Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 14 /10:21

Kūdikio nužudymu kaltinta Eglė Kuuz kalės dešimt metų, sugyventinis lieka laisvėje

Lietuvos apeliacinis teismas balandžio 14 d. nutartimi paliko nepakeistą Klaipėdos apygardos teismo 2022 m. rugpjūčio 1 d. nuosprendį, kuriuo savo naujagimį nužudžiusiai Eglei Kuuz paskirta 10 metų laisvės atėmimo bausmė, o jos sugyventinis Zenonas Beniušis išteisintas dėl kaltinimų sukursčius nuteistąją nužudyti naujagimį.
Į teismą atvežta 34-erių moteris, antradienį garažų masyve pagimdžiusi ir mirčiai palikusi kūdikį.
Kūdikį mirčiai nuo šalčio palikusi Eglė Kuuz kalės dešimt metų. / Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr.

Nuteistoji Eglė Kuuz pirmosios instancijos teismo nuosprendžiu buvo pripažinta kalta dėl mažamečio, bejėgiškos būklės savo šeimos nario nužudymo, t. y. dėl to, kad ji ką tik gimusį naujagimį žiemos metu paliko lauke, todėl naujagimis dėl bendro kūno atvėsimo netrukus mirė.

Nuteistosios sugyventinis Zenonas Beniušis skundžiamu nuosprendžiu buvo išteisintas dėl jam pareikštų kaltinimų sukursčius nuteistąją nužudyti naujagimį.

Pirmosios instancijos teismo nuosprendį apskundė prokuroras. Jis prašė panaikinti nuosprendžio dalį dėl Zenono Beniušio išteisinimo ir jį pripažinti kaltu sukursčius Eglę Kuuz nužudyti naujagimį bei jam paskirti penkiolikos metų laisvės atėmimo bausmę.

Sugyventinio spaudimo neįžvelgė

Bylą nagrinėjant Lietuvos apeliaciniame teisme, buvo apklausti išteisintasis, nuteistoji, taip pat ekspertai.

Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegija konstatavo, kad apygardos teismas pagrįstai Zenoną Beniušį išteisino dėl jam pareikštų kaltinimų, kadangi nustatyta, jog naujagimį tyčia nužudė jo motina, tačiau nėra surinkta pakankamai objektyvių duomenų, kurie pagrįstų vienareikšmę išvadą, kad padaryti šią nusikalstamą veiką ją sukurstė išteisintasis.

Teisėjų kolegija pažymėjo, kad asmuo gali būti pripažintas nužudymo kurstytoju tik tada, jei jis yra nusikalstamos veikos iniciatorius, sukelia kitiems asmenims pasiryžimą, norą padaryti nusikalstamą veiką ir siekia nužudyto asmens mirties.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėdos garažuose šaltą žiemos rytą kūdikį mirti ant grindinio palikusi pora atsidūrė teisme.
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėdos garažuose šaltą žiemos rytą kūdikį mirti ant grindinio palikusi pora atsidūrė teisme.

Tačiau aptariamu atveju nustatyta, kad nuteistoji dar iki gimdymo buvo apsisprendusi atsikratyti būsimo kūdikio. Nuteistosios tyčia nužudyti vaiką jau buvo susiformavusi iki gimdymo ir gimdymo metu, todėl papildomas Zenono Beniušio paskatinimas nebuvo reikalingas.

Be to, konstatuota, kad nėra pagrindo išteisintojo Zenono Beniušio po gimdymo nuteistajai išsakytų žodžių kategoriškai vertinti kaip skatinusių nužudyti naujagimį, o ne raginusių kitokiais (nenusikalstamais) būdais nuteistąją su naujagimiu pasišalinti iš išteisintojo gyvenimo.

„Apeliacinis teismas išnagrinėjo ir nustatė, kad Klaipėdos apygardos teismas teisingai įvertino surinktus įrodymus. Asmuo gali būti kurstytoju, jei jis yra iniciatorius, sukelia asmens pasiryžimą ir siekia mirties. Nustatyta, kad nuteistoji buvo apsisprendusi iki gimdymo, papildomas paskatinimas vyro jai nebuvo reikalingas“, – sakė teisėja Regina Pocienė.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėdos garažuose šaltą žiemos rytą kūdikį mirti ant grindinio palikusi pora atsidūrė teisme.
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėdos garažuose šaltą žiemos rytą kūdikį mirti ant grindinio palikusi pora atsidūrė teisme.

Žiaurus nusikaltimas

35 metų Eglė Kuuz pernai sausį pagimdė garažų masyve Klaipėdoje. Byloje nustatyta, kad gimdymas įvyko lauke, iškritęs vaikas, motinos teigimu, verkė apie 10 minučių, tačiau ji juo nepasirūpino, nešildė. Tuo metu moters sugyventinis miegojo garaže. Praėjus 20 minučių po gimdymo, moteris nuėjo į garažą ir pasakė sugyventiniui, kad gimė kūdikis.

Byloje nustatyta, kad gimdymas įvyko lauke, iškritęs vaikas, motinos teigimu, verkė apie 10 minučių, tačiau ji juo nepasirūpino, nešildė.

Ekspertų vertinimu, vyriškis lyties kūdikis buvo gyvas iki keliolikos minučių.

Pernai rugpjūtį Eglei Kuuz bausmę skyręs Klaipėdos apygardos teismas lengvinančia aplinkybe įvertino tai, jog ji davė parodymus, taip pat pripažino kaltę, nusikalto pirmą kartą.

Moteris teisme pripažino, kad savo nėštumu nesirūpino, būsimo kūdikio auginti nesiruošė, o pagimdžiusi, suprasdama, kad žiemos metu paliktas jis gali numirti, nunešė prie garažo, jo likimu nesidomėjo ir paliko likimo valiai.

Moteris gyveno asocialų gyvenimą, girtuokliavo, ji neaugino ir neprižiūrėjo kitų dviejų savo vaikų.

Ji savo kaltę pripažino, o išteisintasis, kuris, tyrimo duomenimis, nėra kūdikio tėvas, neigė prisidėjęs prie tragedijos ir teisme tikino manęs, jog motina vaiką atiduos į gyvybės langelį.

Pasak vyro, sugyventinė esą neigė, jog yra nėščia, o kūdikio gimimas buvo netikėtumas.

Teisme vyras neneigė, kad dėl išdavystės moterį buvo sumušęs, dėl to į garažų masyvą, kur pora gyveno, buvo atvykusi policija. Kaltinamasis dėl smurto buvo atsidūręs Probacijos tarnybos akiratyje.

Lietuvos apeliacinio teismo nutartis baudžiamojoje byloje įsigalioja jos priėmimo dieną, tačiau per tris mėnesius nuo paskelbimo dienos kasacine tvarka gali būti skundžiama Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas