Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Narkotikais prekiavusių Šiaulių policininkų byloje – ir katalikiškos organizacijos renginyje studentus mokęs pareigūnas

Šiaulių policiją iki šiol drebinant neregėtam korupcijos skandalui, naujienų portalo šaltiniai atskleidė, kokiais principais veikdavo Šiaulių narkomafija.
Giedrius Vaitkus
Įtariamasis Giedrius Vaitkus / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Tokios bylos Lietuvoje dar nebuvo. Nusikaltimų scenarijus – kaip iš amerikietiškų filmų. Ir susemtas visas skyrius – nuo viršininko vos ne iki valytojos.

Šios ir panašios replikos skamba užkulisiuose rezonansinio ikiteisminio tyrimo, iki šiol drebinančio Šiaulių policiją.

Pirmadienį Vilniaus apygardos teismas išnagrinėjo keletą skundų, kuriais Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro (ONTB) vyr. tyrėjas Gediminas Aina ir jo kolega Giedrius Vaitkus prašo paleisti juos į laisvę.

Šiems abiems įtariamiesiems griežčiausią kardomąją priemonę 2013 m. rugpjūčio 1 d. nutartimi yra skyręs Vilniaus miesto apylinkės teismas.

Įtariamieji ir jų advokatai aukštesnės instancijos teisėją mėgina įtikinti, kad skirti suėmimą nebuvo būtina, jų nesislapstymą nuo ikiteisminio tyrimo esą galima užtikrinti ir kitokiomis priemonėmis.

Suėmimai ir kratos prasidėjo žiemą

15min.lt primena, kad neregėtas skandalas Lietuvos teisėsaugą sukrėtė dar 2013 m. sausio 23 d., kai Šiaulių apskrityje sulaikyti keturi pareigūnai ir dar keli asmenys, įtarti narkotikų platinimu.

Tarp sulaikytų ir netrukus suimtų Šiaulių apskrities VPK Narkotikų kontrolės skyriaus pareigūnų buvo ir šio skyriaus viršininkas Tomas Ruchtinas.

Generalinės prokuratūros kuruojamą ikiteisminį tyrimą dėl piktnaudžiavimo, kyšininkavimo, labai didelio narkotinių medžiagų kiekio užvaldymo, neteisėto disponavimo labai dideliu narkotinių medžiagų kiekiu, jų platinimo bei kitų nusikalstamų veikų atlieka Policijos departamento Imuniteto skyrius.

Narkomafijos veiklos principai

15min.lt šaltiniai atskleidė, kokiais principais veikdavo narkomafija.

Pavyzdžiui, operacijos metu su įkalčiais sulaikomi narkotikų pardavėjai. Dalis kvaišalų patenka į oficialius protokolus.

Tuo tarpu kita dalis konfiskuotų narkotikų oficialiai neįforminama. Kišenėse dalį kvaišalų pasilikę pareigūnai vėliau skambindavo pažįstamiems nusikaltėliams, ragindami juos realizuoti šias prekes.

Kitas policininkų ir nusikalstamo pasaulio atstovų draugystės variantas – kai įkliūvantys veikėjai būdavo tiesiog paleidžiami už materialinį atlygį.

Sulaikoma vis naujų įtariamųjų

Naujienų portalo žiniomis, šio ikiteisminio tyrimo metu iš viso buvo sulaikyta iki dešimties pareigūnų ir dar būrys kartu „dirbusių“ civilių asmenų.

Daugėjant ikiteisminio tyrimo duomenų, šią vasarą tyrėjai sulaikė naujų įtariamųjų. Rugpjūčio pradžioje teismas sostinėje tris naujus įtariamuosius, tarp jų ir G.Vaitkų bei G.Ainą, leido suimti.

Kaip žinoma, dėl narkotikų įkliuvo toli gražu ne pirmą dieną policijoje dirbę pareigūnai, jų stažas skaičiuojamas nuo 8 iki 19 metų. Jų profesiniai pasiekimai buvo vertinami teigiamai.

Apie nusikaltėlius pasakodavo studentams

Policininkas G.Aina buvo pagarsėjęs ne tik kaip uolus kovotojas su nusikaltėliais, bet ir svarbių socialinių projektų dalyvis.

Pavyzdžiui, 2012 m. gruodžio 4 d. Šiaulių valstybinės kolegijos Sveikatos priežiūros fakulteto Konferencijų salėje vyko paskaita–diskusija apie prekybą žmonėmis. I ir II kurso studentams, būsimiems socialiniam darbuotojams, G.Aina pasakojo, kokį reikšmingą darbą policija atlieka prekybos žmonėmis prevencijos bei kontrolės srityse. Pareigūnas pabrėžė, kad už tokio pobūdžio nusikalstamas veikas gresia itin griežtos laisvės atėmimo bausmės.

Šis paskaita studentams buvo surengta katalikiškos organizacijos, visame pasaulyje vykdančios humanitarinę veiklą ir padedančios vargstantiems, „Lietuvos Caritas“ pastangomis. „Lietuvos Caritas – tai organizuota geros valios žmonių, motyvuotų Katalikų Bažnyčios socialiniu mokymu ir humanistinėmis nuostatomis, veikla, kuria siekiama mažinti skurdą, socialinę atskirtį ir pažeidžiamiausiems visuomenės sluoksniams tarnauti Kristaus dvasia“, – tokia yra vizija organizacijos, kuriai G.Aina savanoriaudamas talkino.

Viena geriausių Šiaulių policininkių

Dar vieną bylą, susijusią su Šiaulių policijos korupcijos skandalu, Vilniaus apygardos teismas nagrinėjo praėjusią savaitę. Teismas svarstė Daivos Doliebaitės ir jos advokato skundą dėl Vilniaus miesto apylinkės teismo 2013 m. liepos 18 d. nutarties dėl laikino nušalinimo nuo pareigų termino pratęsimo. Šiaulių apskrities VPK ONTB 1–ojo skyriaus vyresnioji tyrėja D.Doliebaitė mano, kad ji nušalinta nepagrįstai, todėl reikalavo grąžinti ją į pareigas.

D.Doliebaitės pavardė figūravo per iškilmes 2012 m. spalio 25-ąją, kai Kriminalinės policijos dienos išvakarėse, tradiciškai buvo susumuoti visus metus vykusio konkurso „Geriausieji Šiaulių apskrities kriminalinės policijos pareigūnai“ rezultatai. Šventinio minėjimo metu konkurso nugalėtojams ir prizininkams įteikti atminimo ženklai „Metų seklys“. 2012 metų konkurso 1-osios vietos laimėtojais pripažinti Šiaulių apskrities VPK Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro pareigūnai D.Doliebaitė, T.Ruchtinas, G.Vaitkus, taip pat Neringa Grinytė ir Ričardas Pocius.

15min.lt primena, kad R.Pocius buvo pareigūnų trijulėje, kurią dar 2013 m. sausio 24 d. suėmė Vilniaus teismas.

Kada didžioji Šiaulių policijos korupcijos byla pasieks teismą ir apskritai kuriame Lietuvos mieste ji gali būti nagrinėjama, kol kas neprognozuojama.

Tačiau jau dabar aišku tai, kad vien už narkotikų platinimai dideliais kiekiais pareigūnams gali grėsti kalėjimas iki 15 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas