Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 25 /11:48

Kovotojas su Biržų mafija R.Misevičius pats bus teisiamas: smurtas, ginklas, padegimai, grasinimai mirtimi

Stambus Biržų rajono ūkininkas Romualdas Misevičius išgarsėjo prieš kelerius metus, kuomet buvo šlovinamas kaip paprastų žmonių, savarankiškai kovojančių su mafija, simbolis. Dabar situacija pasikeitė kardinaliai: patį R.Misevičių užgriuvo baisūs teisėsaugos įtarimai, kuriems pasitvirtinus, ūkininkui grėstų ilgi metai nelaisvės.
Romualdas Misevičius
Romualdas Misevičius / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

Bus teisiamas Biržų rajono ūkininkas, bandęs sudeginti kaimyno turtus. Panevėžio apygardos prokuratūra baigė ikiteisminį tyrimą dėl Biržų rajone 2015–2016 metais padarytų nusikalstamų veikų. Į kaltinamųjų suolą sės vietos ūkininkas Romualdas Misevičius ir keturi jam galimai talkinę vykdant nusikaltimus pasvaliečiai bei biržiečiai.

Dar du įtariamieji ieškomi, todėl jų bylos išskirtos į atskiras.

Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atliko Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai, o jiems vadovavo Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Aurelijus Navickas.

Biržų rajone ūkininkaujančiam anksčiau teistam R.Misevičiui teisėtvarkos pareigūnai pareiškė kaltinimus dėl dviejų biržiečių sumušimo organizavimo. Taip pat jis kaltinamas dėl didelės vertės svetimo turto sugadinimo organizavimo visuotinai pavojingu būdu bei pasikėsinimo sugadinti didelės vertės svetimą turtą, grasinimo nužudyti, neteisėto disponavimo šaunamuoju ginklu ir jo gabenimo kontrabanda per Lietuvos sieną.

Gaisro padaryti nuostoliai įvertinti beveik 118 tūkst. eurų.

Ikiteisminio tyrimo metu surinkti įrodymai leidžia manyti, kad R.Misevičius galimai organizavo kaimynystėje ūkininkaujančios šeimos, su kuria konfliktuoja, mechaninių dirbtuvių padegimą. 2015 metų vasarą per padegimą sudegė ne tik šis pastatas, bet ir jame stovėjusi žemės ūkio technika. Gaisro padaryti nuostoliai įvertinti beveik 118 tūkst. eurų. R.Misevičius taip pat įtariamas 2016 metų liepą, veikdamas bendrininkų grupėje su nenustatytu asmeniu, pasikėsinęs sugadinti daugiau nei 85 tūkst. eurų vertės minėtų kaimynų sraigtinį transporterį-krautuvą.

Įtariama, kad R.Misevičius taip pat organizavo bendrininkų grupę, kad būtų sumušti du Biržų rajono gyventojai. Vienas jų teisme liudijo prieš R.Misevičių, o kitas su šiuo ūkininku bylinėjosi ir teismo procesą laimėjo. Abu vyrai 2015 metų pavasarį buvo užpulti savo sodybose nepažįstamų jaunuolių ir sumušti.

R.Misevičius taip pat kaltinamas 2016 metų vasarą grasinęs nužudyti su mažamečiu vaiku einančią kaimynystėje ūkininkaujančią moterį.

Be to, R.Misevičiui pateikti kaltinimai dėl neteisėto disponavimo šaunamuoju ginklu ir jo kontrabandos. 2016 metų rudenį R.Misevičius neteisėtai į Latvijos Respubliką nusivežė sūnui priklausantį graižtvinį karabiną. Kaimyninėje šalyje jis ginklų parduotuvėje įsigijo duslintuvą karabinui, o grįžtant į Lietuvą latvių policininkai sustabdė ūkininko automobilį ir šį neteisėtai vežamą ginklą rado.

Dar dviejų įtariamųjų atžvilgiu ikiteisminiai tyrimai atskirti, nes jie pasislėpė nuo teisėsaugos ir yra ieškomi, rašoma Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus penktadienį paviešintame pranešime.

Viešai pasakojo apie patiriamą terorą

Lygiai prieš ketverius metus, 2013-ųjų vasaros pabaigoje, specialiai surengtame susitikime su policijos generalinio komisaro pavaduotoju, Biržų ūkininkas ir verslininkas R.Misevičius buvo pareiškęs, kad jo kraštą užvaldžiusi neįveikiama banditų gauja.

Biržiečiai žino, kad miestą kontroliuoja ne teisėsaugos organai, o jaunų vyrų banda – apie 30 asmenų. Jų čiuptuvai visur: tiek savivaldybėje, tiek policijoje, tiek kitose institucijose. Jie turi savo struktūrą, kaip ir „tulpiniai“.

„Biržiečiai ir, aišku, policija žino, kad miestą kontroliuoja ne teisėsaugos organai, ne policija, ne prokuratūra, o mieste įsikūrusi jaunų vyrų banda – apie 30 asmenų. Jie yra labai gerai organizuoti, jų čiuptuvai visur: tiek savivaldybėje, tiek policijoje, tiek gamtos apsaugoje, tiek kitose rajono institucijose. Jie turi savo struktūrą, kaip ir „tulpiniai“, turi sodybą, kurioje vyksta tos vadinamosios jų „strielkos“, turi savo kasą, iš kurios apmokami visokie draugelių „užsegimai“, pinigai skiriami policijai, advokatams. Jie kontroliuoja visą Biržų miestą, pradedant narkotikais, žmonių prekyba, vagystėmis, baigiant Rygos siaubimu“, – pareiškė R.Misevičius.

„Čia Garliavos įvykiai tuoj bus“

Ūkininkas tuomet viešai guodėsi, kad mafijos atstovai už principingumą nuolat terorizuoja jį ir visą šeimą, grasina netgi mirtimi.

„Dabar man nuosprendis toks: kol tėvas nesusimokės, kad su „mentais“ dirba, tai mažojo sūnaus nelieskite, o didįjį „užverskite“. Gal tada kas nors keisis? Kaip man gyventi? Keturis vaikus auginau – kaip patriotus. Kuo man juos paversti – banditais? Aš vakarais nebegaliu technikos išleisti į laukus, nes jie pagirėse laukia visi ginkluoti.

Dabar jie vėl ginkluoti vaikšto po mūsų laukus! Kaip aš galiu leisti žmones ten dirbti? Kaip vaiką galiu leisti dirbti? Kas man juos apsaugos? Ar Biržuose iš viso yra tvarka?

Čia Garliavos įvykiai tuoj bus. Čia visiškai jokios kontrolės ir tvarkos, „bardakas“. Žiauru, ką tas jaunimėlis išdirbinėja“, – susitikimo metu karščiavosi R.Misevičius, kurį patį dabar užgriuvo kone analogiški prokuratūros kaltinimai.

Kartu su R.Misevičiumi bus teisiami keturi 22–43 metų Pasvalio bei Biržų rajonų gyventojai. Jie kaltinami fizinio skausmo sukėlimu bei nežymiu sveikatos sutrikdymu bendrininkų grupėje, kurstymu bei padėjimu tai padaryti.

Baudžiamoji byla perduota nagrinėti į Panevėžio apygardos teismą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai