Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Moteris skundžiasi, kad globos namuose Vilniuje sumušė ir išprievartavo jos sūnų

Vilnietė sostinės policijai pareiškė, kad jos 6 metų sūnus globos namuose patyrė fizinį smurtą ir seksualinę prievartą.
Daugiavaikė šeima bus stebima Vaikų teisių tarnybos specialistų.
Asociatyvinė iliustracija / 15min.lt nuotr.

Vienuose Vilniaus apskrityje veikiančiuose vaikų globos namuose – mažamečių sekso skandalas.

6 metų berniuko motina sostinės policijai parašė pareiškimą, kad globos namuose augantis jos sūnus buvo sumuštas ir išprievartautas. Teigiama, kad vaikas išnaudotas oraliniu būdu. Anot vilnietės, prievartautojas yra tų pačių globos namų kiek vyresnis, tačiau irgi dar mažametis auklėtinis.

„Šeštadienį aš buvau aplankyti savo vaiko. Jis man papasakojo apie šį įvykį. Aš labai susinervinau, man net kojas pakirto. Ir iš karto iš globos namų nuvažiavau į policijos komisariatą“, – portalui 15min.lt teigė vilnietė.

Tiesa, kurią dieną jos sūnus galbūt patyrė prievartą, moteris prisipažino neišsiaiškinusi: „Buvo anksčiau. Bet jis nepasakė, kada.“

Photos.com/Vaiko agresija
Photos.com/Vaiko agresija

Ar kas nors matė, kaip buvo skriaudžiamas mažametis? „Visa grupė, visi vaikai tai patvirtino“, – teigė motina, pripažinusi, kad tarp liudininkų suaugusiųjų nėra.

Kaip vaikas po įvykio jaučiasi? „Tą dieną, kai aš nuvažiavau, tikrai nekaip. Jisai verkė...“, – pasakojo motina. Ji dar pridūrė: „Maža to, jam lūpa sudaužyta, jis net valgyti negali. Aš norėjau patikrinti, ar dantys nejuda, bet jis net nedavė paliesti, sakė, labai skauda.“

Kreipėsi ir į vaiko teisių gynėjus

Pirmadienį vilnietė dėl savaitgalio įvykio kreipėsi ir į Vilniaus savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyrių (VTAS).

„Parašiau pareiškimą, kad vaikas būtų kuo greičiau grąžinamas, nes ten yra nesaugu“,  – sakė portalo pašnekovė. Emocijų užvaldyta moteris dar pridūrė: „Man sakė, kad vaiko teisės nori šitą įvykį užglaistyti, kad viskas būtų tylu ramu. Nori užtildyti, kad neiškiltų į viešumą.“

Moteris pabrėžė, kad kol augo namuose, smurto jos mažylis niekada nepatyrė.

„Vaiko teisės visada aiškina, kad namuose yra nesaugu, o globos įstaigoje – saugu. Labai įdomu, kaip tenai saugu, jeigu vaikas su mėlynėm, ir dar išprievartautas!“  – piktinosi berniuko motina.

„Vaiko teisės visada aiškina, kad namuose yra nesaugu, o globos įstaigoje – saugu. Labai įdomu, kaip tenai saugu, jeigu vaikas su mėlynėm, ir dar išprievartautas! Atsiprašau, bet saugumas nepasitvirtina jokiais būdais“,  – piktinosi vilnietė.

Vaiko globėjai: nieko panašaus nebuvo

Vienas iš šių globos namų vadovų portalui 15min.lt kategoriškai paneigė, kad vaikas galėjo patirti smurtą ir juolab seksualinę prievartą. „Tie faktai nepasitvirtino. Ir mes tikrai jokios informacijos neturime, net nėra ką komentuoti. Mes su vaiku dirbome, specialistai dirbo, ir ten tikrai nieko nėra, net panašu nėra“, – sakė atsakingas asmuo.

Globos namų administracijos atstovas tikino, jog galimai nuskriausto vaiko motina esą net neslepia bet kokiais būdais siekianti vienintelio tikslo: atsiimti vaiką iš globos įstaigos.  

15min.lt pašnekovas dar pridūrė, kad globos namus aplankiusiems policijos atstovams „tas pats pasirodė, kaip ir jums sakom...“

Teigia, kad tiria, bet nieko nekomentuoja

Vilniaus savivaldybės VTAS vedėjos pavaduotoja, konsultuojanti vaiko teisių pažeidimų klausimais, Greta Zvolinskienė portalui 15min.lt antradienį pareiškė, kad išsamiai nieko nekomentuos: „Nieko negaliu nei paneigti, nei patvirtinti. Vyksta tyrimas.“

Klausinėjama, kaip VTAS reaguoja į tokio pobūdžio pranešimus, G.Zvolinskienė aiškino: „Mes turime ir metodikas, ir darbo tvarkas, kaip tiriami tokie dalykai. Viską darom, ką mums reikia daryti. Kam reikia, tas ir tiria. Bet aš nesiruošiu čia komentuoti tokių dalykų spaudai. Reikia galvoti apie vaikus.“

Savosios teisybės ieškanti vaiko motina globos namuose lankėsi ir antradienį. Vilnietė sužinojo, kad jos sūnus perkeltas į kitą grupę, o vyresnis mažametis, kuris esą yra skriaudikas, apskritai yra išvežtas į kitą globos įstaigą.

Teigiama, kad vaikas mamai papasakojo, kaip jį apklausinėjo  policininkas, kaip bendravo su socialiniais darbuotojais.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešųjų ryšių skyriuje 15min.lt antradienio popietę informavo, kad prokuratūra uždraudė pareigūnams komentuoti su įvykiais globos namuose susijusio tyrimo aplinkybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas