Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 10 /17:17

Linas Pernavas apdovanojo ir gyrė pavaldinius: „Policija tapo atspari korupcijai“

Policijos departamente ketvirtadienio pavakarę apdovanoti korupcijai atspariausi policininkai.
Kyšiams atspariausių policininkų apdovanojimai 2016
Linas Pernavas (dešinėje) apdovanoja pareigūną / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Policininkus, užfiksavusius daugiausiai bandymų juos papirkti ir pasiekusius geriausių rezultatų, apdovanojo vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis, policijos generalinis komisaras Linas Pernavas ir Vilniaus Lietuvos tūkstantmečio Rotary klubo atstovai.

Buvo apdovanota po vieną policininką iš visų 10 apskričių.

„Tikslas yra vienas ir tikslas yra bendras – švari Lietuva“, – tardamas sveikinimo žodį ceremonijos dalyviams, sakė generalinis komisaras L.Pernavas.

Jis pabrėžė, 98 proc. visų papirkimų Lietuvoje atvejų įforminama policijos pareigūnų.

„Policija tapo atspari korupcijai“, – drąsiai pareiškė L.Pernavas.

Jis pridūrė, kad nori ne tik pagirti už tai savo pavaldinius, bet ir paraginti kitų institucijų atstovus aktyviau kovoti su šiomis mūsų visuomenės piktžaizdėmis – papirkinėjimais ir kyšininkavimais.

„Mes turime būti pilietiški. Sumokėti baudą. Tačiau jokiu būdu nespręsti problemos korupciniu būdu“, – kartojo Policijos departamento vadovas.

L.Pernavas priminė, kad per 2015 m. policininkai užfiksavo per 800 bandymų juos papirkti. Trejus metus šis statistikos skaičius daugmaž stabilus.

Jis pasidžiaugė, kad tie pareigūnai, kurie ceremonijos metu yra salėje, įformino 80 papirkimų, tai yra apie 10 proc. visų atvejų. Vieną apdovanotą sostinės pareigūną per metus mėginta papirkti net 13 kartų, alytiškį – 11.

Apdovanotųjų sąrašas:

Saulius Statulevičius (Vilniaus apskritis, atlaikė 13 bandymų jį papirkti)

Gediminas Jakuška (Kauno, 7)

Giedrius Markevičius (Klaipėdos) 

Orlandas Ščegauskas (Šiaulių)

Paulius Masiliūnas (Panevėžio)

Erlandas Didžiulis (Alytaus, 11)

Algirdas Kalinauskas (Marijampolės)

Justinas Kurmis (Telšių)

Marius Vaičiūnas (Tauragės)

Darius Navikas (Utenos)

Atsiimdami apdovanojimus, pareigūnai dėkojo už įvertinimą žodžiais „Tėvynės labui!“

Laureatams įteiktos akcijos rėmėjų – kompanijų „Small planet“, „eNarbutas“, „Gjensidige“, „Impuls“ – dovanos. Taip pat „Biok“ laboratorijos kosmetika „Aras“, žurnalo „Žmonės“ metinė prenumerata ir „Rotary“ klubo nupirkti planšetiniai kompiuteriai Samsung Galaxy Tab.

Vilniaus Lietuvos Tūkstantmečio „Rotary“ klubo vardu kalbėjęs Vitalijus Vasiliauskas pabrėžė, kad šie pareigūnų apdovanojimai yra „be galo svarbi mūsų klubo akcija.“

V.Vasiliauskas taip pat pridūrė: „Kiekvienas mūsų klubo narys prisižadėjęs kovoti su korupcija individualiai.“

Rotary Lietuvos Apygardos valdytojas Antanas Čepys svarstė, kad šie pareigūnų apdovanojimai yra savotiškas abipusis policijos ir paprastų piliečių tarpusavio įsipareigojimas:

„Jūs įsipareigojate, kad laikysitės aukštų profesinės etikos standartų, o mes kaip visuomenė, jus gerbsime ir padėsime, kuo galėsime.“

A.Čepys pabrėžė, kad atsparumas korupcijai galbūt ir nėra pati svarbiausia savybė profesionaliam policininkui, tačiau „be šito štricho jūsų įvaizdžio portretas būtų daug blankesnis.“

Rotary atstovas vylėsi, jog kada nors visuomenės pasitikėjimas Lietuvos policija pasieks ugniagesių gelbėtojų lygį. 

„Policija turi būti dar aukščiau!“ – įsitikinęs A.Čepys.

VIDEO: Apdovanoti kyšiais nesusigundę pareigūnai

Vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis priminė, kad ši antikorupcinė kampanija faktiškai prasidėjo nuo lipdukų klijavimo. 

„Ir signalas buvo labai geras, kad mes bandom kažką pakeisti. Akcija tampa tradicinė ir tai rodo, kad ji nėra dirbtinė“, – kalbėjo ministras.

Ceremonijos dalyvius sveikinęs automobilių lenktynininkas  Darius Jonušis kalbėjo, kad policijos misija užtikrinti visuomenės saugumą jam svarbi, nes visų pirma „esu paprastas vairuotojas ir pilietis, kuris vairuoja tais pačiais keliais.“

Jis kartojo, kad efektyviai ir sąžiningai keliuose ir kitur dirbanti policija svarbi visai visuomenei ir kiekvienam jos nariui. „Man svarbu, kad nereiktų eiti į ligonines, ar, neduok dieve, į laidotuves“.

Pasak D.Jonušio, žmonės su policija susiduria gana dažnai, todėl nuolat diskutuoja apie policijos pareigūnų darbo kokybę, kai kurie pavyzdžiai aptariami kone kaip anekdotai. Tačiau jis siūlė nepamiršti ir reiklumo sau. „Skatinčiau visą visuomenę šnekėti ne apie pareigūną, kad jis ima kyšį, o apie mus, kad mes jam siūlom“, – sakė D.Jonušis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas