Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje dar neregėtus metodus pasitelkę policijos ekspertai išpainiojo mįslingą žmogžudystę

Šiaulių apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Jūratė Tamašauskienė teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje bendradarbio nužudymu kaltinamas 50-metis Pakruojo rajono gyventojas.
Policijos ekspertai
Policijos ekspertai / 15min.lt skaitytojo Algirdo R. nuotr.
Temos: 1 Nužudymas

Ikiteisminio tyrimo, kurį atliko Šiaulių apskrities VPK Kriminalinės policijos nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai, metu buvo nustatytos šių metų balandį įvykdytos žmogžudystės aplinkybės. Naktį pagal iškvietimą į Pakruojo rajono Guostagalio kaimo gyvenamąjį namą atvykę policijos pareigūnai rado neblaivų namo šeimininką ir fotelyje gulintį vyrą be gyvybės ženklų su peiliu krūtinėje.

Tyrimo duomenimis, vyrai, susitikę po darbų, vakarojo ir vartojo alkoholį. Namo šeimininkui, kuris pats ir iškvietė pareigūnus, nustatytas 2.48 promilių girtumas.

Kaltinamasis teigė, kad neprisimena, kas įvyko, kol jie miegojo. Vyras tikino, jog jie nebuvo susipykę, todėl nežino, kas galėjo atsitikti nukentėjusiajam, praneša prokuratūra.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo tiriamos įvairios mirties versijos, tarp jų ir savižudybė. Savižudybės versija buvo atmesta atlikus specialistų tyrimus, kurie paneigė faktą, kad asmuo galėjo susižaloti pats. Ypatingą darbą šiame tyrime atliko Šiaulių apskrities VPK Kriminalistinių tyrimų tarnybos ekspertai kartu su Lietuvos policijos Kriminalistinių tyrimų centro specialistais. Jie pirmą kartą atliko iki šiol mūsų šalyje dar nenaudotą kriminalistinį metodą – kraujo pėdsakų rašto tyrimą.

Kraujo pėdsakų rašto tyrimas gali padėti nustatyti nusikaltimo aplinkybes ir atkurti įvykius nusikaltimo vietoje, pavyzdžiui, kokie smūgiai suduoti stovinčiam ar gulinčiam asmeniui, kiek smūgių suduota ir panašiai.

Kraujo pėdsakų ant drabužių tyrimas gali padėti patvirtinti arba atmesti liudytojų, įtariamųjų, nukentėjusiųjų parodymus. Tyrimu galima nustatyti, ar kraujo pėdsakai ant įtariamojo drabužių atitinka įtariamojo asmens parodymus įvykio vietoje (siekiant nustatyti, kur asmuo buvo ir ką darė nusikaltimo vietoje).

Nukentėjusiojo ir įtariamojo kraujo pėdsakų rašto tyrimas šioje nužudymo byloje padėjo nustatyti, kad nukentėjusysis buvo nužudytas sugėrovo, t. y. namo šeimininko, nors pastarasis tyrėjams dėl buvusio girtumo nesuteikė jokios informacijos apie įvykį.

Dėl šio nusikaltimo Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimą nuo 7 iki 15 metų.

Baudžiamoji byla perduota nagrinėti Šiaulių apygardos teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas