Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 03 25 /22:52

Košmariška sekmadienio naktis Kaune: iš degančio 9-aukščio šokinėjo žmonės, 1 žuvo liepsnose, iš viso nukentėjusių ir išgelbėtų gyventojų – apie 40

Naktį Šilainius sukrėtė baisi tragedija. Tiriamos įvairios galimos gaisro priežastys, tačiau bene pagrindinė yra tyčinio padegimo versija. Priešgaisrinės saugos specialistai stebisi ir apgailestauja, kad į nelaimę pakliuvę žmonės nebandė gelbėtis per avarinius balkonų liukus. Sekmadienį vakare buvo sulaikytas įtariamasis padegėjas.
Įvykio vietoje
Rytas įvykio vietoje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pranešimą apie nelaimę Kaune, Baltų pr. 27, specialiosios tarnybos sekmadienio naktį gavo apie 3 val.

9 aukštų name kilo didelis gaisras. Tiriama padegimo versija.

Liepsnojo butas, esantis 7 aukšte.

Pirminiais duomenimis, šį butą nuomojosi keletas studentų. Negalėdami ištrūkti iš ugnies spąstų, mažiausiai 3 žmonės mėgino gelbėtis šokdami pro langus ir balkonus. Teigiama, kad nelaimėliai neužsimušė, bet labai stipriai susižalojo: patyrė daugybinius lūžius ir sutrenkimus.

Dar nepatvirtintais duomenimis, per šį didžiulį gaisrą nukentėjo 11 gyventojų, o 27 žmones gaisro įkarštyje ugniagesiai gelbėtojai sėkmingai evakavo.

9 sužeistieji skubiai išvežti į Kauno klinikas, iš jų 2 (iššokusieji) gydomi neurochirurginės reanimacijos skyriuje. Kiti apsinuodijo smalkėmis, patyrė nudegimų.

Dauguma nukentėjusiųjų yra dvidešimtmečiai jaunuoliai, tačiau medikų pagalbos prireikė ir vienai solidesnio amžiaus porai – moteriai ir vyrui.

Tarp nukentėjusiųjų yra ir mažiausiai vienas nepilnametis (17 metų mergina).

Didžiulės ugniagesių pajėgos

Kauno priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos atstovė Džiuginta Vaitkevičienė sekmadienio rytą 15min.lt sakė, kad vienintelis žuvusysis yra ne tarp iššokusiųjų, o tarp buvusiųjų viename iš viršutinių aukštų. Pranešama, kad vaikinas bandė gelbėtis nuo karščio ir nuodingų dūmų vonioje, tačiau nesėkmingai.

Anot liudininkų, kovą su karšta stichija apsunkino tai, kad šio daugiabučio prieigos naktį buvo apstatytos automobiliais. Ieškodami, kaip privažiuoti prie gaisro, ugniagesiai buvo net užklimpę pažliugusioje pievoje.

Kadras ia Pauliaus R. filmuotos medžiagos/Gaisro momentas
Kadras iš Pauliaus R. filmuotos medžiagos/Gaisro momentas

Ugniagesių atstovės Dž.Vaitkevičienės duomenimis, ekstremalaus įvykio vietoje naktį darbavosi iš viso 29 pareigūnai. Gesinti gaisro buvo atsiųstos 6 autocisternos, 1 autokopėčios, 1 operacijų vadovo automobilis. Ugniagesių pajėgos atvyko iš visai netoliese įsikūrusios bazės, todėl gaisras užgesintas pakankamai operatyviai.

Po naktinės nelaimės daugiabutis liko be šildymo, vandens ir elektros. Taip pat teigiama, kad gaisro metu sudegė liftas. Beje, vos evakuotiems žmonėms Kauno ugniagesiai kieme sugebėjo pasiūlyti karštos arbatos.

Aptarinėjamas padegimas

Aiškėja, kad tyčinio padegimo versija yra bene realiausia. Teigiama, jog bute besilinksminusi kompanija sulaukė skambučio į duris, o joms atsidarius, buvo šliūkštelėta degaus skysčio ir įžiebta ugnis. Degė net betoninės grindys laiptinėje, todėl žmonės negalėjo išeiti iš namų.

Padegimas gali turėti ir jau seną priešistorę. Kaimynai žurnalistams pasakojo, kad šiame bute dažnai vykdavo triukšmingos linksmybės. Praėjusį savaitgalį apie nuolatinį triukšmą galimai buvo pranešta netgi policijai, tačiau vakarėlių tradicijos nepasikeitė.

Manoma, kad naktinis padegimas galėjo būti dar išvakarėse įsiplieskusio konflikto tęsinys. Kai kurie kaimynai pasakoja matę, kaip šeštadienį apie 21 val. kieme konfliktavo jaunuolių grupės.

Priešais sudegusį butą gyvenanti kaunietė pasakojo, kad atsidariusi savo buto duris pamatė gaisrą laiptinėje. Anot moters, koridoriuje netgi stovėjo 5 l plastikinė talpa, kurioje ir galėjo būti atnešta degaus skysčio. Iš to, kad liepsnojo net betoninės grindys laiptinėje, moteris nutarė, jog degaus skysčio buvo šliūkštelėta.

Buto šeimininkė skubiai užtrenkė duris, nes bijojo, kad liepsnos pasieks ir jos būstą.

„Vaizdas siaubingas...“

„Vaizdas naktį atrodė siaubingai...“ – portalui 15min.lt sekmadienį rašė įvykio liudininkas Tomas V., kuriam redakcija dėkoja už atsiųstą nuotrauką.

Rytais vedžiodami šunis dažnai girdėdavome dainas... Net šį šeštadienį kaimynai girdėjo, kad jau dienos metu tame bute buvo linksminamasi, girdėjosi maždaug tokie šūksniai: „k....a, šiandien mano gimtadienis, prisigersim negyvai!“

Kaunietis patvirtino, kad aplinkiniai gyventojai jau seniai matydavo, kaip šiame bute vyksta jaunimo linksmybės, baliai iki paryčių. „Rytais vedžiodami šunis dažnai girdėdavome dainas... Net šį šeštadienį kaimynai girdėjo, kad jau dienos metu tame bute buvo linksminamasi, girdėjosi maždaug tokie šūksniai: „k....a, šiandien mano gimtadienis, prisigersim negyvai!“ Visus žmones jaunimas pro balkono langą koneveikdavo visokiais žodžiais“, – portalui pasakojo kaimynas.

Gali būti, kad vakarėlyje, kurio metu buvo švenčiamas gimtadienis, dalyvavo iki dešimties asmenų.

Tirti nelaimės aplinkybių sekmadienio rytą atvyko net ekspertai iš Vilniaus. Apsidairyti į įvykio vietą sekmadienį buvo užsukę ir Kauno miesto savivaldybės atstovai.

Žmonės nepasinaudojo liukais

Šilainių daugiabutyje kilusio gaisro ištikti žmonės galėjo gelbėtis pro balkonų grindyse esančius liukus, tačiau šie buvo uždengti ir nelaimės ištiktieji apie tokią galimybę net nežinojo, sekmadienio popietę rašo kauno.diena.lt.

„Bute, kuriame kilo gaisras, yra du balkonai. Viename iš balkonų grindyse yra liukas. Man buvo keista, kodėl žmonės nesileido į apačią, todėl pasižiūrėjau. Jis buvo uždengtas linoleumu, pristatyta spintelių. Jei nežinai, kad toks liukas yra, tai nepamatysi. Galbūt todėl juo nebuvo pasinaudota. Žmonės kabojo ant balkono atbrailos ir šaukėsi pagalbos“, – „Kauno dienai“ pasakojo Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Gaisrų tyrimo poskyrio viršininkas Arūnas Kilšauskas.

Žmones iš viršutinių aukštų ugniagesiai nukėlė specialiomis kopėčiomis.

Priminė 2007-ųjų tragediją

15min.lt primena, jog prieš penkerius metus būtent šį pavasario mėnesį, kovo 11-ąją, taip pat sekmadienio paryčiais kilo bene tragiškiausias pastarųjų metų gaisras, kuris pasiglemžė net 6 gyvybes. Tąsyk sostinėje liepsnojo daugiabutis, gelbėdamiesi nuo gaisro, iš jo viršutinių aukštų irgi šokinėjo žmonės. Tarp žuvusiųjų Žirmūnuose buvo Lietuvos darbininkų sąjungos vienas iš steigėjų ir vadovų, buvęs Seimo narys 58 metų Petras Šakalinis bei neregys, išsilavinęs ir talentingas menininkas 35 metų Remigijus Audiejaitis.

VIDEO: Gaisras Šilainiuose
ATNAUJINTA 21.02 val. Sulaikytas įtariamasis padegėjas

Kaip praneša portalas lrytas.lt, sekmadienį, 20 valandą 30 minučių, Kauno policijos pareigūnai sulaikė 17 metų jaunuolį, kuris įtariamas praėjusią naktį padegęs butą. Neoficialiais duomenimis, jaunuolis šeštadienį vėlai vakare buvo atvykęs į šį butą Šilainiuose, tačiau po kilusio konflikto buvo sumuštas. Vaikinas grįžo kerštauti su 4-5 draugais.

Įtariamasis sulaikytas savo namuose.

ATNAUJINTA 21.34 val. Elektros tiekimas jau atstatytas

„City Service“ išplatino pranešimą, kad po gaisro daugiabučio namo gyventojai trumpam buvo likę be elektros, šildymo, karšto ir šalto vandens. Namą prižiūrinčios įmonės specialistai teigia, kad visas komunikacijas pavyko operatyviai suremontuoti.

Įvykio vietoje dirbusių bendrovės atstovų teigimu, jie į objektą pateko apie pusę dešimtos ryte, o svarbiausius darbus užbaigė maždaug 14 val. Namo gyventojams vėl buvo įjungtas šildymas, atsirado karštas ir šaltas vanduo, beveik visiems butams atstatytas elektros tiekimas.

ATNAUJINTA 22.52 val. Ieškoma ir kitų įtariamųjų

Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas patvirtino, kad sulaikytas įtariamasis. Pranešta, kad policija sulaikė 17-metį Kauno miesto gyventoją, anksčiau neteistą. Kiti asmenys, dalyvavę šiame įvykyje, šiuo metu ieškomi.

Taip pat patikslinta, kad gaisro metu žuvo M. S., gimęs 1993 m., nukentėjo kiti, tuo metu bute buvę asmenys. Pirminiais duomenimis 11 asmenų, nuo 17 iki 25 metų amžiaus, bute šventė, vartojo alkoholinius gėrimus, tačiau Kauno apskrities policijoje pranešimas apie bute vykusį triukšmą, konfliktą ar muštynes nebuvo gautas.

VIDEO: Daugiabučio gaisras Šilainiuose
VIDEO: Gaisras Kaune Šilainiuose 2012 03 25
VIDEO: Karolio nufilmuotas gaisras Šilainiuose

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento