Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Korupcijos byloje teismas aiškinasi: tvora gauta kaip kyšis, ar pirkta ir dalimis apmokėta?

Šiandien Šiaulių apygardos teismas baudžiamojoje byloje dėl galimos korupcijos Raseinių rajono savivaldybėje organizuojant ir vykdant kai kuriuos viešuosius pirkimus, savo paskutinį žodį tarė kaltinamieji. Kiek anksčiau išklausyta šioje byloje valstybinio kaltintojo baigiamoji kalba, kurioje jis teismo prašė visus kaltinamuosius pripažinti kaltais ir paskirti jiems bausmes – pinigines baudas.
Tvora
Asociatyvi iliustracija / 123RF.com nuotr.

Sprendimą numatoma skelbti vasario 21 dieną, penktadienį informuoja Šiaulių apygardos teismas.

Tardamas savo paskutinį žodį dabar jau buvęs Raseinių rajono savivaldybės Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus vedėjas Vilmantas Bacys sakė, kad jokio kyšio nepriėmęs, pabrėžė, jog tuo metu, kai buvusi pasirašyta savivaldybės viešųjų pirkimų sutartis, savivaldybėje jis jau net nebedirbęs. Kaltinamasis teigė tikįs, kad teismas priims teisingą sprendimą ir jį išteisins.

Teisiamas bendrovės vadovas pareiškė, kad jo parašas ikiteisminiame tyrime buvo išgautas brutaliai, pasyvi advokatė jo negynė.

Kaltinamasis Ričardas Valinčius negailėjo priekaištų ikiteisminiam tyrimui, jis sakė, kad tame procese advokatai dalyvavę tik kaip tyrėjo padėjėjai, jo žodžiais, apklausos protokolą pasirašęs dėl advokatės pasyvumo, teigė, kad jo parašas buvęs išgautas brutaliai. R.Valinčius sakė, jog dirbdamas bendrovėje samdomu vadovu negalėjęs net turėti jokio tikslo papirkinėti valdininką – iš to jokios naudos.

Kaltinamasis patikslino, kad neturėjo nei lėšų, nei galimybių duoti kyšį V.Baciui, kaltinamojo žodžiais, pavedimai buvo atliekami ir be jo nurodymų. Teigė tikįs, jog teismas jį išteisins.

Kaltinamasis Romaldas Zubiela teismui padėkojo, kad šis, jo žodžiais, tiek vargo, dalyvavo. Jis pabrėžė, jog per visą teismo procesą taip ir neišgirdęs argumentų, kad būtų kam nors siūlęs kyšį, anot jo, įmonė laimėjo konkursą be palankumo. Prašė teismo jį išteisinti.

Savo trumpoje kalboje kaltinamasis Arvydas Lukminas pasakė, jog nėra davęs jokio kyšio, prašė teismo jį išteisinti.

Suprasti akimirksniu

  • Šioje byloje Raseinių rajono savivaldybės Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus buvęs vedėjas Vilmantas Bacys kaltinamas piktnaudžiavimu siekiant turtinės naudos, kyšininkavimu, svetimo turto pasisavinimu, tos pačios savivaldybės Vietinio ūkio ir turto valdymo skyriaus buvęs vyriausiasis specialistas Rytis Radavičius – kyšininkavimu.
  • O keturiems privačių bendrovių vadovams Ričardui Valinčiui, Romaldui Zubielai, Arvydui Lukminui ir Stasiui Bružui pareikšti kaltinimai dėl buvusių minėtos savivaldybės tarnautojų galimo papirkimo.

Kaltinamasis Rytis Radavičius teigė nepadaręs jokių jam inkriminuotų nusikalstamų veikų, pabrėžė, kad visų viešųjų pirkimų biudžetai esantys atviri, reikiamos informacijos galima rasti internete.

Teismo prašė atkreipti dėmesį į tai, kad savivaldybėje jis dirbęs viso labo vyr. specialistu, stebėjosi, kad kaltintojai jo pareigybę taip sureikšmina. Jo teigimu, tvorą gavęs ne kaip kyšį, o ją nusipirkęs už savo asmenines lėšas ir atsiskaitęs dalimis.

R.Radavičius stebėjosi, kad valstybinis kaltintojas teismo prašo skirti jam net 22 500 eurų dydžio baidą.

R.Radavičius stebėjosi, kad valstybinis kaltintojas teismo prašo skirti jam net 22 500 eurų dydžio baidą. Kaltinamojo teigimu, šeima turi finansinių įsipareigojimų – paskolą būstui, visas procesas atsiliepė ir artimųjų sveikatai. R.Radavičius teismo atsiprašė už emocijas, prašė jį išteisinti.

Kaltinamasis Stasys Bružas sakė, kad R.Radavičiui jokio kyšio nedavęs ir niekaip nesusijęs su viešaisiais pirkimais – tai buvęs elementarus civilinis sandoris. Teismo prašė jį išteisinti.

Kiek anksčiau buvo išklausyta valstybino kaltintojo baigiamoji kalba, primenama Šiaulių teismo pranešime. Jo teigimu, įstatymų nustatyta tvarka byloje surinktais duomenimis yra įrodyta, kad šioje byloje visi kaltinamieji padarė jiems inkriminuojamas nusikalstamas veikas ir šios veikos kvalifikuotos teisingai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas