Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 08 28 /15:33

Kruviną išpuolį Laisvės alėjoje įvykdę įtariamieji slėpėsi miškingoje vietovėje, kai kurie nori pasiduoti patys

Rugpjūčio 25 dieną Laisvės alėjoje Kaune 5 kavinėje sėdėjusius žmones užpuolusius bei metaliniais strypais talžiusius įtariamuosius Kauno apylinkės teismas pirmadienį leido suimti maksimaliam trijų mėnesių terminui. Paaiškėjo ir smurtautojų pavardės. Du įtariamieji sulaikyti Alytuje, du – Molėtuose. Yra ir tokių, kurie patys susisiekė su policija. Pasak pareigūnų, įtariamieji yra gerai žinomi nusikalstamame pasaulyje, teisti dešimtis kartų, taip pat ir už nužudymus bei plėšimus.

Papildyta 13.52 val. Pirmadienio popietę Kauno apskrities policija surengė spaudos konferenciją, kurioje atskleidė daugiau įtariamųjų paieškos bei sulaikymo detalių.

Konferencijoje komentarą suteikė Kauno apskrities VPK viršininkas Mindaugas Baršys bei Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Mindaugas Baršys
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Mindaugas Baršys

„Mažiau nei per 12 valandų nustatyti visi dalyvavę muštynėse įtariamieji. 4 iš jų yra sulaikyti, jiems paskirti suėmimai po 3 mėnesius. Du įtariamieji sulaikyti Alytuje, vykstantys automobiliu (ačiū Alytaus kolegoms), kiti du – Molėtų rajone, miškingoje vietovėje, prie vandens telkinio. Jie bandė slėptis. Nė vienas sulaikomas nesipriešino.

Nusikaltimo įrankiai rasti – peilis ir metalinis strypas. Sulaikytas ir vienas automobilis, dalyvavęs nusikalstamoje veikoje“, – teigė M.Baršys, pabrėžęs, kad tikrai 90-ieji negrįžta, tai – vienkartis įvykis.

Statistika, anot jo, atskleidžia, kad mažėja tiek nužudymų, tiek sunkių nusikaltimų skaičius. Tad tai – vienkartinis atvejis, padarytas „iš ekspromto“.

Paklaustas, ar tai, jog užpuolimas įvykdytas ekspromtu, reiškia, kad įtariamieji visuomet su savimi nešiojasi strypus ir kaukes, M.Baršys atsakė: „Visko gali būti“.

„Tokių dalykų netoleravome ir netoleruosime. Žmonės, įvykdę tokį nusikaltimą, tikriausiai tikisi dėmesio. To dėmesio tikrai sulauks ir jo sulauks iš policijos. Pakankamai stipraus ir ilgalaikio“, – pabrėžė Kauno apskrities policijos vadas.

15min skaitytoja pasidalijo nuotrauka, penktadienį apie 20 val. užfiksuota Alytuje, kuomet trys policijos pareigūnų ekipažai sustabdo „Volkswagen Passat“ automobilį. Manoma, kad čia ir yra užfiksuotas dviejų M.Baršio minėtų įtariamųjų sulaikymo epizodas.

Skaitytojos nuotr./Įtariamųjų sulaikymas Alytuje
Skaitytojos nuotr./Įtariamųjų sulaikymas Alytuje

Kai kurie patys susisiekė su policija

Sulaikyti ir suimti šiuo metu 4 asmenys. Jie priklauso nusikalstamam organizuotam pasauliui.

Iš viso nustatyti 9 asmenys, dalyvavę nusikalstamoje veikoje. Kitų buvimo vietos vis dar nustatinėjamos, namuose atliktos kratos. Visi įtariamieji – kauniečiai.

„Yra norinčių prisistatyti į policiją savarankiškai. Jie mus informavo“, – atskleidė M.Baršys.

Visi įtariamieji, anot jo, teisti dešimtis kartų – už nužudymus, plėšimus, turto prievartavimus ir t.t. Jų amžius svyruoja nuo 30-ties iki 50-ties metų.

Paklaustas, ar įtariamieji galėjo jau kurį laiką sekti tuos, kuriuos užpuolė Laisvės alėjoje, M.Baršys atsakė: „Nemanau“.

„Jokie civiliai asmenys nenukentėjo, nukentėjo tik tie asmenys, kurie ir turėjo nukentėti“, – patikino Kauno apskrities policijos vadas.

Tokių viešosios tvarkos pažeidimų, pasak jo, skaičius per pastaruosius penkerius metus sumažėjo Kaune dvigubai – iki 100.

Nukentėjusieji tyli

Nukentėjusieji, kuriems, pasak M.Baršio, stiprių sveikatos sužalojimų nepadaryta, vis dar tyli, nieko apie įvykį neaiškina. Vienam iš nukentėjusiųjų nustatytas kaulo lūžis.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Darius Valkavičius
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Darius Valkavičius

„Viešoji tvarka ir rimtis yra saugoma vertybė. Penktadienį ta vertybė Laisvės alėjoje buvo tiesiog sudraskyta. Tai yra labai įžūlu, ciniška. Dienos metu, matant kitiems praeiviams. Šalia buvo ir vaikų. Manau, kad dalis tiek miesto gyventojų, tiek svečių buvo šokiruoti. Visi užpuolikai yra nustatyti, tik laiko klausimas, kada bus likę sulaikyti“, – pažadėjo D.Valkavičius.

Įtariamieji su pareigūnais, jo teigimu, nebendradarbiauja, tačiau tai ne pirmas toks atvejis, tiriant nusikalstamas veikas.

„Iš to nedarau problemos. Mums pakanka duomenų tęsti šį ikiteisminį tyrimą nepriklausomai nuo to, ar kas nors iš proceso dalyvių teikia informaciją, ar ne“, – aplinkybę, kad tyli ir nukentėjusieji, įvertino D.Valkavičius.

Nusikaltimo padarymo motyvas šiandien, anot jo, dar nėra tiksliai aiškus. Neatmetama versija, kad tai – organizuotų nusikalstamų grupuočių kova.

Paprašytas įvertini organizuoto nusikalstamumo lygį šių dienų Kaune ir ar senųjų gaujų „Agurkinių“, „Kamuolinių“, „Daktarų“ likučiai vis dar yra aktyvūs, vyriausiasis prokuroras atskleidė, jog šiuo metu Kauno apygardos prokuratūroje vykdomi 3 ikiteisminiai tyrimai, susiję su organizuotais nusikalstamais susivienijimais.

„Tokie tyrimai būna plačios apimties, nes asmenys susiburia daryti labai sunkius ir sunkius nusikaltimus, pasiskirsto vaidmenimis, turi labai aiškiai išreikštą hierarchiją. Pagrindinis jų pajamų šaltinis – narkotikų prekyba, kuri generuoja pakankamai didelius pinigus“, – įvertino D.Valkavičius.

Suėmė 3 mėnesiams

Šeštadienį Kauno apskrities policija pranešė, kad Kaune penktadienį Laisvės alėjoje restorane sėdėjusius asmenis sumušę užpuolikai nustatyti, 4 jų sulaikyti, vykdoma likusių asmenų paieška.

Dėl sulaikytųjų policija kreipėsi į teismą, kad jiems būtų paskirtos kardomosios priemonės.

Pirmadienio rytą Kauno apylinkės teismas informavo, kad visiems jiems skirtas 3 mėnesių suėmimo terminas.

„Rugpjūčio 27 d. Kauno apylinkės teismas tenkino šiam ikiteisminiam tyrimui dėl viešosios tvarkos pažeidimo bei nesunkaus sveikatos sutrikdymo vadovaujančios Kauno apylinkės prokuratūros prokurorės prašymą keturiems įtariamiesiems – L. Š., T. M., J. M. ir K. K. – skirti griežčiausias kardomąsias priemones – suėmimus trijų mėnesių laikotarpiui.

Griežčiausios kardomosios priemonės skirtos atsižvelgiant į tai, jog asmenys gali bėgti (slėptis) nuo ikiteisminio tyrimo pareigūnų, prokuroro ar teismo bei trukdyti procesui“, – 15min teigė Kauno apylinkės teismo pirmininko padėjėja ryšiams su žiniasklaida ir visuomene Tautvilė Merkevičiūtė.

15min žiniomis, suimti Lukas Ščerbinskas, Tadas Mučinskas, Juozas Minkevičius, Karolis Kavaliauskas.

1992 m. gimęs L.Ščerbinskas iki šiol jau 8 kartus teistas Lietuvoje, 3 – užsienyje.

Aštuoni puolė penkis

15min primena, kad rugpjūčio 25 d. popietę kaukėta gauja, ginkluota kastetais bei metaliniais strypais, Laisvės alėjoje, restorano „Grilintas cinamonas“ lauko terasoje, puolė restorane sėdėjusius žmones. Pagal pradinę informaciją 8 asmenys galimai užpuolė keturis vyrus ir vieną moterį.

Anot liudytojų, užpuolikai buvo apsirengę juodai, kaukėti, ginkluoti kastetais ir metaliniais strypais. Įvykus susirėmimui, skraidė restorano inventorius, ant grindinio liejosi kraujas. Vienas iš kaukėtųjų suriko: „Aš vis tiek tave užmušiu“.

VIDEO: Penktadienį Kaune, Laisvės alėjoje, kaukėti bei strypais ginkluoti banditai užpuolė kavinėje sėdinčius vyrus

Trys nukentėjusieji – gimę 1973, 1980 ir 1997 m. – galiausiai atsidūrė ligoninėje. Po medikų apžiūros jie paleisti gydytis ambulatoriškai. Kaip patvirtino teisėsauga, vienas iš nukentėjusiųjų – su nusikalstamu pasauliu sietinas 1980 metais gimęs Rytis Sadauskas.

15min nuotr./Rytis Sadauskas
15min nuotr./Rytis Sadauskas

Vietos gyventojas tikino matęs, kad buvo sužalotas ir vienas iš užpuolikų – jis, susiėmęs už kaklo, bėgo į vidinį Laisvės alėjos kiemą.

Grupuočių santykių aiškinimasis

Kaip dar tą pačią dieną teigė Kauno apskrities VPK viršininko pavaduotojas Darius Pliavga, įvykis susijęs su nusikalstamų grupuočių santykių aiškinimusi, pašaliniai asmenys, buvę kavinėje, nenukentėjo.

„Tai yra brutalu, įžūlu, mes to netoleruojame. Motyvai – senesni konfliktai. Mūsų žiniomis, jie anksčiau konfliktavę. Tai tolimesnis santykių aiškinimasis. Grupuotės neturi pavadinimų, turi tik savo autoritetus“, – penktadienio vakarą teigė D.Pliavga.

Pasak policijos generalinio komisaro Renato Požėlos, galimas išpuolio motyvas – tokiu būdu bandyta pagąsdinti, kad „štai, mes į nieką nekreipiame dėmesio: kad tai vieša vieta, centras, tarp žmonių“.

Nukentėjusieji neduoda parodymų.

Vienas nukentėjusysis policijai gerai žinomas

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl viešosios tvarkos pažeidimo (Baudžiamojo kodekso 284 str. – baudžiama viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų) bei nesunkaus dviejų ar daugiau žmonių sveikatos sutrikdymo (Baudžiamojo kodekso 138 str. 2 d. 5 p. – gresia laisvės atėmimas iki penkerių metų).

Nukentėjęs R.Sadauskas – vienas artimiausių „agurkinių“ gaujos lyderio, Sauliaus Velečkos-Agurko, draugų. Jis puikiai žinomas teisėsaugininkams, taip pat mirtiniems Agurko gaujos priešams „kamuoliniams“.

Daugiau apie R.Sadauską ir jo kriminalinę praeitį skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas