Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 03 29 /10:13

Sulaikyti 108 įtariamieji: sukčių iš Lietuvos skambučiai – britams, lenkams, net indams

Per tarptautinę operaciją Lietuvoje ir Latvijoje sulaikyti 108 įtariamieji sukčiavimu. Nukentėjusiųjų mūsų šalyje nėra, tačiau nuo angliškai, lenkiškai ir net hindi kalba kalbančių įtariamųjų galėjo nukentėti mažiausiai kelios dešimtys užsieniečių. Dalis jų iki šiol tiki sėkmingai investavę į naftą ar kriptovaliutas. Surengta stambaus masto tarptautinė operacija, ją sostinės policijos vadovas pavadino „įspūdinga“ – vien mūsų šalyje per kratas paimti keli šimtai kompiuterių, telefonų.

Praėjusią savaitę Vilniuje sulaikyti 28, o Latvijoje – 80 didelės vertės svetimo turto įgijimo apgaule veikiant organizuotoje grupėje įtariami asmenys, pranešė Vilniaus apskrities policija.

Plačiau šią tarptautinę operaciją per spaudos konferenciją antradienį pakomentavo Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) viršininkas Saulius Gagas ir Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Justas Laucius.

2019 m. Vilniuje pradėjo veikti du skambučių centrai, pradėjo pasakoti J.Laucius. Tai vadinamasis platforminis sukčiavimas, nusikalstamų veikų organizavimas pagal tokią schemą Lietuvoje sutriuškintas bene pirmą kartą.

Skambinę asmenys žmonėms siūlė neva investuoti į pelningus verslus – naftos, elektros, akcijų, kriptovaliutų prekybą. Tačiau iš tiesų nei jokie verslai, nei investicijos nebuvo vykdomos – tai buvo sukčiavimas, siekiant išvilioti pinigus.

„Galėjo būti maždaug 3 milijonai eurų“, – apie galbūt kas mėnesį sukauptą įtariamųjų sukčių sumą prasitarė Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras. Kol kas neabejotinai nustatyta sukčių išviliota suma yra apie 0,5 milijono eurų.

VIDEO: J.Laucius ir S.Gagas – apie veikusią svetimo turto įgijimo apgaule organizuotą grupę

„Buvo paimta apie 170 kompiuterių, pavyko paimti serverius su visais būtinais tinkamam veikų kvalifikavimui duomenimis. Kalbama daugiau nei apie pusės milijono sumą, kuri yra padaryta žala nukentėjusiesiems, tačiau ikiteisminiame tyrime yra duomenų, kurių pagrindu įtarimai gali keistis, kalbame apie tai, kad šitų skambučių centrų mėnesio apyvarta tiek Lietuvoje, tiek Latvijoje galėjo būti ne mažiau kaip 3 mln. eurų“, – kalbėjo prokuroras.

Žmonės vis dažniau ir dažniau nukenčia nuo tokių veikų. Tokių tyrimų Lietuvoje vis daugiau ir daugiau. Būkite budrūs, nebūkite patiklūs.

J.Laucius minėjo, kad tarp įtariamųjų yra net legaliai Lietuvoje gyvenančių Indijos piliečių. Daugelis įtariamųjų palyginti jauni, apie 30 metų, dalis jų dar studentai, į teisėsaugos akiratį iki šiol nebuvo patekę. Dalis įtariamųjų šiuo metu yra suimti nuo 15 parų iki trijų mėnesių.

Šiuo konkrečiu atveju nukentėjusiųjų Lietuvoje nėra, bet jų apstu Lenkijoje, Jungtinėje Karalystėje, Indijoje. Būtent todėl į vadinamąjį skambučių centrą buvo renkami šiomis kalbomis kalbantys „specialistai“ – anglų, lenkų, hindi.

„Lietuvoje veikę asmenys, panašu, kad sukčiavo įvairiose tiek Europos Sąjungos šalyse – Slovakijoje, Lenkijoje, Jungtinėje Karalystėje, tiek, kas šiai situacijai sukelia tam tikro pikantiškumo, – Indijoje. Nukentėjusiųjų tikrai bus ne du, ne dešimt, vienas iš pagrindinių šio ikiteisminio tyrimo pradinio etapo darbų būtų tinkamai identifikuoti nukentėjusiuosius. Šiuo metu mes kalbame ne mažiau nei porą dešimčių nukentėjusiųjų iš užsienio šalių“, – žurnalistams antradienį sakė Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Justas Laucius, kurį cituoja BNS.

Vilniaus VPK nuotr./Sulaikymo epizodas
Vilniaus VPK nuotr./Sulaikymo epizodas

Teigiama, kad į tyrimą yra įsijungusios gausios tarptautinės teisėsaugos pajėgos, iš viso per šimtą pareigūnų.

„Dalyvavo virš 130 policijos pareigūnų, dirbome kartu su Vilniaus apygardos prokurorais, su Europolo, Eurojusto atstovais, taip pat su kolegomis iš Latvijos“, – teigė S.Gagas.

„Operacija buvo labai sėkminga, įspūdinga“, – pridūrė jis.

„Tai yra pirminė tyrimo stadija, ir kai kurie asmenys dar patys nežino, kad jie yra nukentėjusieji“, – teigė Vilniaus apskrities VPK vadovas S.Gagas.

„Daugelis žmonių vis dar mano esantys sėkmingai investuojantys į tam tikrus dalykus“, – komisarui antrino Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras.

Kaip žinoma, įvairių sukčiavimo formų pasitaiko kiekvieną dieną, aferistai, regis, veikia kur kas efektyvesniais metodais, nei nuolat gyventojus apie pavojus įspėjantys teisėsaugos bei žiniasklaidos atstovai.

„Žmonės vis dažniau ir dažniau nukenčia nuo tokių veikų. Tokių tyrimų Lietuvoje vis daugiau ir daugiau. Būkite budrūs, nebūkite patiklūs“, – ragino sostinės prokuratūros vadovas.

Vilniaus VPK nuotr./Sulaikymo epizodas
Vilniaus VPK nuotr./Sulaikymo epizodas

S.Gago teigimu, šiandien norima atkreipti visuomenės dėmesį, kad reikia saugotis ir žiūrėti, kur investuojami pinigai.

Nuo 10 val. teisėsaugininkų komentarą galėjote stebėti tiesiogiai per vaizdo transliaciją portale 15min.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas