Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Uždarytoje Nemenčinėje į „Maximą“ be kaukės užėjusi medikė ne apsipirko, o gavo 250 eurų baudą

Griežti karantino reikalavimai nepatinka daliai prie kitokios tvarkos įpratusių gyventojų. Kai kurie jų stengiasi interpretuoti laikinus suvaržymus savaip – tuomet konfliktai neišvengiami. Dar vienas toks pavyzdys užfiksuotas ketvirtadienį blokadą patiriančioje Nemenčinėje (Vilniaus rajonas), kur vietos gyventoja iš parduotuvės „Maxima“ išėjo ne su pirkiniais, o su policijos išrašytu protokolu.
Nemenčinė, diena prieš uždarymą
Asociatyvi iliustracija: „Maxima“ Nemenčinėje, diena prieš gyvenvietės uždarymą / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Nemenčinėje gyvenanti medikė po konflikto su pareigūnais jaučiasi teisi, todėl kreipėsi į 15min redakciją. Viešai skelbiami teisės aktai byloja, kad formaliai Audronė (pavardė redakcijai žinoma) išties padarė pažeidimą, tačiau moters nuomonė iš pirmų lūpų atspindi, kaip karantino metu mąsto dalis gyventojų ir kokio požiūrio tikisi iš pareigūnų.

Medikės pasakojimas apie šio ketvirtadienio popietės įvykį Nemenčinėje skamba taip: „2020-04-16 buvau sulaikyta policijos pareigūno Pavelo Jarmakovičiaus Nemenčinės „Maxima“ parduotuvėje, pagal darbuotojos iškvietimą. Darbuotoja pastebėjo mane nedėvint veido apsaugos. Pareigūnas neleido net sumokėti už prekes, jos liko ant prekystalio.

„Jūs karantinuotas asmuo?“ – griežtai paklausė vienas pareigūnų.

„Ne, aš medikė ir neserganti“, – atsakiau.

„Ne, aš medikė ir neserganti“, – atsakiau.

Prie automobilio pasitiko dar vienas pareigūnas (Giedrius Ikomas), abu spausdami žastų srityje mane įstūmė į automobilio galą prie įmesto atsarginio rato ir žvyro pėdsakų nuo prieš tai buvusio sulaikytojo batų.

Paklausiau, kokiu pagrindu sulaikote, atsakė, jog AAP jau privalomos. Paaiškinau, jog pagal LRV nutarimą Nr. 207 jos buvo tik rekomenduojamos, o jei yra pakeitimas, prašau parodyti dokumentą.

Pareigūnas P.Jarmakovičius laikė mane apdulkėjusio automobilio gale prie žvyruoto atsarginio rato, o jo kolega G.Ikomas nuo 13.43 val. iki 14.20 val. bandė prisijungti internetą ir spausdino nusižengimo protokolą

Nr. 57-ANR P-613-2020, kuriame nuobauda paskirta pagal jau nebegaliojantį LRV 2020.03.14. nutarimą ir neegzistuojantį 3.1.10.1. punktą (paskirdami 250 eurų baudą.). Todėl dokumento pasirašyti negalėjau.

Už karantino tvarkos pažeidimą moteris sulaukė pusės minimalios nuobaudos – 250 eurų baudos.

Uždėjo man popierinę veido kaukę (kuri, mokslinių tyrimų duomenimis, nuo virusų neapsaugo ir ES šalyse yra tik rekomendacinio pobūdžio). Praleidusi daugiau kaip pusvalandį antihigieninėse sąlygose policijos automobilio gale COVID pandemijos metu, buvau paleista.

Ar tikrai profesionaliai darbavosi pareigūnai, ar tikrai laikėsi pandemijos metu reikalaujamos socialinės izoliacijos ir ar pagrįstai skiriamos baudos? O gal tik norima užsidirbti, padėti AAP platintojams?

Beje, man žodžiu pasakius, kad matau Nemenčinėje daug ne LR gyventojų, jaunimo susibūrimo būstinę savo gyvenamojoje aplinkoje, kurie galimai prisideda prie COVID pandemijos platinimo, pareigūnai patylėjo, o po to pasakė, kad patikrins.

Ar tikrai pasirinktos efektyvios kovos prieš COVID pandemiją priemonės, ar tik plaukiojame vandenyno paviršiuje?“

Suprasti akimirksniu

  • Vyriausybės nutarimas (2020-03-14) „Dėl karantino Lietuvos Respublikos teritorijoje paskelbimo“ buvo tobulinamas balandžio 8 dieną, kuomet rekomendacija dėl veido kaukių ar kitokių apsaugų dėvėjimo buvo pakeista į privalomą dalyką.
  • Minėtas LRV nutarimas papildytas konkrečiai tokiu papunkčiu 3.1.10.3.: „Viešose vietose dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones (veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones).“
  • Kaip žinoma, dar kiek anksčiau buvo priimtas Administracinių nusižengimų kodekso pakeitimas, pagal kurį baudos fiziniams asmens už karantino tvarkos pažeidimus buvo sugriežtintos: pareigūnai dabar gali skirti pinigines nuobaudas nuo 500 iki 1500 eurų.

Policija piktnaudžiauti neleis

Komentarą apie ketvirtadienio įvykį Nemenčinėje ir apskritai situaciją dėl koronaviruso plitimo izoliuotoje gyvenvietėje 15min pateikė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyris.

„Pabrėžtina, kad Nemenčinėje, kur užfiksuotas naujausias koronaviruso židinys, nuo šios dienos įvesti apribojimai, sugriežtinta policijos kontrolė. Todėl prašoma visų gyventojų laikytis reikalavimų ir jų nepažeidinėti.

Balandžio 8 d. Vyriausybės priimtas nutarimas, kuriuo karantino režimo trukmė pratęsta dar dviem savaitėms. Karantinas pratęsiamas nuo kovo 13 dienos vidurnakčio iki balandžio 27 dienos imtinai. Tame pačiame nutarime nurodyta, kad nuo balandžio 10 dienos viešose vietose prisidengti nosį ir burną privaloma. Tai yra veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones.

Atvejų, kuomet gyventojai tarp kitų žmonių nedėvi kaukių, pasitaikė ir iki šiol, pareigūnai ir toliau stebės, kad tuo nebūtų piktnaudžiaujama, nebūtų keliamas pavojus sau ir aplinkiniams.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas