Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

M.Mažeikos-Asilo viražai teisme nesibaigia: bando nušalinti teisėją, nes ši jį nuteisė 12 metų kalėti

Pernai rugpjūtį už nužudymą ir turto sunaikinimą nuteistas 12 metų laisvės atėmimo bausme, lapkritį Mindaugas Mažeika, pravarde Asilas, išgirdo dar vieną teismo verdiktą. Už smurtą prieš moterį ir narkotikų disponavimą jam skirta kalėti 4 metus. Nuteistasis apskundė abu nuosprendžius ir toliau mindo teismų slenksčius. Naujas M.Mažeikos gynybos triukas – bandymas nušalinti teisėją.
Mindaugas Mažeika teisme
Mindaugas Mažeika teisme / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Pernai lapkričio 14 dieną paskelbtame Kauno apylinkės teismo nuosprendyje M.Mažeika pripažintas kaltu dėl trijų nusikalstamų veikų padarymo. Jis jas padarė bausmės vykdymo metu, kai kitoje – nužudymo byloje – buvo taikoma intensyvi priežiūra.

Teismas M.Mažeiką pripažino kaltu ne tik dėl draugės sumušimo, bet ir dėl psichotropinių medžiagų (tablečių, kurių sudėtyje yra lorazepamo) laikymo, neturint tikslo jų platinti bei narkotinių medžiagų – delta-9-tetrahidrokanabinolio ir kokaino – laikymo turint tikslą jas platinti ir platinimo. Nustatyta, kad M.Mažeika pastarosios medžiagos – kokaino – dalį įvykio metu perdavė suvartoti nukentėjusiajai S.B., o kitas medžiagas laikė prie savęs ir bute.

Subendrinta bausmė nuteistajam – ketverių metų laisvės atėmimas.

Skelbiant teismo nuosprendžio motyvus, paaiškėjo, kad teisėja nepatikėjo nukentėjusiosios pateikta versija, jog ją sužalojo kitas asmuo – nakties metu į įvykio vietą M.Mažeikos draugo atvežta paslaptinga mergina, apie kurią niekas negalėjo pateikti jokių tikslių duomenų. Ši versija atsirado tik prieš perduodant bylą į teismą.

Tad Kauno apylinkės teismo teisėja priėmė nutartį, kuria perdavė Kauno apygardos prokuratūros Kauno apylinkės prokuratūros vyriausiajam prokurorui duomenis dėl galimai melagingus parodymus teisme davusios nukentėjusiosios ir dviejų liudytojų E.B. bei N.A.M. Jiems taip pat gresia baudžiamoji atsakomybė.

Nuosprendį apskundė

Nepatenkinti tokiu nuosprendžiu, tiek M.Mažeika-Asilas, tiek nukentėjusioji padavė apeliacinius skundus. Abu jie prašo visiško išteisinimo. Sausio 22 dieną Kauno apygardos teisme turėjo prasidėti bylos apeliacine tvarka nagrinėjimas, tačiau nuteistasis metė naują kozirį – pareiškė nušalinimą vienai iš kolegijos teisėjų Aušrai Vingilei.

Nušalinimo motyvus pateikė M.Mažeikos gynėjas Ričardas Girdziušas, pareiškęs, kad tai tik 4 kartas jo karjeroje, kai paduoda prašymą nušalinti bylos teisėją.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Ričardas Girdziušas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Ričardas Girdziušas

Pasak advokato, būtent teisėja A.Vingilė pernai metais priėmė sprendimą už nužudymą įkalinti M.Mažeiką 12-ikai metų. Dėl šio nuosprendžio padavus apeliacinį skundą, 2019 m. lapkritį Lietuvos apeliacinis teismas byloje priėmė nutartį atlikti iš naujo įrodymų tyrimą, o jis atliekamas, anot R.Girdziušo, tuomet, kai pirmosios instancijos teismas neištyrė visų aplinkybių arba pasirėmė įrodymais, kurie buvo prieštaringi.

„Aušra Vingilė neištyrė labai daug aplinkybių. Nenustačius jų, priėmė apkaltinamąjį nuosprendį. Apeliacinis teismas nusprendė iš naujo nagrinėti baudžiamąją bylą. Tad Vingilė vargu ar bus objektyvi nagrinėjant šią bylą. Kilo abejonių dėl jos nešališkumo. Juk priėmė nuosprendį, kurio pagrįstumas kelia abejonių net Lietuvos apeliaciniame teisme. Galėtų kitas teisėjas nagrinėti šią bylą“, – paaiškino M.Mažeikos advokatas.

Prokuroras nesutiko su tokia gynybos pozicija ir tikino nematąs pagrindo nušalinti teisėją. Pasak jo, aukštesniojo teismo sprendimas dar nėra priimtas.

„Tokiu atveju, priėmęs vieną sprendimą teisėjas nebegalėtų nagrinėti kitų bylų, nes viena ar kita bylos šalis visuomet reikštų nušalinimą“, – stebėjosi prokuroras.

Pasisakė ir pati A.Vingilė. Ji patikino, kad nužudymo byla nesusijusi su ta, kuri dabar bus nagrinėjama. Likę du kolegijos nariai nutarė išeiti pasitarti ir priimti sprendimo. Nutartį dėl M.Mažeikos pareikšto teisėjos nušalinimo žadama skelbti sausio 28 dieną.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Mindaugas Mažeika teisme
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Mindaugas Mažeika teisme

Pats M.Mažeika nepageidauja dalyvauti apeliaciniuose posėdžiuose – prašo organizuoti nuotolines konferencijas, kad jis galėtų stebėti bylos nagrinėjimą iš pataisos namų.

„Labai sunku važinėti man – su sveikata labai prastai“, – paaiškino M.Mažeika.

Nuteistas už smurtą prieš draugę

15min primena, kad 2018 metų lapkritį M.Mažeika nuteistas už tai, kad itin žiauriai smurtavo prieš draugę, kurios teismas nepripažino turinčios šeimos nario ar sugyventinės statuso. M.Mažeika atliko daugybę smūgių kumščiu į įvairias kūno vietas, sugyventinę spardė, griebė už plaukų ir prievarta parklupdė. Galiausiai jis metė į ją skardinę alaus, taip apliedamas. Moteriai buvo nustatytos kraujosruvos, sutrikdyta psichikos sveikata.

Nusikalstamos veikos metu M.Mažeika buvo apsvaigęs tiek nuo alkoholinių gėrimų, tiek nuo kokaino. Jo jis davė vartoti ir sugyventinei, todėl buvo kaltinamas ir narkotinių priemonių laikymu bei disponavimu. Kratų metu aptikta ir tablečių, kurių sudėtyje yra psichotropinių medžiagų.

Nusikaltimas paaiškėjo tuomet, kai 2018 metų lapkritį viena moteris teisėsaugai pranešė, kad nebegali susisiekti su savo 1989 metais gimusia dukra, kuri galimai yra sumušta. Paieška atvedė iki M.Mažeikos nuomojamo buto Kauno Žemaičių gatvės 14-ajame name. Policijai į vidų antrajame aukšte teko brautis su ugniagesių gelbėtojų pagalba.

Bandant į vidų patekti pro langą, pradėjus laužti buto duris, jas atrakino pats M.Mažeika. Bute rasta galimai sumušta moteris, ji dėl sužalojimų pristatyta į gydymo įstaigą. M.Mažeikos tame bute būti negalėjo – pagal taikomą intensyvią priežiūrą, jis privalėjo būti kitur – priežiūrą atliekančioje įstaigoje registruotas kitas adresas.

Iki tol M.Mažeika, kuris tuo metu buvo teisiamas dėl nužudymo, dėl savo sveikatos būklės laiką leisdavo laisvėje, vis darydamas įvairiausius administracinius nusižengimus. Tačiau nuolat kardomąją priemonę (paskirtą nužudymo byloje) pažeidinėjusį vyrą po draugės sumušimo nuspręsta galiausiai suimti.

Pernai rugpjūčio mėnesį M.Mažeika nuteistas dėl „agurkinių“ gaujos nario Igorio Laškevičiaus žmogžudystės. Šį teismo verdiktą jis apskundė – šiuo metu byla nagrinėjama apeliacine tvarka.

Iki 2019 metų lapkričio M.Mažeika-Asilas buvo teistas 6 kartus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus