Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Korupcinę schemą surezgęs valdininkas ir verslininkė mokės dešimttūkstantines baudas

Vilniaus apygardos teismas atmetė dėl prekybos poveikiu nuteistų buvusio Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūros (toliau – Agentūra) vyriausiojo patarėjo Žilvino Putramento, verslininkės Kristinos Kovaitės bei įmonių „Aipa“ ir „Projekona“ apeliacinius skundus. Vilniaus apygardos teismo teisėjų kolegija nepakeitė ir pirmosios instancijos teismo nuteistiesiems skirtų bausmių.
Teismo akimirka
Teismo akimirka / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Vilniaus miesto apylinkės teismo 2020 m. rugsėjo mėn. nuosprendžiu buvusiam Agentūros vyriausiajam patarėjui Ž.Putramentui buvo skirta beveik 22,5 tūkst. eurų bauda, taip pat konfiskuota kyšio vertę atitinkanti suma – beveik 8 tūkst. eurų.

Kalta dėl prekybos poveikiu ir apgaulingos apskaitos tvarkymo pripažinta verslininkė K.Kovaitė turės sumokėti subendrintą 20,5 tūkst. eurų baudą. Dviem įmonėms, kurių direktorė ir vienintelė akcininkė yra K.Kovaitė, skirtos baudos po daugiau kaip 30 tūkst. eurų.

Ikiteisminį tyrimą organizavo ir kontroliavo Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras, jį atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos Vilniaus valdybos (dabar – Centrinė tyrimų valdyba) pareigūnai.

Teismas konstatavo, kad Ž.Putramentas kartu su dviejų įmonių savininke K.Kovaite sukūrė nusikalstamą korupcijos schemą, pagal kurią verslininkei buvo sudarytos sąlygos laimėti Agentūros vykdomus viešųjų pirkimų konkursus.

Už tai verslininkė Ž.Putramentui atsilygindavo už įmonių lėšas pirktais dovanų kuponais, kurių bendra vertė viršijo 8 tūkst. eurų. K.Kovaitė. kaip kyšį Ž.Putramentui neatlygintinai davė vienos degalinės kuro kortelę, kelių prekybos centrų bei sporto klubo dovanų čekius. Šiais dovanų čekiais naudojosi ne tik Ž.Putramentas, bet ir jo šeimos nariai.

Ž.Putramentas už kyšius pažadėjo paveikti Agentūroje dirbančius valstybės tarnautojus, nieko nežinančius apie nusikalstamą susitarimą, kad šie kuo skubiau, nesudarydami procedūrinių kliūčių, sudarytų sąlygas laimėti kelis Agentūros organizuojamus viešųjų pirkimų konkursus K.Kovaitės vadovaujamoms įmonėms. Šios įmonės laimėjo tris Agentūros skelbtus viešųjų pirkimų konkursus, kurių bendra vertė siekė 127 tūkst. eurų.

Kyšiams panaudotas lėšas K.Kovaitė įtraukė į įmonių reprezentacinių sąnaudų nurašymo aktus, tokiu būdu ji apgaulingai tvarkė įmonių buhalterinę apskaitą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas