Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mažeikiuose iš narkotikų prekybos užpernai „uždirbti“ 10 000 eurų atsirūgs šią liepą

Šiaulių teismo nuosprendžio laukia vienas vyras ir trys vaikinai, Mažeikių mieste 2019 m. įsivėlę į nusikalstamus reikalus su kvaišalais.
Kvaišalai
Kvaišalai / 123RF.com nuotr.

Šiandien Šiaulių apygardos teisme nagrinėjamoje baudžiamojoje byloje, kurioje keturi Mažeikių miesto ir rajono gyventojai: 23 m. Mantas Gaudiešius, 22 m. Artūras Paulauskas, 38 m. Tomas Velikonskas ir 21 m. Aurelijus Venskus kaltinami skirtingais nusikaltimais – asmens įtraukimu į prekybą narkotinėmis priemonėmis, neteisėtu disponavimu narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti, neteisėtu disponavimu narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti, narkotinių ar psichotropinių medžiagų platinimu nepilnamečiams, pasakytos proceso dalyvių baigiamosios kalbos, kaltinamiesiems suteiktas paskutinis žodis. Teismo sprendimą numatoma skelbti liepos 16 dieną.

Bylos kaltinamajame akte nurodoma, kad nusikalstamos veikos padarytos 2019 metais Mažeikių mieste.

Sausio mėnesio pabaigoje kaltinamasis M.Gaudiešius, pasinaudodamas jauno piliečio T.R. socialinių įgūdžių stoka, vaikino pažeidžiamumu, pasiūlė jam platinti narkotines ir psichotropines medžiagas.

Kai pastarasis atsisakė, M.Gaudiešius ėmėsi psichologinio ir fizinio smurto – vaikinui siuntinėjo grasinamas žinutes, T.R. akivaizdoje mušė benamius asmenis, o netrukus smurtą patyrė ir pats vaikinas.

Palaužtas T.R. sutiko platinti narkotines ir psichotropines medžiagas. M.Gaudiešius jaunuoliui perduotas narkotines medžiagas liepė pardavinėti po 9 eurus už vieną gramą, tabletes su psichotropine medžiaga – po 6 eurus už vieną gramą.

Narkotikai buvo slepiami įvairiose slėptuvėse Mažeikiuose, kurias M.Gaudiešius nurodydavo savo užverbuotam platintojui. Narkotikus platintojas pardavė maždaug per 15 kartų, gautus 10 000 eurų vaikinas perdavė M.Gaudiešiui.

2019 metų balandžio 14 dieną M.Gaudiešius tiksliai nenustatytą kiekį kanapių ir 34 vienetus tablečių su 3,94 g psichotropinės medžiagos – MDMA nugabeno į miškelį ir už akmens paslėpė.

Narkotikus kitą dieną paėmė užverbuotas platintojas T.R. ir netrukus dalį jų už 34 eurus pardavė T.Velikonskui. Pastarasis tą pačią dieną policijos pareigūnų buvo sulaikytas, įvykio metu kaltinamasis narkotikus išmetė ant žemės, taip mėgindamas jų atsikratyti.

M.Gaudiešius taip pat kaltinamas tuo, kad dalį savo namuose laikytų narkotinių ir psichotropinių medžiagų tolimesniam platinimui perdavė kaltinamajam A.Paulauskui.

Pastarasis dalį psichotropinių medžiagų – 2 tabletes MDMA maždaug už 26 eurus pardavė kitam kaltinamajam – A.Venskui.

O šis 2019 metų kovo 20 dieną savo namuose psichotropikais „pavaišino“ dvi nepilnametes, nors ir žinojo, kad šios dar nėra pilnametės.

Vienas kaltinamųjų psichotropikais „pavaišino“ dvi merginas, nors ir žinojo, kad šios dar net nėra pilnametės.

Šiandien savo baigiamojoje kalboje valstybės kaltinimą šioje byloje palaikanti prokurorė teigė, jog visiems keturiems kaltinamiesiems inkriminuotos nusikalstamos veikos yra įrodytos liudytojų parodymais, pačių kaltinamųjų prisipažinimu, kita byloje esančia medžiaga.

Prokurorė pabrėžė, jog trys kaltinamieji nusikalstamas veikas padarė būdami anksčiau teisti, teistumo neturi tik A.Venskus.

Valstybės kaltintoja teismo prašė, kad kaltinamųjų prisipažinimą, nuoširdų gailėjimąsi teismas pripažintų kaltinamųjų atsakomybę lengvinančia aplinkybe. Prokurorė pabrėžė, kad kaltinamasis A.Venskus nusikalto pirmą kartą, savo kaltę pripažino ir pareigūnams nuosekliai papasakojo apie nusikaltimo aplinkybes.

Ji teismo prašė už padarytą nusikalstamą veiką A.Venskui paskirti bausmę – laisvės apribojimą 2 metams. Kaltinamajam T.Velikonskui už padarytą nusikalstamą veiką prokurorė teismo prašė paskirti bausmę – 75 paras arešto. Griežčiausių bausmių paprašyta kaltinamajam A.Paulauskui – laisvės atėmimo 3 metams, ir M.Gaudiešiui – laisvės atėmimo 4 metams bei 6 mėnesiams.

Visos įvardytos bausmės jau yra sumažintos vienu trečdaliu, galutinai jos gali būti užfiksuotos tik apkaltinamajame nuosprendyje.

Kaltinamųjų gynėjai teismo prašė įvertinti, kad jų ginamieji kaltę pripažino, papasakojo apie nusikaltimo aplinkybes. Patys kaltinamieji teismo irgi prašė skirti švelnesnes bausmes, pažymima Šiaulių apygardos teismo pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento