Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kosminės baudos Plungės ligoninės valdininkui ir verslininkui: korupcija kainavo 156 000 eurų

Tyrime dėl sveikatos apsaugos sektoriaus viešųjų pirkimų – solidžios baudos Plungės ligoninės valdininkui ir verslininkui, trečiadienį skelbia Lietuvos Respublikos prokuratūra.
Asociatyvi nuotr.
Teismas abiem nuteistiesiems skyrė, švelniai tariant, solidžias pinigines baudas – bendrai daugiau nei 156 000 eurų... / STT nuotr.

Buvęs Plungės rajono savivaldybės ligoninės specialistas Edvardas Bierontas pripažintas kaltu dėl kyšininkavimo ir apgaulingo finansinės apskaitos tvarkymo ir organizavimo. Dėl tų pačių nusikalstamų veikų kartu nuteistas ir su E.Bierontu veikęs verslininkas Tadas Banys.

Klaipėdos apygardos teismas abiem nuteistiesiems skyrė solidžias pinigines baudas – bendrai daugiau nei 156 000 eurų.

Bylos duomenimis, Plungės rajono savivaldybės ligoninės viešųjų pirkimų specialistas E.Bierontas, būdamas valstybės tarnautojui prilygintu asmeniu, veikdamas ne ligoninės naudai ir interesams, siekdamas turtinės naudos savo valdomai įmonei, veikė bendrai su nuteistuoju T.Baniu.

Korupcinėmis machinacijomis ligoninei padaryta didelė – daugiau nei 43 tūkst. eurų, turtinė žala.

Nustatyta, kad viešųjų pirkimų specialistas sudarė sąlygas pirkimus laimėti ne mažiausią prekės kainą galinčiai pasiūlyti įmonei, o bendrovei, kurią valdo jis pats kartu su kitu nuteistuoju. Konstatuota, kad įmonė medicinines prekes ligoninei pardavė gerokai brangiau nei jas ligoninė būtų galėjusi įsigyti pati iš pirminio tiekėjo. Skaičiuojama, kad tokiu būdu nuo 2019 m. rugsėjo iki 2020 m. rugsėjo ligoninei padaryta didelė – daugiau nei 43 tūkst. eurų – turtinė žala.

Teismas konstatavo, kad abu kaltinamieji taip pat organizavo savo valdomos įmonės apgaulingą įmonės buhalterinės apskaitos tvarkymą. Dėl to nebuvo galima iš dalies nustatyti minėtos bendrovės veiklos, turto, nuosavo kapitalo bei įsipareigojimų dydžio.

Klaipėdos apygardos teismas pripažino abu vyrus kaltais dėl jiems inkriminuotų nusikalstamų veikų. E.Bierontui paskirta galutinė subendrinta bausmė – 65 000 eurų dydžio bauda ir penkeriems metams atimta teisė dirbti darbą valstybės tarnyboje. Kartu su juo teistam T.Baniui paskirta 48 000 eurų bauda.

Byloje taip pat visiškai tenkintas Plungės rajono savivaldybės administracijos civilinis ieškinys turtinės žalos atlyginimui. Nuteistieji privalės kartu atlyginti 43 027 Eur.

Byloje dėl sveikatos apsaugos sektoriaus viešųjų pirkimų pernai liepą E.Bierontas taip pat pripažintas kaltu dėl kyšininkavimo. Sutikęs su Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroro argumentais teismas skyrė vyrui piniginę 7 tūkst. eurų baudą bei atėmė teisę 3 metus dirbti darbą valstybės tarnyboje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas