Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nelegalia medžiokle kaltintas Žeimių klubo vadovas S.Danilevičius atsipirko už 30 eurų

Vasarą 15min pasakojo, kad Žeimių medžiotojų klubo vadovas Saulius Danilevičius apkaltintas neteisėtos medžioklės organizavimu. Dabar paaiškėjo, kad skambi byla klostosi tyliai – šiuo metu pažeidėjui tėra skirta simbolinė piniginė nuobauda. Prieš tai S.Danilevičiui grasinta 5 metų draudimu medžioti ir kone pusantro tūkstančio eurų bauda.
Medžioklės trofėjų ekspozicija
Asociatyvi iliustracija: medžioklės trofėjus / Luko Balandžio / 15min nuotr.

15min redakciją pasiekė Žeimių miestelyje sklandančios kalbos, kad vietos medžioklės būrelio bosas lengviau atsikvėpė, kai už piktybišką pažeidimą atsipirko minimalia bauda. Kai kurie bendruomenės nariai stebisi, kodėl rimčiausi kaltinimai S.Danilevičiui, galima sakyti, subliuško.

„Birželio 2 dieną Jonavos rajone tikrinome medžioklės plotus, tiesiog vykdėme reidą, kai pamatėme nuo medžiotojų buveinės Žeimių kaime pajudančius kelis visureigius. Buvo sustabdyti ir patikrinti penki medžiotojai. Aptikta pažeidimų. Manome, jog buvo ruošiamasi neteisėtai medžioklei“, –15min yra sakęs Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos vyresnysis specialistas Darius Jurevičius. Pasak jo, rastas negaliojantis pagrindinis medžioklės dokumentas – medžioklės lapas. Jis nebuvo pažymėtas medžiotojų klubo antspaudu. Patikrinimo metu tarp S.Danilevičiaus ir aplinkosaugininko įvyko susistumdymas.

Byla pasiekė Jonavos teismą

Aplinkosaugininkai išliko principingi ir visą apie S.Danilevičių surinktą medžiagą perdavė teismui.

Ši byla buvo iškelta pagal 290 straipsnį „Medžioklę reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų pažeidimas“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Asociatyvi iliustracija: nušautam vilkui lupamas kailis.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Asociatyvi iliustracija: nušautam vilkui lupamas kailis.

1-asis punktas numato, kad Medžioklės Lietuvos Respublikos teritorijoje taisyklių ir (ar) kitų medžioklę reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų pažeidimas, išskyrus šio straipsnio 3, 4, 5, 7, 8 dalyse numatytus pažeidimus, užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 30 iki 30 eurų.

Kur kas griežtesnė nuobauda medžiotojui grėsė už minėto straipsnio 4-ojo punkto pažeidimą, kuriame faktiškai kalbama apie medžioklę (kai gyvūnas dar nesumedžiotas):

„Turinčio teisę medžioti asmens (medžiotojo) buvimas medžioklės plotuose su į dėklą neįdėtu medžiokliniu ginklu, kai tam medžioklės plotų vienetui išduotame medžioklės lape nėra įrašo apie šį asmenį (medžiotoją) ir gyvūnas nesumedžiotas, arba medžiojimas teritorijose, kuriose šis asmuo (medžiotojas) neturi teisės medžioti, kai gyvūnas nesumedžiotas, užtraukia baudą nuo 600 iki 1 450 eurų.“

Jonavos rajono apylinkės teisme 15min sužinojo, kad S.Danilevičiaus administracinio nusižengimo byla buvo nagrinėjimą keletą mėnesių, o verdiktas joje paskelbtas neseniai ir šiuo metu dar nėra įsiteisėjęs.

Jonavos teismas pripažino S.Danilevičių kaltu pagal švelnųjį ANK punktą ir skyrė jam simbolinę (minimalią) 30 eurų baudą.

Tuo metu bylą toje dalyje, kurioje medžiotojui grėsė kone 50 kartų didesnė piniginė nuobauda, teismas nutarė nutraukti, kaltinimui nepasitvirtinus.

Aplinkosaugininkai persistengė?

S.Danilevičius nuo pat pradžių aiškino, kad jo sulaikymo metu medžioklė net nebuvo prasidėjusi: „Vyko dalyvių registracija. Važiavome į susitikimo vietą, nebuvome net iš gyvenvietės išvykę, kai kelią užblokavo du aplinkosaugininkai. Turėtų būti kažkokios taisyklės, kaip jie gali elgtis, o kaip ne.“

„Kai buvo paprašyta vadovo paduoti reikiamą dokumentą, šis bandė ant galinės automobilio sėdynės gulėjusį medžioklės lapą pažymėti klubo antspaudu. Stovėjau šalia ir jam to padaryti, tai yra, pašalinti pažeidimą, neleidau. Pažeidėjas buvo nustumtas į šalį ir iš jo atimtas medžioklės lapas. Toks ir apsistumdymas“, – savąją versiją yra pateikęs ir inspektorius D.Jurevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas