Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 02 02

Lietuviškas trotilas britų valdžiai: kaip „airių teroristai“ ištrūko iš MI5 ir VSD pinklių

2007-ųjų rugpjūtį Rokų poligone Kauno rajone Airijos pilietis Michaelas Campbellas apžiūrėjęs automatus ir snaiperinius šautuvus paprašė ginklų prekeiviu prisistačiusio lietuvio papasakoti apie trotilą – kiek jo reikia susprogdinti vyriausybinį šarvuotą automobilį. „Ginklų prekeivis“ iš tiesų buvo Lietuvos žvalgybos agentas, vykdęs bendrą slaptą antiteroristinę operaciją su britų tarnyba MI5.
Michaelas Campbellas
Michaelas Campbellas / Aurimo Šrubėno ir 123RF nuotr.

Tokie duomenys buvo įvardyti prokurorų kaltinimuose M.Campbellui po to, kai praėjus penkiems mėnesiams nuo vizito Rokų poligone jis buvo sulaikytas Vilniuje.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Michaelas Campbellas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Michaelas Campbellas

O tada Lietuvos teisėsauga nusitaikė į jo brolį Liamą Campbellą, kuris buvo įvardijamas teroristinės grupuotės „Tikroji Airijos respublikonų armija“ lyderiu. Pasak prokurorų, būtent Liamas pasiuntė savo brolį į slaptą misiją Lietuvoje pargabenti ginklų teroro aktams rengti.

Taip prasidėjo 15 metų Lietuvos teismuose trukusi byla, kurios turinys primena įtemptą trilerį.

Jo siužetuose – slapti susitikimai Lietuvos šaudyklose ir garažuose, VSD ir MI5 agentų liudijimai, saugumo tarnybų užverbuoti šešėliniai veikėjai, netikėti teismų nuosprendžiai ir tarptautinis pasibaisėjimas nežmoniškomis sąlygomis Lukiškių kalėjime.

„Teroristinės grupuotės lyderis“ Liamas Campbellas į Lietuvą pargabentas pernai gegužę, o galutinis taškas byloje padėtas šių metų sausį. Dabar galima konstatuoti – byla didžiąja dalimi subliuško.

15min savo skaitytojams siūlo įtraukiantį pasakojimą apie šią rezonansinę bylą. Šis straipsnis parengtas remiantis išskirtiniais interviu ir bylos dokumentais.

Granatsvaidžiai iš Lietuvos į Airiją

Lietuvos prokuratūra teismui pristatė tokį vaizdą: L.Campbellas 2006-ųjų pabaigoje ėmėsi organizuoti automatų, snaiperinių šautuvų, granatsvaidžių ir granatų gabenimą iš Lietuvos į Airiją.

Ginklams buvo skirta 100 tūkst. eurų. Jais grupuotė „Tikroji Airijos respublikonų armija“ būtų rengusi teroro aktus prieš britų valdžią. Airiai prašė lietuvių, kad išmokytų jos narius naudotis ginkluote.

Kriminaliniuose sluoksniuose žinomas šešėlinis veikėjas Dublino oro uoste 2007-ųjų kovą pranešė grupuotės atstovams – jums padės lietuvis Tomas. L.Campbellas uždegęs žalią šviesą – tarkitės su Tomu.

2007-ųjų rugpjūtį L.Campbellas davė savo broliui Michaeliui pinigų, kad jis vyktų į Lietuvą ir pasirūpintų ginkluotės atgabenimu. Po kelių dienų Raseinių ir Kauno rajonuose Michaelas jau buvo užfiksuotas bandantis ginkluotę.

Michaelas Campbellas Lietuvoje. Britų spaudos paviešinti kadrai iš bylos po nuosprendžio paskelbimo
Michaelas Campbellas Lietuvoje. Britų spaudos paviešinti kadrai iš bylos po nuosprendžio paskelbimo

Lietuvių agentai airį supažindino su automatais, snaiperiniais šautuvais ir pistoletais. Susitikimai Lietuvoje tęsėsi, airiams buvo siūlomi nauji ginklai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas