r. policijos komisariatą ir Valstybinę maisto veterinarijos tarnybą prašydami imtis kuo skubesnių priemonių, kad būtų užtikrintas žmonių saugumas“, – skelbiama pranešime.

Tuo tarpu Vilniaus apskrities VPK patvirtino, kad vasario 14 dieną buvo gautas pranešimas apie įvykusį užpuolimą Širvintų rajone, Kernavėje.

Informuota, kad apie 15 val. moteriai (gim. 1985 m.) priklausantis šuo išbėgo į gatvę ir apkandžiojo gatve einančią mamą (moterį, gim. 1983 m.) ir jos dukrą (gim. 2016 m.).

Mama su dukra patyrė traumas.

Kol kas nėra žinių, kokia tiksli atsakomybė gresia šuns šeimininkei. Policijoje pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR BK 139 (nesunkus sveikatos sutrikdymas dėl neatsargumo).

Šuo bus paimtas iš šeimininkės

Pirmadienio vakare Širvintų merė Živilė Pinskuvienė pranešė, kad antradienį šuo su policijos pagalba bus paimtas iš šeimininkės.

„Sprendimai priimti, sutartis, kas paims gyvūną, savivaldybės paruošta ir išsiųsta derinimui gyvūnų globos organizacijai.

Rytoj su policijos pagalba šuo bus paimtas iš šeimininkės (labai gaila, kad Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, argumentuodama tuo, kad gyvūno gerovė užtikrinama, atsisako dalyvauti šiame procese). Tik šioje situacijoje liūdniausia tai, kad labiau žiūrima gyvūno gerovės, o ne žmonių sveikatos ar net gyvybės“, – pirmadienio vakarą savo paskyroje feisbuke pranešė Ž.Pinskuvienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas