Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Naktis Palangoje: tamsioji lenktynių pusė, „labas, dūhai“ ir nevaldomas „Bermudų trikampis“

Didžiausio automobilių sporto renginio Baltijos šalyse „Aurum 1006 km lenktynės“ metu Palangoje dirba sustiprintos policijos pajėgos. Kurortą užplūsta ne tik greičio mėgėjų minios, bet ir galingos sportinės mašinos: kai kuriems „ralistams“ taip norisi parodyti, ką turi, kad net tenka atsisveikinti su teisėmis ar „technikinėmis“. 15min praleido naktį kartu su Palangos policija – pažeidimų netrūko.
Naktinis budėjimas su Palangos policija
Naktinis budėjimas su Palangos policija / Karolinos Stažytės nuotr.

Penktadienio vakaras. Iš viso lenktynių savaitgalį Palangoje darbuojasi apie 120 pareigūnų. Vieni budi prie trasos, kiti patruliuoja mieste.

Nors didžiosios Palangos lenktynės yra itin mėgstamos žiūrovų bei dalyvių, išsikalbėjus su palangiškiais supranti, kad jos turi ir tamsiąją savo pusę: policijai netrūksta darbo, o vietiniai gyventojai burba dėl to, kad dėl uždarytų kelių jiems visą savaitę tenka važinėti žvyrkeliais. Neva, kas turtuoliams – pramoga, paprastiesiems žmonėms – nepatogumai.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Dynami:t Super Sprint lenktynės
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Dynami:t Super Sprint lenktynės

Štai išvakarėse, ketvirtadienį, policija surengė reidą Kretingos gatvėje – įkliuvo ne vienas lenktynių dalyvis. Norėdami pasirodyti, greičio pedalą miesto teritorijoje jie spustelėjo net iki 130 km/val. ar daugiau.

Tokia lenktynių reklama jų dalyviams atsieis brangiai – „ralistams“ teks atsisveikinti su vairuotojo pažymėjimais. Tiesa, policijos sprendimai įsigalios po kurio laiko, tad jie neprarado galimybės sudalyvauti pačiose lenktynėse. Vis dėlto, po jų kai kuriems teks pailsėti be mašinų.

Techninė apžiūra – ne problema

Kaip 15min papasakojo policininkai, kai kurie sportinių automobilių savininkai įsivaizduoja, kad jiems leistina viskas: ne tik daugiau nei dvigubai viršija greitį, bet ir pamiršta, kad kai kurios transporto priemonės net neregistruotos dalyvauti eisme – neturi numerių.

Štai penktadienio vakarą, patruliuodami Palangos gatvėmis, pareigūnai pastebėjo ryškų oranžinį „Ford Focus ST“. Įtarimų sukėlė langų tamsinimas. Paaiškėjo, kad priekinių šoninių stiklų šviesos pralaidumas nesiekia nė 60 proc., kai turėtų būti nemažesnis nei 70 proc.

Vairuotojui liepta pasirinkti: pašalina trūkumą vietoje arba nuo rytojaus automobiliui panaikinama techninė apžiūra. Kadangi prie vairo sėdėjęs vaikinas – ne „Ford“ savininkas, teko skambinti pastarajam.

Šis įrodinėjo, kad su langais viskas yra gerai, jie visuomet praeinantys techninę apžiūrą.

Karolinos Stažytės nuotr./Naktinis budėjimas su Palangos policija
Karolinos Stažytės nuotr./Naktinis budėjimas su Palangos policija

Vairuotojas, kuriam buvo surašytas administracinio nusižengimo protokolas (jei pažeidimas šiais metais padarytas pirmą kartą, teks sumokėti 15 eurų baudą), net pareikalavo pareigūnų parodyti šviesos laidumo matavimo prietaiso sertifikatą, ar šis kartais nėra išsiderinęs, netikslus.

„Galėtumėt rimtus pažeidėjus stabdyti, girtas vairuočiau, suprasčiau“, – nueidamas pyktelėjo „Ford“ vairuotojas.

Aplankome aikštelę, kurią palangiškiai vadina „laumės gryčia“. Joje jaunimas mėgsta piešti automobiliais saulutes, išbandyti savo transporto priemonių galingumą. Nuo nuolatinio variklių bei cypiančių padangų gausmo kenčiantys nuosavų namų savininkai dažnai į šią vietą kviečia policininkus. Tačiau mūsų apsilankymo metu pažeidėjų nepastebėta.

Baudų šulinys

Per raciją nuskamba pranešimas apie Šventojoje rusiškus vaistus be leidimo galimai pardavinėjančią moterį.

Netrukus mes jau stojame Klaipėdos plento pakelėje – čia gesinamas nežinia kaip įsiplieskęs gaisras. Pro šalį važiavusi pilietiška porelė pamatė liepsnas ir stabtelėjo. Vyras ugnį malšino medžių šakomis.

Karolinos Stažytės nuotr./Naktinis budėjimas su Palangos policija
Karolinos Stažytės nuotr./Naktinis budėjimas su Palangos policija

Atvykę ugniagesiai gelbėtojai perliejo rūkstančią miško paklotę vandeniu ir paaiškino, kad netoliese mėgsta laiką leisti benamiai, kurie kartais sumąsto ką išsikepti.

Po šio incidento vykstame į vadinamąjį „Bermudų trikampį“ – J.Basanavičiaus ir S.Daukanto gatvių sankirtą. Čia vienas šalia kito veikia net 3 naktiniai klubai, tad įvykių netrūksta.

Po 22 valandos prasideda pranešimai apie ilsėtis neleidžiančią ir niekaip netylančią muziką – skundžia konkurentai arba miegoti negalintys aplinkinių namų gyventojai.

Karolinos Stažytės nuotr./Naktinis budėjimas su Palangos policija
Karolinos Stažytės nuotr./Naktinis budėjimas su Palangos policija

Pareigūnams sureagavus į eilinį pranešimą dėl triukšmo, į akistatą su policininkais pasiunčiamas vis kitas naktinio klubo darbuotojas. Surašomas administracinio nusižengimo protokolas, skiriama bauda. Tačiau prasižengus pirmą kartą, ji tesiekia 10 eurų, tad barų savininkai į nuolatinius baudimus numoja ranka. Darbuotojai prisiima kaltę, už juos baudas sumoka įmonė ir ratas toliau sukasi.

Jei administracinis nusižengimas surašomas to paties pažeidėjo vardu, baudos suma už pakartotinį nusižengimą jau šokteli ne vieną ir ne du kartus, tačiau vis vien yra per maža, kad priverstų susimąstyti barų savininkus.

Kaip tikina pareigūnai, šiemet tokių baudų vien „Malibu lounge“ baro darbuotojams surašyta gal 50, bet triukšmo tai nesustabdo. Atvykus policijai, net nebesivarginama bent trumpam patylinti garso. Negerbiami ne tik uniformuotieji vyrai, atliekantys savo darbą, bet ir ramaus poilsio naktį išsiilgę Palangos poilsiautojai.

Kodėl į tai nereaguoja vietos valdininkai, neaišku. Juk nuolat teisės aktus pažeidinėjantis verslas neturėtų likti be deramo dėmesio ir pasekmių.

„Čia J.Basanavičiaus gatvė – žmonės juk linksmintis susirenka“, – prieštarautų kiti.

VIDEO: Vidury nakties J.Basanavičiaus gatvėje garsiai skambanti muzika

Kompromiso Palanga, rodos, nežada šioje situacijoje ieškoti.

Prisidarė nesąmonių

Patruliuojame J.Basanavičiaus gatve. Vienas vaikinas pravažiuojantiems pareigūnams šūktelėjo „labas, dūhai“ ir netrukus jau sėdėjo tarnybiniame automobilyje.

Prižadu, iškart į namus vyksiu.

Nuvežtas į komisariatą nė 21-erių metų neturinis vaikinas iš Alytaus įpūtė 2,11 prom. Savo aršumą jis jau buvo praradęs ir kalbėjo kitokiu tonu.

„Sutinku, prisidirbau, atsiprašau. Ne su jumis, pareigūnai, kalbėjau, draugams ten sakiau. Ar paleisit? Valgyti noriu. Prižadu, iškart į namus vyksiu“, – tikino vaikinas.

Jam buvo surašytas administracinio nusižengimo protokolas dėl girto pasirodymo viešoje vietoje.

„Prisidariau nesąmonių, debilas aš. Šiandien gal per girtas esu. Šį vakarą pasibaigė mano karjera Kauno policijos mokykloje. O dar jei mama sužinos...“, – kalbėjo jis, policijai žinomas dėl teisėtų reikalavimų nevykdymo.

Karolinos Stažytės nuotr./Naktinis budėjimas su Palangos policija
Karolinos Stažytės nuotr./Naktinis budėjimas su Palangos policija

Atvažiavus taksi automobiliui, vaikinas jau teiravosi, „kur yra Basankė“. Tiek tų pažadų vykti tiesiai į namus. Po pusvalandžio jis buvo vėl pastebėtas J.Basanavičiaus gatvėje.

Tuo metu į areštinę kitas ekipažas iš „Bermudų trikampio“ parvežė vaikiną, besišlapinusį viešoje vietoje. Sulaukta ir kelių pranešimų apie muštynes šalia J.Basanavičiaus gatvės. Tačiau nuvykus į jas, niekas pretenzijų nebeturėjo – dažniausiai policiją iškviečia susirūpinę praeiviai, o ne nukentėjusieji muštynių metu.

„Pareigūnai, pareigūnai, gal turit binto ir ibumetino? Draugas davė į bokso kriaušę – pirštas kraujuoja“, – prie įvykio vietoje dirbančių policininkų priėjęs pasiteiravo neblaivus jaunuolis.

Kiti nakties eigoje vis paprašydavo „prasipūsti“ į alkotesterį ar parvežti juos, sunkiai einančius, į namus. Paaiškinus, kad girto pasirodymas viešoje vietoje užtraukia atsakomybę, su šypsena atsisveikindavo ir greitai pasišalindavo.

„Nevažiuok čia, ir tave susems“

Sulaukiame pranešimo, kad S.Nėries gatvėje neadekvačiai elgiasi vyras, jis galimai pavartojęs kokių narkotinių medžiagų. Pareiškėja baiminasi, kad neįkristų į šalia esantį upelį. Nuvykus į vietą, asmens nepastebėta.

Netrukus jau drausminama po J.Basanavičiaus gatvę besivažinėjanti BMW vairuotoja. Ji paaiškino, turinti šalia žemės sklypą, tad turinti ir teisę po vidurnakčio čia važiuoti, kada tik nori.

Staiga pro šalį prašvilpia du vaikinai su elektriniais paspirtukais – šių, kaip ir dviračių, eismas J.Basanavičiaus gatvėje yra draudžiamas. Paraginti policijos pareigūnų, vaikinai nestoja, net padidina greitį. Galima spėti, kad taip elgiasi dėl to, kad yra neblaivūs.

Pavyti pažeidėjų tarp daugybės pėsčiųjų ekipažui nepavyksta – jie nusuka į šoninius kiemus. Tačiau netrukus vienas iš paspirtukininkų vėl pastebimas J.Basanavičiaus gatvėje. Šįkart jis sučiumpamas. 1999 metais gimusiam vaikinui nustatytas 0,86 prom. girtumas.

Karolinos Stažytės nuotr./Naktinis budėjimas su Palangos policija
Karolinos Stažytės nuotr./Naktinis budėjimas su Palangos policija

„Esu prie „Basanovos“, to klubo, kur buvome. Nevažiuok, ir tave susems“, – telefonu draugą perspėjo paspirtukininkas.

Netrukus be paspirtuko prisistatęs draugas ėmė klausinėti, kodėl negalima J.Basanavičiaus gatve važiuoti paspirtukais, jam tai atrodė gryna nesąmonė. Pasiteiravus, ar mato, kiek žmonių šiuo metu yra gatvėje, jis tik numojo ranka.

Po 15 minučių atliekamas pakartotinis patikrinimas alkotesteriu – nustatomas 0,82 prom. girtumas.

Kartu vaikinui įteikiamas ir šaukimas, surašytas Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos, atvykti į administracinio nusižengimo tyrimą – jis slapstosi nuo karo tarnybos, yra paieškomas.

„Jau galiu virinti?“, – pasiteirauja policijos pareigūnų.

Virink, tik pėsčiomis.

Paliko draugą pasaugoti

Netrukus „Bermudų trikampyje“ pareigūnai pastebėjo ant suolelio sėdintį, visiškai „nulūžusį“ vaikiną. Jį prižiūrėjo mergina.

„Aš jo nepažįstu. Esu „Basanovos“ promo mergina. To vaikino draugai paprašė manęs pasaugoti jį, o patys nuėjo į klubą. Tai ir saugau, nepaliksi juk žmogaus, kai bloga“, – teisino mergina.

Tai yra J.Basanavičiaus gatvė – normalu.

Policijos pareigūnai perspėjo, kad jei vaikinas nepajudės į namus, teks vežti į komisariatą. Galiausia to neprireikė.

Vėl pranešama apie muštynes. Atvykus, vienas vaikinas gulėjo ant žemės. Jis buvo akivaizdžiai apsvaigęs, tačiau pretenzijų niekam neturėjo.

Karolinos Stažytės nuotr./Naktinis budėjimas su Palangos policija
Karolinos Stažytės nuotr./Naktinis budėjimas su Palangos policija

„Mes parvesime draugą į namus. Viskas gerai. Ačiū, pareigūnai, kad reaguojant. Tai yra J.Basanavičiaus gatvė – normalu“, – tikino šalia buvę vaikinai.

Policininkai papasakoja apie dar vieną J.Basanavičiaus „normalumą“ – nuolat pasimetančius vaikus. Kone kas savaitę, jei ne dažniau, sulaukiama pranešimų apie dingusius mažuosius: tėvai ėjo, gal sekundei nusisuko, ir mažametis dingo žmonių minioje.

Galiausiai vaikai randami kitame gatvės gale, dažniausiai – prie batutų parko. Būna ir tokių tėvų, kurie neprisiima atsakomybės ir teigia, kad jų vaiką tikrai kažkas turėjo nusivesti už rankos, pats nedingtų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?